GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Riječki HNK poziva na osnutak konzorcija svih hrvatskih narodnih kazališta

Riječki HNK poziva na osnutak konzorcija svih hrvatskih narodnih kazališta
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2021 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke pozvalo je u utorak na osnutak konzorcija svih hrvatskih narodnih kazališta, uz posredovanje, kulturno-političku, pravnu i financijsku potporu Ministarstva kulture i medija.

U priopćenju za javnost riječki HNK ističe da je prošlo više od pola godine od potpisivanja Sporazuma o suradnji pet nacionalnih kazališta, a njegove glavne stavke i zaključci u kazališnim programima sezone 2021./2022. rezultirali su tek jednom dogovorenom koprodukcijom. HNK Ivana pl. Zajca zato smatra da je potrebno žurno i konkretno krenuti dalje, tragom tog sporazuma.

Taj je sporazum potpisan 3. svibnja 2021. Jedina koprodukcija u ovoj sezoni je suradnja riječkoga i osječkog HNK, a dogovori o razmjenama predstava tek su u tijeku, stoji u priopćenju.

"Valja posebno naglasiti da se HNK u Zagrebu pri tome izolirao od svih drugih nacionalnih kazališta premda upravo njemu država financira redovni program s više sredstava nego što dobivaju, zbrojeno, sva druga nacionalna kazališta: gotovo sedam milijuna kuna samo za program HNK-a u Zagrebu, naspram 5,75 milijuna za program svih četiriju nacionalnih kazališta u 2021. godini", istaknuto je.

"Posljedično bi se moglo zaključiti kako su ta četiri kazališta manje 'nacionalna', a splitskoj, riječkoj, osječkoj i varaždinskoj publici teško može biti prihvatljiva takva implicitna kulturno-politička teza da su njihova kazališta manje 'hrvatska', a njihove porezne obveze i prava – manje vrijedni", dodaje riječki HNK.

To kazalište poziva na ugovorno povezivanje i međusobno obvezivanje na suradnju, a ne samo sporazumno deklarativno iskazivanje namjere. To bi, ocjenjuje, rezultiralo ravnopravnošću i ravnomjernošću, decentralizacijom, diversifikacijom programa te povećavanjem produkcijskih kapaciteta i kvalitete programa svakog HNK.

Preduvjet tome, predloženo je minimalno povećanje programske financijske potpore Ministarstva kulture i medija kazalištima u Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu tako da se tim nacionalnim kazalištima dodjeljuju financijska sredstva jednaka udjelu tog ministarstva u financiranju programa zagrebačkoga HNK.

Svako nacionalno kazalište u tom bi slučaju 10 posto od novca za program koji osigurava Ministarstvo kulture i medija izdvojilo za razmjene predstava, a 10 posto za koprodukcije, istaknuto je.

U priopćenju se navodi da su s tom inicijativom upoznati intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja i intendant HNK u Splitu Srećko Šestan.

Konzorcij bi, prema prijedlogu, vodio intendantski odbor kojem bi na čelu svake godine bio drugi intendant ili intendantica.

Tagovi: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE