GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska ruka otišla u povijest

Ruska ruka otišla u povijest
FILMSKA INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2022 / 08:53
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES – Sustav kamera, koji se koristio u bezbrojnim holivudskim filmovima i ranije poznat kao "ruska ruka", izumitelji su preimenovali u "U-kran" u znak počasti zemlji iz koje je došao.

Stabilizacijska dizalica postavljena na krov vozila koristi se za dinamično snimanje stampeda ili automobliskih potjera i omogućava gledateljima 'suvozačko' mjesto uz akcijskog junaka.

Korištena je u brojnim akcijskim filmovima među kojima su franšiza "Brzi i žestoki", "Crna udovica" i gotovo svaki film u kojemu je glumio Tom Cruise.

Donedavno je uređaj, koji je 1990-ih razvio kijevski Filmotechnic, bio poznat kao "ruska ruka".

Ali ne više.

"NOVO SLUŽBENO ime Filmotechnicovog svjetski poznatog sustava sada je U-CRANE u čast zemlje porijekla i njihove herojske borbe protiv ruske agresije", objavila je američka podružnica tvrtke na Instagramu.

"Žiroskopski stabilizacijski sustav dizajniran je i izgrađen u Ukrajini u Filmotechnicu i nastavit će se stvarati u Kijevu u godinama koje dolaze!"

Trgovački časopis Variety, koji je prvi objavio promjenu imena, napisao je da Filmotechnic zapošljava oko 250 ljudi u Kijevu, gradu pod opsadom.

Kevin Descheemaeker iz Filmotechnic USA rekao je da je naziv "ruska ruka" uklonjen u znak počasti ukrajinskom filmskom inženjeru i vlasniku tvrtke Anatoliju Kokušu, te ukrajinskim zaposlenicima tvrtke.

"Poslao sam e-poštu našoj međunarodnoj skupini da skine sve oznake na našim automobilima, kamionima i prikolicama, web stranicama i da više ne koristimo hashtag #russianarm", napisao je Descheemaeker u izjavi.

"Kao grupa odlučili smo da će U-CRANE biti respektabilnija alternativa i tako je krenuo pokret na društvenim mrežama."

Ruske snage napale su Ukrajinu prije tri tjedna, prisiljavajući milijune civila da napuste svoje domove, neki preko međunarodnih granica.

Invazijske snage optužene su da su gađale škole, bolnice i kazališta, ignorirajući utvrđena pravila sukoba koja zahtijevaju da civili budu pošteđeni užasa rata.

Tagovi: ruska ruka, Filmotechnic, U-Crane
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE