GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rushdie osvojio veliku njemačku književnu nagradu

Rushdie osvojio veliku njemačku književnu nagradu
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2023 / 20:35
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Salman Rushdie, koji je jedan od najslavnijih svjetskih autora od objavljivanja svog romana "Djeca ponoći" 1981. godine, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za mir njemačkog knjižara.

Ovaj 76-godišnjak, koji je prošle godine teško ozlijeđen u pokušaju ubojstva, primit će prestižnu nagradu ove jeseni u crkvi svetog Pavla u Frankfurtu, priopćilo je u ponedjeljak Udruženje njemačkih izdavača i knjižara.

Britanski autor indijskog podrijetla nagrađen je za "svoj nepokolebljiv duh, za njegovu afirmaciju života i za obogaćivanje našeg svijeta svojom ljubavlju prema pripovijedanju", stoji u izvješću žirija.

"Njegovo djelo bilježi silu koju koriste opresivni režimi da unište cijela društva, a istodobno slavi neuništivi duh otpora koji iskazuju pojedinačna ljudska bića", nastavlja se.

Autor je živio pod prijetnjom za svoj život otkako je iranski ajatolah Khomeini izdao fetvu protiv njega 1989. godine zbog "Sotonskih stihova", romana za koji je svećenik rekao da vrijeđa islam.

U kolovozu 2022. Rushdi je bio žrtva napada nožem tijekom predavanja u Sjedinjenim Državama. Od tada je slijep na jedno oko. Autor trenutno piše knjigu o napadu.

Unatoč fizičkim i psihičkim posljedicama, on nastavlja pisati "s velikom maštom i dubokom ljudskošću", stoji u priopćenju žirija.

"On ostaje jedan od najstrastvenijih branitelja slobode misli i govora - i ne samo svoje, već i onih ljudi čije stavove ne dijeli."

"Uz veliki osobni rizik, on tako brani ključni uvjet mirnog suživota", dodala je porota.

Autor je "duboko počašćen i zahvalan za ovu važnu nagradu", citirao je odbor zaklade Rushdieja.

"Znam koliko je ova nagrada značajna i pomalo sam prestravljen popisom prijašnjih primatelja, kojemu će moje ime sada biti dodano. Zaista sam oduševljen", rekao je Rushdi.

Dobitnik Nagrade za mir njemačkog knjižara dobiva 25.000 eura (27.000 dolara). Dodjeljuje se pojedincima koji su pridonijeli ostvarenju ideje mira u književnosti, znanosti ili umjetnosti. Prošle godine nagradu je dobio ukrajinski autor Serhiy Zhadan.

Njemačko udruženje izdavača i knjižara dodjeljuje nagradu od 1950. godine. Čast se tradicionalno dodjeljuje na kraju Frankfurtskog sajma knjiga.

Ove godine dodjela je zakazana za 22. listopada.

Tagovi: Salman Rushdie
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE