GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sedam hrvatskih filmova na festivalu u Trstu

Sedam hrvatskih filmova na festivalu u Trstu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2022 / 19:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U sklopu skorašnjeg, 33. Filmskog festivala u Trstu prikazat će se sedam hrvatskih filmova, od kojih će redateljski prvijenac glumice Lane Barić u natjecateljskom programu imati svoju svjetsku premijeru, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar.

Na festivalu, koji se u hibridnom obliku održava od 21. do 30. siječnja, niz hrvatskih projekata predstavit će se i u sklopu industrijske platforme When East Meets West.

U konkurenciji dugometražnih filmova prikazuje se nagrađivana "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, a dugometražnih dokumentaraca "Muzej revolucije" Srđana Keče te "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića - oba su se već predstavila u Trstu, u okviru prošlogodišnjeg izdanja industrijskog programa (Last Stop Trieste).

U kratkometražnoj konkurenciji svjetsku premijeru imat će redateljski prvijenac Lane Barić, "Snjeguljica" o ženi koja mirno živi u svom izoliranom selu sve dok njenu svakodnevnu rutinu ne uzdrma neočekivani posjet koji će je vratiti u prošlost.

"Sretna sam da će film konačno izaći pred publiku i da ću moći prisustvovati projekciji, jako me zanimaju prve reakcije ljudi. Nakon Trsta, Snjeguljica kreće na svoj festivalski put po regiji i šire, a domaću premijeru planiramo na ljeto", najavila je Lana Barić, koja za film potpisuje i scenarij. Producent je Zagreb Film.

Osim tog filma, u natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazuje se i "Kazneni udarac" Roka Bičeka, snimljen prema motivima iz romana "Črna mati zemla" Kristiana Novaka.

U nenatjecateljskom programu dokumentarnih filmova prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija "Džungla" redatelja Cristiana Natolija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film).

Poseban program posvećenom filmskim autoricama iz Gruzije, prikazuje hrvatsku manjinsku koprodukciju "Kuća drugih" redateljice Rusudan Glurjidze iz 2016. godine.

Projekti na platformi When East Meets West 2022

Za vrijeme trajanja Filmskog festivala u Trstu, odvija se i industrijski program "When East Meets West 2022", u fizičkom i virtualnom obliku od 24. do 28. siječnja.

Kao dio koprodukcijskog foruma, koji je središnji događaj industrijskog programa, pred više od 600 filmskih profesionalaca predstavit će se 22 projekta iz 18 zemalja, a jedan od njih je i projekt debitantskog dugometražnog igranog filma redatelja Mate Ugrina, "Sitni lopovi".

Projekt, koji će se snimati u Hrvatskoj i biti na hrvatskom jeziku, razvija se pod okriljem njemačke produkcijske kuće Fünferfilm, s koproducentima iz Francuske (In The Cut) i Hrvatske (UO Kadromat). Hrvatski koproducenti su Mate Ugrin i Daria Blažević.

Osim na WEMW-u, projekt je nedavno uvršten i u program usvaršavanja EAVE, na kojem će ga predstavljati njemačka producentica Julia Cöllen.

U tom će se programu predstaviti još jedan projekt manjinske hrvatske koprodukcije predstaviti, u sklopu programa za projekte u razvoju, "This Is It", namijenjenom dugometražnim igranim filmovima s talijanskim producentom ili koproducentom, koji ima "izražen vizualni i umjetnički pečat".

Riječ je o projektu "Čovjek bez krivnje" talijanskog redatelja i scenarista Ivana Gergoleta, čiji je hrvatski koproducent Boris T. Matić (Propeler Film).

Devet selektiranih projekata predstavit će se međunarodnim agentima, festivalskim programerima i potencijalnim financijerima online i fizički.

U sklopu potprograma "Last Stop Trieste" sudjeluju dokumentarni projekti koji su se ranije predstavljali na partnerskim platformama (Ex-Oriente, BDC Discoveries, Docu Rough Cut Boutique, Baltic Sea Docs, ZagrebDox PRO, When East Meets West), među kojima je i onaj hrvatske manjinske koprodukcije, "Tijelo" slovenske redateljice i producentice Petre Seliškar (hrvatska koproducentica je Tamara Babun, Wolfgang & Dolly).

Ove godine se održava i program Inspiration Lab koji će sudionicima ponuditi dublji uvid u sadržaj TV serija, produkciju animacija, strategiju utjecaja i dosega, neovisnu online distribuciju i tržišta zemalja u fokusu WEMW-a (Rusija, Velika Britanija, Irska, Kanada, SAD). Na radionici za producente koja tematizira VoD platforme sudjeluju Iva Jurlina (Zagreb Film Festival) i Tina Tišljar (Eclectica).

Tagovi: Filmski festival u Trstu, Lana Barić, Murina, Antonela Alamat Kusijanović, Srđan Kečo
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE