GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raspisan javni poziv za potpore piscima i prevoditeljima

Raspisan javni poziv za potpore piscima i prevoditeljima
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 12:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo kulture i medija raspisalo je Javni poziv za dodjelu 20 autorskih i deset prevoditeljskih stimulacija na području književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva za 2019. i 2020. godinu, u pojedinačnom neto iznosu od 15 tisuća kuna.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva, Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2019. i 2020. godini raspisan je nakon revizije i postupka prijavljivanja i postupka vrednovanja, a u bliskoj suradnji i dogovoru sa strukovnim udrugama s područja književnosti – Društvom hrvatskih književnika, Hrvatskim društvom pisaca, Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade te Društvom hrvatskih književnih prevodilaca, a nakon prošlogodišnje pauze uslijed pandemije.

Putem ovog Javnog poziva dodijelit će se do 20 autorskih i do 10 prevoditeljskih stimulacija u pojedinačnom neto iznosu od 15.000 kuna. Autorima i prevoditeljima dodjeljivat će se stimulacije za objavljene, autorske ili knjige prevedene sa suvremenih jezika, knjige proze (romani, knjige priča, književni eseji), zbirke poezije te stripove i knjige namijenjene djeci i mladima.

Na ovaj Poziv mogu se prijaviti autori i prevoditelji s prijedlogom književnih djela čije je prvo izdanje objavljeno na hrvatskom jeziku kod izdavača registriranih u RH u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2020. godine.

Prijaviti se mogu književna djela napisana izvorno na hrvatskom jeziku ili djela prevedena na hrvatski jezik.

Stimulacije se neće dodjeljivati za publicistička, znanstvena i stručna djela, kao ni za prijevode istih.

Po prijedlozima strukovnih udruga u vrednovanju će se u obzir uzimati nagrade koje su dodijeljene autorima i prevoditeljima za prijavljeno djelo, prikazi i kritike objavljene u medijima te sudjelovanje autora i prevoditelja na književnim festivalima.

Autori i prevoditelji koji nisu predstavljali prijavljenu knjigu na festivalima, za koju nisu objavljivane kritike ili dodijeljene nagrade dužni su priložiti stručnu recenziju.

Uslijed slabije razvijene prakse objavljivanja kritika koje bi govorile o kvaliteti prijevoda, kod vrednovanja prevoditeljskih prijava recenzije će imati naročitu važnost.

Osim bodova koji će se autorima i prevoditeljima dodijeliti na temelju dodijeljenih nagrada, objavljenih prikaza i sudjelovanja na festivalima s ciljem predstavljanja pojedinih djela, sve će prijave vrednovati i posebno formirano povjerenstvo u koje će svaka od spomenutih strukovnih udruga – DHK, HDP, HDKZM i DHKP imenovati svojeg predstavnika.

Stimulacije će se ove godine dodjeljivati za djela objavljena u 2019. i 2020. godini, a planira se da se svakim sljedećim pozivom također obuhvate zadnje dvije godine kako bi se svim knjigama dala prilika da uđu u konkurencije za nagrade i da budu predstavljene u medijima i na festivalima kroz duže vremensko razdoblje.

Detaljne propozicije natječaja, kao i sustava bodovanja, dostupne su na poveznici https://min-kulture.gov.hr/natjecaji-16274/javni-pozivi-404/20839

Tagovi: potpore piscima i prevoditeljima, Ministarstvo kulture i medija
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE