GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scala: Pravi je trenutak za premijeru opere Boris Godunov

Scala: Pravi je trenutak za premijeru opere Boris Godunov
OPERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 10:22
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Samoća na vlasti, ludilo, nasilje, grižnja savjesti i smrt, milansko kazalište La Scala u srijedu otvara opernu remekdjelom ruskog skladatelja i smatra da je baš sada pravi trenutak za uprizorenje parabole o diktaturi careva.

Zamisao o premijeri ruske opere "Boris Godunov" niknula je prije tri godine, znatno prije početka ruske agresije u veljači i La Scala je na njoj ustrajala unatoč prosvjedima ukrajinskog konzula u Milanu Andrija Kartiša.

Ukrajinski diplomat možda je strahovao od ruske propagande, no milanska operna kuća nije nimalo dvojila. "Ne branimo mi nikoga, na scenu postavljamo operu koja je remekdjelo povijesti umjetnosti", rekao je direktor Dominique Meyer.

Premijeru će iz "kraljevske lože" pratiti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, talijanska premijerka Giorgia Meloni i predsjednik Sergio Mattarella.

Modest Petrovič Musogrski (1839.-1881.), skladao je Borisa Godunova prema istoimenoj drami Aleksandra Puškina koja govori o sve dubljem jazu između autokratskog vođe i njegova naroda.

Opera je bila višekratno cenzurirana, kako u doba ruskog carstva tako i Sovjetskog Saveza.

Usamljenost vlastodržaca

Glazbeni direktor La Scale Riccardo Chailly odlučio se za originalnu verziju kako bi ostao vjeran duhu skladatelja, iako je ona "oporija i tvrđa", kaže Meyer.

"Boris Godunov je apsolutno remek djelo koje iznenađuje svojom modernošću", ocjenjuje Chailly.

Izvedba te opere u teatru Marijinski u Sankt Peterburgu 2012. uzburkala je duhove zbog usporedbi između vladavine Borisa Godunova, ruskog cara koji je vladao od 1598. do 1605. i aktualnog predsjednika Vladimira Putina koji se te godine suočio s dotad neviđenim prosvjedima.

Deset godina poslije, pravi je trenutak za prikazivanje "Borisa Godunova" jer i sam "Musorgski bio je umjetnik koji se borio protiv sustava i bilo bi posve pogrešno cenzurirati operu koja demaskira vlast", ocjenjuje redatelj Kasper Holten.


Samoća na vlasti, ludilo, nasilje, grižnja savjesti... složen i opsjednut lik Borisa Godunova koji se dočepao vlasti pošto je dao ubiti zakonitog prijestolonasljednika, kao da je izrastao iz tragedije Williama Shakespearea (1564.-1616.) kojim se Puškin nadahnuo.

U naslovnoj ulozi nastupa ruski bas Ildar Abdrazakov koji vidi Borisa kao "čovjeka koji ima i dušu i srce, a izjeda ga grižnja savjesti jer je dao ubiti dijete" i ta "misao u njemu raste u tjeskobu i prerasta u sve veći teret sve dok ga ne odvede u ludilo i smrt".

Monaha Grigorija tumači Estonac Ain Anger, kojega smatraju jednim od najboljih basova wagnerijaca na svijetu.

Carevu kći Kseniju pjeva ruska sopranistica Anna Denisova, a mezosopranistica Lilly Jørstad njegova sina Fjodora.

Tagovi: Scala, Boris Godunov, Ursula von der Leyen, Giorgia Meloni
PROČITAJ I OVO
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE