GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Riječki MMSU: Izložba o ožiljcima devedesetih

Riječki MMSU: Izložba o ožiljcima devedesetih
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 07:12
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci u utorak je otvorena izložba "90-e: Ožiljci" na kojoj se radovima umjetnika s prostora od srednje Europe do središnje Azije predstavlja to desetljeće puno promjena.

Tridesetak radova govori o procesima tranzicije, novim moćima, korupciji i kriminalu, ratovima, novim brzorastućim nacionalizmima, prisilnim migracijama i drugim odlikama tog razdoblja.

Ravnateljica MMSU Branka Benčić je navela da je izložba je bila zamišljena kao dio programskog pravca Doba moći projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, ali se uspjela ostvariti tek sad.

"Cjelovit pogled na 80-te godine prošlog stoljeće je nemoguć, tako da je ovo jedan od mogućih pogleda na to razdoblje", rekla je.

Inicijator te izložbe je bivši ravnatelj MMSU Slaven Tolj.

Kustosica izložbe Janka Bukmir iz Instituta za suvremene umjetnost iz Zagreba, suorganizatora izložbe uz MMSU, istaknula je da je izložba prvotno zamišljena kao pregled aspekata desetljeća putem radova umjetnika istočne i srednje Europe.

S protokom vremena širila se ta prvotna ideja, rekla je. "Na izložbi ima radova tjeskobnih smjerova, ali i onih s dozom humora. Naslovljena je Ožiljci jer danas osjećamo posljedice tog razdoblja, vidimo da je društvo nefunkcionalno, s lošim znanjem komunikacije", navela je.

Izložbu "90-e: Ožiljci" otvorio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Ostaje otvorena do 27. rujna.

Fotografija: Novi list

Tagovi: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, devedesete, ožiljci devedesetih, Slaven Tolj, Janka Bukmir
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE