GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Salman Rushdie prima nagradu za mir na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Salman Rushdie prima nagradu za mir na Sajmu knjiga u Frankfurtu
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2023 / 20:10
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Britanski pisac indijskog podrijetla Salman Rushdie dobio je u nedjelju u Frankfurtu nagradu za mir Njemačke knjižare na događaju zamagljenom aktualnim sukobima u svijetu.

Govoreći u gradskoj povijesnoj crkvi Svetog Pavla, Rushdie (76) je rekao da je "neizmjerno zahvalan za ovu veliku nagradu", ali da "mir sada izgleda kao fantazija".

"Živimo u vremenu za koje nisam mislio da ću ga vidjeti za života, rekao je Rushdie. "Vrijeme u kojem je sloboda - a posebno sloboda izražavanja, bez koje svijet knjiga ne bi postojao - posvuda na udaru reakcionara, autoritarni, populistički, demagoški, poluobrazovani, narcisoidni, nemarni glasovi."

U jasnom referiranju na rusku invaziju na Ukrajinu, citirao je rat koji bjesni "ne tako daleko" koji je rođen iz "tiranije i pohlepe za moći i osvajanjem - tužna priča koja neće biti nepoznata njemačkoj publici."

Navodeći i sukob u Izraelu i Pojasu Gaze, Rushdie je rekao da su umjetnost i umjetnici sredstva za zaštitu civilizacije i "držanje barbara od vrata".

Priznao je snagu ljudi koji traže individualnu radost u svojim životima usred trenutnih globalnih sukoba. Postoji jednostavna čežnja da se "osjećamo u miru sa svojim životima i malim svijetom oko nas", rekao je autor.

U njegovu slučaju, pisanje mu je omogućilo dobar život radeći jedini posao koji je ikada želio raditi, rekao je Rushdie, koji se proslavio svojim remek-djelom "Djeca ponoći" iz 1981. godine.

Godine 1989. tadašnji iranski revolucionarni vođa ajatolah Homeini pozvao je na ubojstvo autora zbog njegovog romana "Sotonski stihovi", koji je ocijenjen bogohulnim i uvredljivim za islam.

Rushdie je slijep na jedno oko otkako ga je 2022. više puta izbo muslimanski napadač u Sjedinjenim Državama. Njegova sljedeća knjiga, "Nož: meditacije nakon pokušaja ubojstva", govori o ubadanju. Rushdiejev napadač izjasnio se da nije kriv za pokušaj ubojstva.

Unatoč prijetnjama po život, Rushdie je rekao da piše knjige "bez ikakvog ograničenja".

Nagrada za mir iznosi 25.000 eura (26.500 dolara) i smatra se jednom od najvažnijih nagrada u Njemačkoj.

Žiri je ranije rekao da Rushdieja odaju počast "zbog njegovog nepopustljivog duha, za njegovu afirmaciju života i za obogaćivanje našeg svijeta svojom ljubavlju prema pripovijedanju".

"U svojim romanima i publicističkoj književnosti on spaja narativno predviđanje s nepogrešivom književnom inovativnošću, humorom i mudrošću", napisao je žiri u objavi na web stranici nagrade.

Zasluge: Andreas Arnold/dpa

Tagovi: Salman Rushdie, SAJAM KNJIGA U FRANKFURTU
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE