GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rockefeller povukao tapiseriju Guernice iz UN-a

Rockefeller povukao tapiseriju Guernice iz UN-a
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 09:17
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Golema tapiserija s vjernim prikazom slavne "Guernice" Pabla Picassa, koja je desetljećima visjela ispred ulaza u dvoranu Vijeća sigurnosti UN-a i podsjećala diplomate na to što donosi rat, vraćena je prošli tjedan njezinu vlasniku Nelsonu Rockefelleru mlađem.

Tapiseriju je 1955. naručio Nelson Rockefeller stariji pošto mu Picasso nije želio prodati originalnu sliku. Izradila ju je francuska radionica Jacqueline de La Baume-Dürrbach, a na posudbi u UN-u bila je od 1984. godine.

Vladari, predsjednici, premijeri, veleposlanici i diplomati koji su nazočili sjednicama Vijeća sigurnosti morali su proći kraj nje na putu prema dvorani UN-ova tijela zaduženog za mir u svijetu.

UN nije objasnio zašto je obitelj Rockefeller željela da im se tapiserija vrati. Niti iz te bogate obitelji nisu ništa komentirali.

"Užasno je to što je više nema. Pokušali smo učiniti sve da je zadržimo, ali nismo uspjeli", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Guernica je vjerojatno najslavnija antiratna slika u povijesti. Prikazuje bombardiranje baskijskog grada Guernice koju su na zahtjev španjolskih nacionalista 26. travnja 1937. razorili bombarderi nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Original se čuva u Muzeju kraljice Sofije u Madridu, a Rockefellerova tapiserija njezina je vjerna kopija u istoj veličini.

Zid na kojemu se nalazila u UN-u sad je prazan, a zemljama članicama predstoji rasprava o tomu što bi je dostojno moglo zamijeniti na istome mjestu.

Tagovi: Nelson Rockefeller, Guernica, Pablo Picasso, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE