GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Realisti najbolja predstava 29. Festivala glumca

Realisti najbolja predstava 29. Festivala glumca
TRIJUMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2022 / 10:19
Autor: SEEbiz / H
VINKOVCI - Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima je u subotu završio 29. Festival glumca na kojemu je nagradom "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini nagrađena predstava "Realisti" autora Jure Karasa, u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

"Ovo je jedinstven festival u kojem je glumac centar svega. Usudio bih se reći da je Festival glumca najveći i najbolji dramski festival u Hrvatskoj. Dosegli smo zavidni novo izvrsnosti i na nama je da ga poboljšamo, ako je moguće", ocijenio je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivica Pucar, uoči svečanosti dodjele nagrada u vinkovačkom Gradskom muzeju.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca dodijeljena je Siniši Popoviću za ulogu Henrika u predstavi „Kad svijeće dogore“ u režiji Branka Ivande i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato iz Zagreba i Hrvoju Kečkešu za ulogu Harpagona u predstavi „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu otišla je u ruke Linde Begonje za ulogu Frosine u predstavi „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba i Nine Violić za ulogu Laure Lenbach u predstavi „U agoniji“ u režiji Ivice Buljana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradom "Ivo Fici" za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina nagrađen je Domagoj Ivanković za ulogu u predstavi „Realisti“ u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba i za ulogu Oca u predstavi „Mala Frida“ u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.

Nagrada "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala je Dei Presečki za ulogu Matiaša Grabancijaša Dijaka u predstavi „Matiaš Grabancijaš Dijak“ u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Dobitnica nagrade "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade je Amanda Prenkaj za ulogu Male Fride u predstavi „Mala Frida“ u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.

U konkurenciji za nagrade bilo je 19 predstava hrvatskih kazališta iz prošlogodišnje kazališne produkcije koje je, od 73 pristigle predstave na poziv HDDU, za festival odabrao ovogodišnji izbornik, kazališni, filmski i televizijski glumac Davor Svedružić.

Nagradu Festivalskog vijeća „Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dobio je glumac i pjesnik Enes Kišević, a nagradu "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca nekadašnji vukovarsko-srijemski župan Matej Janković, za čijeg je mandata i ustanovljen Festival glumca.

Domaćin festivala bili su Grad Vinkovci i prvak Drame splitskog HNK-a Filip Radoš.

Tagovi: Realisti, Festival glumca, Teatar Exit, Filip Radoš, Jure Karas, Matko Raguž
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE