GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Retrospektiva Françoisa Truffauta u kinu Tuškanac

Retrospektiva Françoisa Truffauta u kinu Tuškanac
FIMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 11:33
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Rujanski program zagrebačko kino Tuškanac otvara 1. rujna retrospektivom redatelja i scenarista Françoisa Truffauta, koja do 11. rujna donosi 20 filmova jednog od najznačajnijih francuskih autora i jednog od utemeljitelja francuskog novog vala.

Pod nazivom "Intimna sazrijevanja Françoisa Truffauta", retrospektiva započinje u srijedu, 1. rujna, nagrađivanom humornom romantičnom dramom "Američka noć" (1973.), polubiografskim "filmom unutar filma", u kojem se kao središnja tema djela profilira odnos stvarnosti i fikcije. Uoči projekcije uvodnu riječ o Truffautovom stvaralaštvu održat će filmolog Bruno Kragić.

U četvrtak, 2. rujna, slijede "Ukradeni poljupci" (1968.), oda strastvenoj i neobuzdanoj mladosti i ujedno treći nastavak Truffautova serijala s Antoineom Doinelom (Jean-Pierre Léaud) kao protagonistom, koji i u ovom filmu funkcionira kao svojevrsni Truffautov fikcijski alter-ego. Istoga dana na programu je gotovo amblematski Truffautov film, impresivna romantična drama "Jules i Jim" (1962.) sa Jeanne Moreau, Oskarom Wernerom i Henrijem Serreom.

Publika će dan kasnije, u petak 3. rujna, moći pogledati krimi-dramu "Pucajte na pijanista" (1960.) kojom je Truffaut želio dati svojevrsnu posvetu film noiru. Iste večeri slijedi distopijska drama "Fahrenheit 451" (1966.), adaptacija romana Rayja Bradburyja, jednog od najcjenjenijih pisaca znanstvene fantastike.

U subotu 4. rujna na programu je "400 udaraca" (1959.), Truffautov dugometražni prvijenac za koji je u Cannesu nagrađen za režiju, inicijalno djelo francuskog novog vala s mladim, buntovnim i nekonformističkim protagonistom. Istoga dana bit će prikazana i biografska povijesna drama "Priča o Adèle H." (1975.), adaptacija intimnih dnevnika Adèle Hugo, kćeri Victora Hugoa, koju tumači Isabelle Adjani.

U nedjelju, 5. rujna, u programu je romantična drama "Dvije Engleskinje i kontinent" (1971.), intrigantna i sugestivno režirana priča o romantičnom trokutu s glumačkim nastupima Jeana-Pierrea Léauda, Kike Markham i Stacey Tendeter, dojmljivu fotografiju Néstora Almendrosa te glazbu Georgesa Deleruea.

Retrospektiva u ponedjeljak, 6. rujna, donosi romantičnu dramu "Žena iz susjedstva" (1981.), u kojoj se Truffaut vratio jednostavnoj, intimnoj i "običnoj" priči o strastvenom ljubavnom odnosu, a slijedi je "Sirena s Mississippija" (1969.), adaptacija romana Cornella Woolricha u kojoj je redatelj odao počast svom uzoru Alfredu Hitchcocku. Elegantno režirano djelo snimljeno estetiziranom fotografijom i s efektnom glazbom nose nastupi Jeana-Paula Belmonda i Catherine Deneuve.

U utorak, 7. rujna, bit će prikazana humorna romantična drama "Zajednički stol i postelja" (1970.), četvrti redateljev film u serijalu o životu protagonista Antoinea Doinela. Istoga dana bit će i drama "Zelena soba" (1978.), sugestivno režiran film koji nose sjajne interpretacije glumačke postave predvođene samim Françoisom Truffautom.

Na rasporedu u srijedu, 8. rujna, je "Džeparac" (1976.), priča o životu djece u francuskoj provinciji sredinom 1970-ih. Humorna romantična drama "Ljubav u bijegu" (1979.) posljednje je poglavlje redateljeva serijala o Antoineu Doinelu, u kojem glavnu ulogu svojevrsnog redateljeva alter ega još jednom tumači Jean-Pierre Léaud.

Publika će u četvrtak 9. rujna, moći vidjeti nagrađivanu biografsku dramu "Divlji dječak" (1970.), temeljenu na stvarnom slučaju iz 18. stoljeća. Slijedi "Živahno nedjeljom!" (1983.), Truffautovo posljednje ostvarenje koje je zamislio kao svojevrsnu posvetu Alfredu Hitchcocku, svom autorskom uzoru.

U petak, 10. rujna, prikazuje se romantična drama "Nježna koža" (1964.), jedno od najistančanijih i općenito najkonzistentnijih Truffautovih filmova u kojem je najuspjeliju ulogu ostvarila Françoise Dorléac. Istoga dana je i nagrađivana drama "Posljednji metro" (1980.), jedno od najuspjelijih ostvarenja Truffautova opusa. Film je koncipirao upravo za sjajnu karakternu glumicu Catherine Deneuve, a partneri su joj Gérard Depardieu i Heinz Bennent.

Retrospektiva završava u petak, 11. rujna, kada je na rasporedu krimi-drama "Nevjesta je bila u crnini" (1968.) sa Jeanne Moreau u glavnoj ulozi, a kao zadnji film u programu bit će prikazana humorna romantična drama "Čovjek koji je volio žene" (1977.), za koju je Truffaut scenarij napisao tijekom stanki prilikom snimanja "Bliskih susreta treće vrste" (1977.) u kojima je bio angažiran kao glumac.

Tagovi: kino Tuškanac, retrospektiva, redatelj, scenarista, François Truffaut
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE