GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rijeka bi mogla dobiti veliki filmski studio

Rijeka bi mogla dobiti veliki filmski studio
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2021 / 08:54
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Da je Hrvatska poželjna lokacija za snimanje filmova i serija i nije nekakva novost, a posljednja vijest i brojka od 200 milijuna kuna koje su strani filmaši ostavili u našoj zemlji ove godine zaista je impresivna brojka, ona o kojoj svakako treba dvaput razmisliti i, naravno, voditi računa.

Ratni period u Hrvatskoj ostavio je, jasno je, posljedice, od kojih se nekih još uvijek nismo riješili, dok su druge u glavnini riješene. Taj period, no i period od gotovo dvadesetak godina, bilo je vrijeme sivila i oporavka, posebice što se tiče hrvatske kinematografije i zanimanja stranih studija i producenata za našu zemlju u bilo kojem smislu, pa tako i Hrvatske kao poželjne destinacije za snimanje filmova i televizijskih serija, piše Novi list.

Zanimanje za našu zemlju u kinematografskom smislu započelo je nakon pokretanja projekta »Filming in Croatia« u 2012. godini na inicijativu Hrvoje Hribara koji je bio na čelu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), a temelj i cilj toga projekta je privlačenje stranih, inozemnih ulaganja na temelju usluga naših filmaša, kao i na temelju lokacija koje Hrvatska nudi za snimanje. S obzirom na geografski položaj naše zemlje i njezine različite dijelove, zanimljivih lokacija zasigurno ne manjka. Štoviše, odabirom Hrvatske kao zemlje za snimanje i postavljanje filmskoga seta, osim što ulažu u našu zemlju, stranim se filmašima programom »Filming in Croatia« vraća 25 posto od iznosa ukupnih troškova u našoj zemlji, što je svakako isplativo.

Koliko je program »Filming in Croatia« uspješan govore podaci HAVC-a – brojka od 1,3 milijarde kuna koju je ostvarilo 95 projekata koji su snimani u Hrvatskoj u periodu od početka tog projekta, od 2012. do 2021. godine. HAVC-ova statistika kaže i da je prošle godine, u izrazito pandemijskim uvjetima, u Hrvatskoj bilo prijavljeno tek devet projekata koji su 161 dan proveli snimajući u Hrvatskoj potrošivši tako 87 milijuna kuna. Samo godinu nakon, ove godine, prijavljeno je šesnaest projekata koji su proveli 330 dana u Hrvatskoj, a njihova procijenjena potrošnja iznosi oko 200 milijuna kuna. Uspoređujući te podatke, dade se zaključiti kako se snimanje stranih produkcija u Hrvatskoj u sklopu Programa poticaja (Creative Incentive Programme) vratilo na razinu prije pandemije.

, jedan od najistaknutijih europskih konzultanata za filmski sektor (Olsberg•SPI), krajem prošle godine u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra predstavio je neovisnu studiju koju su naručili HAVC i Ministarstvo kulture i medija, o opravdanosti izgradnje filmskog studija u Hrvatskoj. Olsbergova analiza pokazuje da unatoč pandemiji koja je privremeno zaustavila, odnosno ograničila proizvodnju filmskih i televizijskih produkcija, postoji vrlo velika potreba za studijskim prostorom koja će se povećati po završetku stagnacije uzrokovane virusom. Filmski studio bi, uz nastavak provođenja mjera poticaja za produkciju u sklopu Programa poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela, u Hrvatsku privukao dragocjene međunarodne produkcije. I ova studija pokazuje da je javno ulaganje u vidu poticaja u filmsku i TV produkciju izuzetno učinkovito, povrat ulaganja je tri do četiri puta veći od uloženog novca, a vraća se u državnu blagajnu kroz priljev kapitala u privatni sektor. Dostupnost filmskog studija u Hrvatskoj omogućila bi dulje zadržavanje stranih produkcija u zemlji i ostvarenje znatno veće financijske koristi. U dosadašnjim okolnostima strani producenti su potrebe za studijom realizirali u drugim zemljama iz našeg okruženja, od Mađarske, Češke, Rumunjske, Srbije i drugih.

Financijske aproksimacije Olsberga, koje su za sada samo projekcije i ovise naravno prije svega o uspješnosti privlačenja stranih producenata, pokazuju da je projekt izgradnje filmskog studija vrlo utemeljen i financijski isplativ. Predviđena godišnja dobit već bi druge godine postojanja iznosila oko 2 mil. eura, a nakon pet godina dobit bi se udvostručila.

Samo ove godine u Hrvatskoj su snimani projekti poput »The Ipcress File«, »Hotel Portofino«, »Hamilton«, »Krass Klassenfahrt«, »Crossing«, »Spotify Untold« na lokacijama kao što su Pula, Rijeka, Opatija, Lovran i Zagreb. Od početka ove godine je tako u sklopu Programa poticaja šesnaest projekata uspješno završilo snimanje, a britanske serije »The Icpress File« u servisnoj produkciji MP-filmske produkcije i »Hotel Portofino« u servisnoj produkciji Drugog plana najveći su projekti.

Prema podacima koje smo dobili iz HAVC-a, na proljeće su snimane serije »Clark« i »Hamilton«, u produkciji MP-filmske produkcije te njemački igrani film »Krass Klassenfahrt« u produkciji Blue Sky Adriatica. U hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, Nukleus filma, sniman je i film »Crossing«. U srpnju ove godine sniman je TV film »Ein Sommer in Istrien«, »The Weekend Away« u Splitu, oboje u produkciji PAKT Media, a snimana je i dokumentarna serija »The Wonder Project« u produkciji Welcome Production kuće. Krajem kolovoza ove godine započelo je snimanje njemačkog igranog filma »Over & Out« u produkciji Pakt Media. Kraj ljeta je označilo snimanje serije »Conversation With Friends« na Hvaru, u produkciji Ambasada Studia, zatim njemačkog igranog filma »Faraway« u produkciji Pakt Media, švedske serije »Spotify Untold« u produkciji MP-produkcije te hrvatske manjinske produkcije »Infitinity Pool« u Šibeniku, u produkciji 4filma. Također je u produkciji Blue Sky Adriatica nedavno završeno snimanje ruske serije »Anna K.« te serije »ZE Network«.

U kontekstu tih podataka koji ukazuju na sve veću vidljivost Hrvatske kao poželjne i filmski vrijedne lokacije za snimanje, upitali smo gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića za komentar, a zanimalo nas je i što je to, prema njemu, u Rijeci stranim filmašima toliko zanimljivo.

– Posljednjih godina Rijeka je svakako iznimno interesantna filmašima što pokazuje velik broj igranih i dokumentarnih filmova snimljenih na riječkim lokacijama, kao i reklama za mnoge velike međunarodne tvrtke. Uz to, produkcijske kuće vrlo su, prema povratnim informacijama koje dobivamo, zadovoljne logističkom podrškom koju dobivaju u Rijeci i na riječkome području od gradske uprave i drugih institucija s kojima surađuju te Kvarnerske filmske komisije. Na tom trendu nedavno je iskazan interes jedne češke producentske tvrtke koja već ima filmske studije, za razvojem projekta gradnje filmskoga studija s nizom pratećih javnih i edukativnih sadržaja upravo u Rijeci. Tvrtki su predstavljeni riječki lokaliteti koji imaju potencijal za razvoj takvoga sadržaja, kaže gradonačelnik Filipović.

Tagovi: filmski studio u Rijeci, Jonathan Olsberg, Filming in Croatia, Hrvatski audiovizualni centar, Marko Filipović
PROČITAJ I OVO
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE