GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pulski filmski festival bez covid putovnica, ali uz manje gledatelja

Pulski filmski festival bez covid putovnica, ali uz manje gledatelja
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
PULA - Pulski filmski festival, koji će se održati od 17. do 24. srpnja bez kovid putovnica, no uz ograničen broj posjetitelja i epidemiološke mjere, u Hrvatskom programu donosi šest hrvatskih filmova, od kojih neki dolaze s prestižnih europskih filmskih festivala.

'Imali smo jako malo vremena, a hrvatski filmovi su se zbog pandemije, našli u zastoju, neki su 'zapeli' u postprodukciji, neki u financiranju, a neki čekaju A- festivale', rekao je novi umjetnički ravnatelj festivala Pavo Marinković u četvrtak na konferenciji za novinare.

Dodao je da se u jednom trenutku bojao da će imati samo dva filma u Nacionalnom programu, što ne bi bilo dobro, no ipak ih je šest, 'što nije previše, ali je u ovom trenutku više nego realno.'

Manjinske koprodukcije prikazat će se u sklopu Međunarodnog programa, njih samo tri koje su dovršene od čak dvadesetak u postprodukciji, a bit će tu i sedam novih europskih ostvarenja.

Po Marinkovićevim riječima, ti filmovi pokazuju društvene odnose koji su imanentni Europi i Hrvatskoj, a nalaze se u produkcijskim gabaritima hrvatske kinematografije. 'Pokušao sam se u programskom smislu približiti onome što je naša stvarnost', dodao je.

Posebno je izdvojio svjetsku premijeru filma 'Južni vjetar 2', za koji kaže da već sada prodaja karata pokazuje da će publika na njega dobro reagirati.

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović rekla je da će u Areni s novim mjerama imati 1500 mjesta, neće se ulaziti s kovid putovnicama nego će biti ograničen broj gledatelja uz poštivanje epidemioloških mjera.

Pohvalivši novog umjetničkog ravnatelja što se dobro snašao u vrlo kratkom roku i što je donio iskorak festivalu, izvijestila je da će se filmovi prikazivati na četiri lokacije, a s izložbama i ostalim događanjima ukupno je 13 lokacija.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl rekao je kako je Marinković svojim programom pokazao zaokrete u festivalu, a posebno važnima smatra program industrije i dovođenje regionalnih fondova.


'Godinu i pol dana smo u situaciji pandemije što je obustavilo brojne projekte, no iako je manje filmova, kvalitetni su, već su nagrađivani na festivalima i vjerujem da program može biti vrlo privlačan za filmsku publiku', istaknuo je.

Festival će otvoriti film 'Murina', debitantice Antonete Alamat Kusijanović, kojemu će to biti prvo prikazivanje nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu.

Drugog dana festivala očekuje se svjetska premijera filma 'A bili smo vam dobri' Branka Schmidta o problemima branitelja, s Reneom Bitorajcem u glavnoj ulozi.

Treći dan u Istarskom narodnom kazalištu bit će prikazan film 'Menhetenska odiseja' Marija Vrbančića, kojem je ovo hrvatska premijera, a riječ je o niskobudžetnoj arthouse drami, nastaloj bez potpora državnih institucija.

Za četvrti dan najavljena je hrvatska premijera filma Zrinka Ogreste, 'Plavi cvijet', obiteljska drama snimljena prema uspješnom kazališnom tekstu Ivora Martinića 'Drama o Mirjani i ovima oko nje'. Svjetsku je premijeru, uz izvrsne kritike, film doživio na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Slijedi svjetska premijera akcijske komedije "Po tamburi", redatelja Stanislava Tomića, za koju je glazbu napisao Damir Martinović Mrle iz Leta 3.

Šesti dan festivala ujedno će biti Talijanski dan i rezerviran je za film 'Zora' Dalibora Matanića, nakon dugo vremena, prvu veliku hrvatsko-talijansku koprodukciju, koji je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Tallinnu.

Program je koncipiran tematski po danima, pa će se u Areni nakon hrvatskog filma prikazati inozemni uradak na neki način povezan s hrvatskim.

Subota je tako rezervirana za otvaranje, nedjelja donosi politične filmove - nakon Schmidtovog filma prikazati također politični, rumunjski film 'Kampanja', ponedjeljak je 'adrenalinski' s premijerom "Južnog vjetra" i projekcijom austrijskog filma 'Lisica u rupi', utorak je posvećen ženama - uz Ogrestin film tu je 'Quo vadis, Aida?' Jasmile Žbanić.

Srijeda će biti 'dan smijeha' - uz film 'Po tamburi' prikazat će se europska komedija godine, francuski 'Trijumf' Emmanuela Courcola, a Matanićeva koprodukcija s Italijom bit će popraćena s talijanskim klasikom strave "Suspiria“ Darija Argenta iz 1977. u kojemu glumi i legendarna Alida Valli iz Pule, a dosad nikada kod nas nije igrao u kinima.

'Pokušali smo ne naštetiti hrvatskom filmu i stvoriti homogenu grupu gledatelja te pružiti publici najbolje što se može u pandemijskim danima', rekao je Marinković.

Izuzetno je sretan što će žirijem Hrvatskog programa predsjedati višestruko nagrađivani scenarist i redatelj, Oskarovac Paweł Pawlikowski .

'Počašćeni smo što dolazi međunarodni redatelj takvog kalibra i da je prihvatio predsjedavati pulskim žirijem. Bitno je da se naučimo gledati očima drugih, da prekinemo ćakule s pulskim nagradama, okrenemo se promoviranju filma i prepustimo u ruke nekorumpiranim, pametnim ljudima koji će donijeti prave odluke', naglasio je.

Na Kaštelu će se paralelno s Arenom odvijati filmske projekcije, a festival će se posebnim programom prisjetiti i redatelja Bogdana Žižića, Mire Furlan, Mustafe Nadarevića.

Na zatvaranju festivala prikazat će se 'Snimatelj', kojeg su 1928. godine režirali Edward Sedgwick i Buster Keaton, uz klavirsku pratnju prof. Mitje Reichenberga, poznatog slovenskog pijanista i skladatelja glazbe za nijeme filmove.

Sve projekcije programa Filmski klasici i Posebne projekcije, osim onih u Areni, besplatne
Novost je što će festivalski industrijski program 68. Pulskog filmskog festivala 'Filmovi u nastanku' biti natjecateljski - svaki projekt predstavlja redatelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, predstavnicima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima.

O najboljem projektu odlučuje međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana, koji će dodijeliti vrijedne postprodukcijske nagrade u protuvrijednosti više od 110.000 kuna.

Tagovi: Pula Film Festival, Antoneta Alamat Kusijanović, Dalibor Matanić, Branko Schmidt, Pawel Pawlikowski, Andrea Štaka, Jure Pavlović, Milan trenc, Srdan Golubović, Goran Bogdan, Marija Perović, Dragan Marinković
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE