GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rijeka bi mogla dobiti veliki filmski studio

Rijeka bi mogla dobiti veliki filmski studio
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2021 / 08:54
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Da je Hrvatska poželjna lokacija za snimanje filmova i serija i nije nekakva novost, a posljednja vijest i brojka od 200 milijuna kuna koje su strani filmaši ostavili u našoj zemlji ove godine zaista je impresivna brojka, ona o kojoj svakako treba dvaput razmisliti i, naravno, voditi računa.

Ratni period u Hrvatskoj ostavio je, jasno je, posljedice, od kojih se nekih još uvijek nismo riješili, dok su druge u glavnini riješene. Taj period, no i period od gotovo dvadesetak godina, bilo je vrijeme sivila i oporavka, posebice što se tiče hrvatske kinematografije i zanimanja stranih studija i producenata za našu zemlju u bilo kojem smislu, pa tako i Hrvatske kao poželjne destinacije za snimanje filmova i televizijskih serija, piše Novi list.

Zanimanje za našu zemlju u kinematografskom smislu započelo je nakon pokretanja projekta »Filming in Croatia« u 2012. godini na inicijativu Hrvoje Hribara koji je bio na čelu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), a temelj i cilj toga projekta je privlačenje stranih, inozemnih ulaganja na temelju usluga naših filmaša, kao i na temelju lokacija koje Hrvatska nudi za snimanje. S obzirom na geografski položaj naše zemlje i njezine različite dijelove, zanimljivih lokacija zasigurno ne manjka. Štoviše, odabirom Hrvatske kao zemlje za snimanje i postavljanje filmskoga seta, osim što ulažu u našu zemlju, stranim se filmašima programom »Filming in Croatia« vraća 25 posto od iznosa ukupnih troškova u našoj zemlji, što je svakako isplativo.

Koliko je program »Filming in Croatia« uspješan govore podaci HAVC-a – brojka od 1,3 milijarde kuna koju je ostvarilo 95 projekata koji su snimani u Hrvatskoj u periodu od početka tog projekta, od 2012. do 2021. godine. HAVC-ova statistika kaže i da je prošle godine, u izrazito pandemijskim uvjetima, u Hrvatskoj bilo prijavljeno tek devet projekata koji su 161 dan proveli snimajući u Hrvatskoj potrošivši tako 87 milijuna kuna. Samo godinu nakon, ove godine, prijavljeno je šesnaest projekata koji su proveli 330 dana u Hrvatskoj, a njihova procijenjena potrošnja iznosi oko 200 milijuna kuna. Uspoređujući te podatke, dade se zaključiti kako se snimanje stranih produkcija u Hrvatskoj u sklopu Programa poticaja (Creative Incentive Programme) vratilo na razinu prije pandemije.

, jedan od najistaknutijih europskih konzultanata za filmski sektor (Olsberg•SPI), krajem prošle godine u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra predstavio je neovisnu studiju koju su naručili HAVC i Ministarstvo kulture i medija, o opravdanosti izgradnje filmskog studija u Hrvatskoj. Olsbergova analiza pokazuje da unatoč pandemiji koja je privremeno zaustavila, odnosno ograničila proizvodnju filmskih i televizijskih produkcija, postoji vrlo velika potreba za studijskim prostorom koja će se povećati po završetku stagnacije uzrokovane virusom. Filmski studio bi, uz nastavak provođenja mjera poticaja za produkciju u sklopu Programa poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela, u Hrvatsku privukao dragocjene međunarodne produkcije. I ova studija pokazuje da je javno ulaganje u vidu poticaja u filmsku i TV produkciju izuzetno učinkovito, povrat ulaganja je tri do četiri puta veći od uloženog novca, a vraća se u državnu blagajnu kroz priljev kapitala u privatni sektor. Dostupnost filmskog studija u Hrvatskoj omogućila bi dulje zadržavanje stranih produkcija u zemlji i ostvarenje znatno veće financijske koristi. U dosadašnjim okolnostima strani producenti su potrebe za studijom realizirali u drugim zemljama iz našeg okruženja, od Mađarske, Češke, Rumunjske, Srbije i drugih.

Financijske aproksimacije Olsberga, koje su za sada samo projekcije i ovise naravno prije svega o uspješnosti privlačenja stranih producenata, pokazuju da je projekt izgradnje filmskog studija vrlo utemeljen i financijski isplativ. Predviđena godišnja dobit već bi druge godine postojanja iznosila oko 2 mil. eura, a nakon pet godina dobit bi se udvostručila.

Samo ove godine u Hrvatskoj su snimani projekti poput »The Ipcress File«, »Hotel Portofino«, »Hamilton«, »Krass Klassenfahrt«, »Crossing«, »Spotify Untold« na lokacijama kao što su Pula, Rijeka, Opatija, Lovran i Zagreb. Od početka ove godine je tako u sklopu Programa poticaja šesnaest projekata uspješno završilo snimanje, a britanske serije »The Icpress File« u servisnoj produkciji MP-filmske produkcije i »Hotel Portofino« u servisnoj produkciji Drugog plana najveći su projekti.

Prema podacima koje smo dobili iz HAVC-a, na proljeće su snimane serije »Clark« i »Hamilton«, u produkciji MP-filmske produkcije te njemački igrani film »Krass Klassenfahrt« u produkciji Blue Sky Adriatica. U hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, Nukleus filma, sniman je i film »Crossing«. U srpnju ove godine sniman je TV film »Ein Sommer in Istrien«, »The Weekend Away« u Splitu, oboje u produkciji PAKT Media, a snimana je i dokumentarna serija »The Wonder Project« u produkciji Welcome Production kuće. Krajem kolovoza ove godine započelo je snimanje njemačkog igranog filma »Over & Out« u produkciji Pakt Media. Kraj ljeta je označilo snimanje serije »Conversation With Friends« na Hvaru, u produkciji Ambasada Studia, zatim njemačkog igranog filma »Faraway« u produkciji Pakt Media, švedske serije »Spotify Untold« u produkciji MP-produkcije te hrvatske manjinske produkcije »Infitinity Pool« u Šibeniku, u produkciji 4filma. Također je u produkciji Blue Sky Adriatica nedavno završeno snimanje ruske serije »Anna K.« te serije »ZE Network«.

U kontekstu tih podataka koji ukazuju na sve veću vidljivost Hrvatske kao poželjne i filmski vrijedne lokacije za snimanje, upitali smo gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića za komentar, a zanimalo nas je i što je to, prema njemu, u Rijeci stranim filmašima toliko zanimljivo.

– Posljednjih godina Rijeka je svakako iznimno interesantna filmašima što pokazuje velik broj igranih i dokumentarnih filmova snimljenih na riječkim lokacijama, kao i reklama za mnoge velike međunarodne tvrtke. Uz to, produkcijske kuće vrlo su, prema povratnim informacijama koje dobivamo, zadovoljne logističkom podrškom koju dobivaju u Rijeci i na riječkome području od gradske uprave i drugih institucija s kojima surađuju te Kvarnerske filmske komisije. Na tom trendu nedavno je iskazan interes jedne češke producentske tvrtke koja već ima filmske studije, za razvojem projekta gradnje filmskoga studija s nizom pratećih javnih i edukativnih sadržaja upravo u Rijeci. Tvrtki su predstavljeni riječki lokaliteti koji imaju potencijal za razvoj takvoga sadržaja, kaže gradonačelnik Filipović.

Tagovi: filmski studio u Rijeci, Jonathan Olsberg, Filming in Croatia, Hrvatski audiovizualni centar, Marko Filipović
PROČITAJ I OVO
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
IZLOŽBE
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
ZAGREB - Izložba "Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine" koja je već bila postavljena u Zagrebu u Klovićevim dvorima, otvara se 9. prosinca i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, čime se zaokružuje višegodišnja suradnje i rada na tom velikom projektu.
EU: Ministri kulture o kulturnoj baštini kao jednom od temeljnih ljudskih prava
BAŠTINA
EU: Ministri kulture o kulturnoj baštini kao jednom od temeljnih ljudskih prava
BRUXELLES - Vrijednost kulturne baštine neprocjenjiva je za društvo u cjelini i pravo na baštinu i uživanje u njoj jedno je od temeljnih ljudskih prava, izjavila je u utorak u Bruxellesu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
Danijel Pek novi predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata
KARIJERE
Danijel Pek novi predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata
ZAGREB - Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) izabralo je za svog novog predsjednika Danijela Peka na dvogodišnji mandat, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.
Autobiografija Tarkovskog među novim izdanjima Edicija Božičević
IZDANJA
Autobiografija Tarkovskog među novim izdanjima Edicija Božičević
ZAGREB - Edicije Božičević za kraj godine objavile su tri nova naslova, roman "Amadoca" ukrajinske spisateljice Sofije Andruhovič, kriminalistički triler "Neprocjenjiv" poljskog pisca Zygmunta Miloszewskog i filmsku autobiografiju Andreja Tarkovskog "Zapečaćeno vrijeme".
Barbados proglasio Rihannu nacionalnom junakinjom
PRIZNANJA
Barbados proglasio Rihannu nacionalnom junakinjom
BRIDGETOWN - Svjetska glazbena superzvijezda Rihanna proglašena je u ponedjeljak u svojem rodnom gradu Bridgetownu u sklopu proslave proglašenja republike Barbados nacionalnom junakinjom te karipske otočne države.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE