GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi i jedini monografski rad o Parizu na hrvatskom jeziku, autora dr.sc. Damira Demonje

Prvi i jedini monografski rad o Parizu na hrvatskom jeziku, autora dr.sc. Damira Demonje
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 09:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Knjiga La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti, autora dr. sc. Damira Demonje, objavljena je u izdanju Izdavačke kuće Meridijani i Instituta za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Ona, za sada, predstavlja prvi i jedini monografski rad o Parizu na hrvatskom jeziku, pružajući jedinstvenu priliku svim zaljubljenicima Pariza, Francuske i joie de vivrea uvid u odabrane primjere pariške arhitekture, muzeja i kulturno-turističkih atrakcija od međunarodno prepoznatog autora.

Pariz je jedan od gradova Europe iz kojega su kroz povijest, a i danas, dolazili važni poticaji iz svih područja, osobito kulture i umjetnosti. S gledišta hrvatske kulture i umjetnosti utjecaj Pariza na hrvatsko slikarstvo (Bukovac, Račić, Kraljević, Junek, Uzelac, Mujadžić, Hegedušić, Parać, Režek, Picelj, Knifer, Vaništa...), kiparstvo (Meštrović, Kožarić, Augustinčić...) i književnost (Matoš, Krleža, Ujević, Kumičić...) bio je iznimno velik i važan, i tako u svim drugim granama umjetnosti, do danas. Stoga je razumljivo da je autoru ove knjige, povjesničaru umjetnosti dr. sc. Damiru Demonji, Pariz grad-svjetionik, mjesto stalnog nadahnuća, „glavni grad Europe“, „utjelovljenje urbane ljepote“, grad uvijek privlačan i zanimljiv, kojemu se uvijek i ponovno vraća, i kojemu je posvetio svoju novu knjigu. „Pri svakom svom boravku u Parizu redovito sam posjećivao kulturne, povijesne i turističke znamenitosti, isprva one po kojima se (pre)poznaje Pariz, a potom i one manje poznate, a koje su, također, važna urbanistička i/ili kulturološka sastavnica ovoga grada.“, istaknuo je autor.

Ova monografija o Parizu jedinstvena je zbirka tekstova, ukupno njih 18, podijeljena u tri cjeline. Prva se bavi arhitekturom Pariza, druga njegovim zanimljivim muzejima, a u trećoj autor obrađuje kulturno-turističke atrakcije grada. Tekstovi su pisani objektivno i profesionalno, čime autor daje doprinos struci, zanimljivi su svim dobnim skupinama i prožeti naslovnom idejom radosti, čime joie de vivre, u ovom slučaju joie de Paris, dobiva novu perspektivu. Autor je, na kraju knjige, dao pregled odabrane literature koju je upotrijebio pri pisanju, a koja nudi najnoviji pogled na obrađene teme i može poslužiti za produbljivanje spoznaja o francuskoj metropoli.

Doprinos ove monografije hrvatskoj kulturi dvojak je. S jedne strane omogućit će bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, a s druge sigurno će privući čitatelje da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. S tom namjerom svaki tekst opremljen je korisnim informacijama gdje je uz adrese i kontakte moguće pronaći praktične podatke: o cijenama ulaznica, radnom vremenu muzeja i ustanova, kako stići do njih, koji javni prijevoz izabrati i drugo. Svaki tekst opremljen je brojnim fotografskim prilozima koji su, većim dijelom, autorovi, dok su ostali drugih hrvatskih autora i dostupnih izvora.

Knjigu su recenzirali ugledni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva, davši dodanu vrijednost ovom jedinstvenom djelu kojemu želimo da ga čitatelji s radošću čitaju, posvete mu vrijeme da ih zabavi, pouči i pruži radost: La joie de Paris.

„La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti knjiga je pisana iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti, te povijesti arhitekture, a temeljena je na nizu tekstova koje je autor objavljivao u časopisu Meridijani, koji su okupljeni na jednome mjestu i opremljeni brojnim i kvalitetnim ilustracijama što ovu publikaciju čini dodatno privlačnom svim budućim posjetiteljima Pariza.“ Iz recenzije dr. sc. Dragana Damjanovića, red. prof. s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Ovo informativno djelo, vrlo ugodno za čitanje, čitateljima će pobuditi želju da sami krenu u istraživanje Pariza katkad izvan puteva što ih je pretjerano dobro utabala većina turističkih vodiča, u „Radost Pariza“ kao što sam naslov najavljuje. Osamnaest mjesta koja je autor opisao s entuzijazmom i finesom, za buduće će upućene putnike predstavljati mnoštvo dobrodošlih i nadahnjujućih postaja u gradu svjetlosti." Iz recenzije doc. dr. Pascale Chevalier s Université Clermont Auvergne, Clermont-Ferrand, Francuska.

„Knjiga dr. sc. Damira Demonje „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“ predstavlja vrijedno stručno i znanstveno djelo za stjecanje sveobuhvatne slike o značajnim turističkim lokalitetima Pariza koji su prepoznati kao destinacije kulturnog turizma i njegovih podoblika – arhiturizma i muzejskog turizma. Važnost ove knjige ogleda se u njezinom doprinosu literaturi o ovoj problematici čime će privući pažnju šire javnosti.“ Iz recenzije prof. dr. sc. Tatjane Pivac s Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Knjiga La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti dr. sc. Damir Demonja svojevrsni je prilog poticanja dodatnog znanstvenog i kulturološkog zanimanja za francusku kulturu u Hrvatskoj kojoj je namjera popularizirati francuske kulturne vrijednosti i proširivati francusko-hrvatske odnose iz područja kulture i znanosti. Prvi susret s autorom održan tijekom Međunarodnog sajma knjiga Interliber na Zagrebačkom Velesajmu, a u tijeku je priprema datuma za predstojeću turneju.

S mišlju autora „Zašto Pariz? Zato jer je to grad gdje su maštarije stvarne, a stvarnost fantastična! Bon voyage (Sretan put)!“ pozivamo vas da pronađete svoj joie de vivre

Tagovi: Damir Demonja, Pariz, Pascale Chevalier, Université Clermont Auvergne
PROČITAJ I OVO
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE