GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razgled zagrebačke secesijske arhitekture uz vodiče i aplikaciju

Razgled zagrebačke secesijske arhitekture uz vodiče i aplikaciju
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2022 / 20:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt i Društvo turističkih vodiča Zagreba predstavili su u petak, u povodu Svjetskog dana secesije, projekt tematskog razgleda Zagreba s licenciranim vodičem prema secesijskom itinereru.

Razgled, koji će postati sastavni dio kulturno-turističke ponude grada Zagreba, obuhvaća neke od najzanimljivijih primjera zagrebačke secesijske arhitekture popu zgrade Hrvatskog državnog arhiva, kuće Bauda, kuće Feller, Robne kuće NAMA.

Riječ je o osam vrijednih građevina najznačajnijih secesijskih arhitekata poput Vjekoslava Bastla, Rudolfa Lubynskog, Aladara Baranyai.

Program je osmišljen u okviru EU projekta Art Nouveau2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of Art Nouveau.

U tom projektu od 2020. MUO sudjeluje kao partner, dok su Društvo turističkih vodiča Zagreba pridruženi partner, kao i Ministarstvo kulture i medija.

Po riječima Vesne Lovrić Plantić, voditeljice projekta Artnouveau2 za MUO, taj je muzej u suradnji s Društvom osmislio i tiskao promotivni letak na hrvatskom i engleskom jeziku.

U ožujku je Marina Bagarić, voditeljica Zbirke arhitekture Muzeja za umjetnost i obrt, održala trening za vodiče kako bi im dala dodatne informacije o zagrebačkoj secesijskoj arhitekturi.

Letci su distribuirani u turističko-informativne centre i u veće zagrebačke hotele, a MUO je promovirao razgled i u časopisu Croatia Airlinesa, napomenula je.

Vodič razgleda Žarko Gazzari rekao je kako je secesija jedinstvena stilska pojava koja se javlja istovremeno u više različitih zemalja koje dijele zajedničke kulturne veze, a zagrebačka obuhvaća kružnu šetnju donjim gradom.

Kreće se od MUO preko Mihanovićeve i Tomislavovog trga, Petrinjske, Trga bana Jelačića i Gundulićeve ulice s postajama na najljepšim secesijskim arhitektonskim primjerima u trajanju od oko dva sata, najavio je.

Predstavljena je i popratna aplikacija za mobilne uređaje, APP NOUVEAU koja omogućuje korisnicima da izgrade secesijsku scenu i izgrade vlastiti secesijski "outfit" koji mogu dijeliti na društvenim mrežama i slati putem emaila.ž

Tagovi: Muzej za umjetnost i obrt, Art Nouveau2, Društvo turističkih vodiča Zagreba, Svjetski dan secesije
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE