GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi Zagrebački festival monodrame u svibnju u Uraniji – prostoru kreacije

Prvi Zagrebački festival monodrame u svibnju u Uraniji – prostoru kreacije
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 20:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebačka kulturna scena ovog će proljeća biti obogaćena novom kazališnom manifestacijom, 1. Zagrebačkim festivalom monodrame, koji od 12. do 18. svibnja u Uraniji – prostoru kreacije donosi šest tematski, dramaturški i konceptualno različitih komada u čijem je središtu glumac.

Pokretač festivala je Teatar Gavran, a u njegovom je fokusu, kako je rečeno na konferenciji za novinare u utorak u Uraniji, glumac kao središnja figura u teatru. 'Monodrama je bez sumnje najjači glumački zadatak, a u proteklih godinu dana uslijed pandemije, mnogi su se glumci okrenuli upravo monodrami', rekla je ravnateljica Festivala Maja Šegota.

Na raspisani javni poziv odazvalo se 29 teatara i pojedinaca, od kojih je 16 imalo prijavu koja je zadovoljavala propozicije natječaja. Među njima je tročlani selektorski tim, koji su uz Šegotu činile dramaturginja i spisateljica Dina Vukelić te književna kritičarka Andrea Divić, odabrao šest monodrama koje će biti prikazane u Uraniji.

U odabiru su se, kako je istaknula članica selektorskog tima Dina Vukelić, vodile nastojanjem da prikažu sve mogućnosti i svu širinu monodramskog izričaja, da predstave budu tematski, dramaturški i konceptualno zanimljive, tako da pokažu svu širinu i sve mogućnosti te kazališne forme.

Pritom se željelo uključiti etablirana imena ali i mlade glumačke snage, koje će tako dobiti priliku na festivalu pokazati svoj talent. 'U središtu monodrame je glumac, a nama je presudno bila upravo glumačka vještina, jer je riječ o formi gdje je bitna glumačka virtuoznost i to je zapravo ono što smo prilikom selekcije uzimale najviše u obzir', pojasnila je Vukelić.

Odabrani naslovi pokrivaju različite žanrove, teme i estetike, pa će tako publika 1. Zagrebačkog festivala monodrame vidjeti 'jednu komediju, jedan klasik u kojemu se slavi glumački poziv, jednu intimnu poetsku monodramu, pa monodramu zasnovanu na glazbi, monodramu koja se žargonskim jezikom obraća mlađoj publici ali je interesantna i starijoj publici, te jedno netipično koncertno čitanje u kojemu se eksperimentira s monogramskom formom'.

Festival u srijedu 12. svibnja otvara 'Vla Vla Vlajland cabaret' u izvedbi Ecije Ojdanić i produkciji Teatra Moruzgva. Slijedi, u četvrtak 13. svibnja, komad '10 pjesama koje su označile kraj mogu ljubavnog života' u izvedbi Ivana Ožegovića i produkciji Bjelovarskog kazališta. U petak, 14. svibnja, u Uraniji će igrati 'Mistero buffo' u izvedbi Dražena Šivaka i produkciji Umjetničke organizacije Grupa. Dan kasnije, 15. svibnja, na programu je 'Huligan' u izvedbi Matije Šakoronje i produkciji kazališta Mala scena.

Apsolvent glume Eugen Stjepan Višić izvest će u nedjelju, 16. svibnja, monodramu 'Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još', produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a posljednji komad u konkurenciji bit će, u ponedjeljak 17. svibnja, 'Žena bomba' u izvedbi Srđane Šimunović i produkciji Gradskog kazališta Marina Držića.

Na festivalu će se dodjeljivati nagrada Zlatna krila za najbolju glumačku interpretaciju. Brončanu statuu simboličnog ljudskog lika koji se transformira u krilo umjetnički potpisuje akademski slikar i kipar svjetskog glasa Dimitrije Popović. Popović je kazao kako je upravo transformacija suština onoga što čini teatar, pa se tom idejom i povodio u oblikovanju nagrade kao prikaza nadrealističke transformacije obrisa siluete lika.

O nagradi će odlučivati tročlani žiri, koji ove godine čine glumica Branka Cvitković, književnik Dubravko Jelačić Bužimski te profesorica Vesna Muhoberac. Nagrada će biti dodijeljena sedmoga dana festivala, 18. svibnja, kada će glumac Boris Svrtan izvan konkurencije izvesti monodramu 'Moj slučaj' po tekstovima Vlade Gotovca.

Partner na projektu je Uranija – prostor kreacije, čija je voditeljica Tena Razumović Žmara izrazila osobito zadovoljstvo ovom suradnjom kojom, kako je rekla, Uranija ispunjava svoju temeljnu misiju, a to je biti prostor koji ugošćuje projekte s područja nezavisne kulturne scene koji nemaju svoj dom.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, organizatori su predvidjeli i rezervni termin održavanja festivala, od 1. do 7. lipnja. Festival su potpomogli Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija RH.

Tagovi: Zagrebački festival monodrame, Dimitrije Popović, Dina Vukelić, Maja Šegota, Teatar Gavran
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE