GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rovinj Photodays: Grand Prix 2021. slovačkoj fotografkinji Zuzani Pustaiovoj

Rovinj Photodays: Grand Prix 2021. slovačkoj fotografkinji Zuzani Pustaiovoj
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 21:38
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Grand Prix ovogodišnjega festivala Rovinj Photodays dobila je slovačka fotografkinja Zuzana Pustaiová za projekt "One Day Every Day" koji kvalitetno, te na duhovit i ironičan način, istražuje značenje uloga aktera njezine osobne društvene mreže.

Dobitnici Grand Prix-a pripala je novčana nagrada od dvije tisuće eura, a laureatkinja će tijekom jeseni 2022. održati i samostalnu izložbu s pripadajućim katalogom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Rovinj Photodays festivala u 2022. i vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru, priopćio je u subotu Rovinj Photodays festival.

Zuzana Pustaiová rođena je 1990. u Levicama u Slovačkoj. Zanimanje za vizualne umjetnosti započela je slikanjem, no ubrzo se preusmjerila na fotografiju koju je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Bratislavi i Sveučilištu primijenjenih znanosti u Bielefeldu u Njemačkoj, a trenutačno završava doktorat na području umjetnosti.

Istraživanje igranja uloga u suvremenom društvu

Kako je istaknuto, u svojim umjetničkim djelima Pustaiová istražuje igranje uloga u suvremenom društvu kao glavni element koji oblikuje odnose između članova obitelji, rodbine, prijatelja ili drugih različitih društvenih skupina. Dobitnica je brojnih nagrada u suvremenoj fotografiji, a 2018. proglašena je slovačkom fotografkinjom godine. Izlagala je međunarodno u Europi i Kanadi. Trenutačno je u pripremi njezina prva umjetnička knjiga, temeljena na djelu "Lica obitelji" Kehrera Verlaga, koja bi trebalo izaći ove godine.

U žiriju su ove godine bili i Sabina Salamon, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijec,i te fotograf Hrvoje Slovenc.

Ove godine prednjačili mladi fotografi

Na ovogodišnji natječaj Rovinj Photodays bilo je prijavljeno 2900 fotografija autora iz 16 zemalja svijeta, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije, ali prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske i drugih zemalja. Među finalistima ove je godine bilo šest autora iz Hrvatske, pet autora iz Srbije, dva autora iz Slovenije i po jedan autor iz Iraka, Italije, Njemačke, Nizozemske i Slovačke.

Istaknuto je kako se, s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i svijetu, ovogodišnji Rovinj Photodays festival nije održao u planiranom terminu, ali je unatoč promjenjeni planova, izložba finalista svima dostupna na web stanicama festivala.

Predsjednik žirija izvijestio je kako je ove godine u prijavama prednjačila mlađa generacija fotografa te da, bez obzira na to što je varirala kvaliteta prijavljenih radova, žiri nije imao jednostavnu odluku jer je bilo dovoljno kvalitetnih radova.

Na ovogodišnjem festivalu bilo je ukupno 18 finalista u šest kategorija - Tijelo/Akt, Arhitektura, Dokumentarna fotografija, Moda, Pejzaž i Portret.

Tagovi: Rovinj Photodays, Zuzana Pustaiova
PROČITAJ I OVO
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
KONCERTI
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
ZAGREB - Gudački kvartet Vortex Strings održat će u utorak 15. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu drugi ovosezonski koncert nazvan Beyond classic s odličnim crossover programom, a posebna gošća je Jana Fabijanić.
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
IZLOŽBE
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
ZAGREB - U sklopu izložbenog projekta "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u subotu se u Etnografskom muzeju otvara gostujuća izložba Hrvatskog povijesnog muzeja "Igre i igračke - svjedoci vremena".
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
PLATFORMA
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
ZAGREB - Iz event industrije izvijestili su u petak kako su s Ministarstvom kulture i Nacionalnim stožerom civilne zaštite formulirali platformu za financijski poticaj za pokretanje i normalizaciju poslovanja pravnih subjekata event industrije te se radi na radnim dozvolama za izvođače.
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
STAVOVI
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
LONDON - Elton John upozorio je na izgubljenu generaciju u britanskoj glazbenoj industriji zbog porasta troškova u organizaciji koncertnih turneja Europom radi izlaska Britanije iz EU-a.
ZagrebDox: Festival otvara film Zemlja je plava poput naranče
FESTIVALI
ZagrebDox: Festival otvara film Zemlja je plava poput naranče
ZAGREB - Filmom "Zemlja je plava poput naranče" ukrajinske redateljice Irine Cilik u nedjelju, 13. lipnja, u zagrebačkom Kinu SC otvara se sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE