GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sedam hrvatskih projekata na ovogodišnjem DOK Leipzigu

Sedam hrvatskih projekata na ovogodišnjem DOK Leipzigu
DOKUMENTARCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 15:13
Autor: SEEbiz / H
LEIPZIG - Industrijski program 63. Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, koje počinje u ponedjeljak, među projektima iz cijelog svijeta predstavlja i njih sedam hrvatskih.

Ovogodišnje izdanje najstarijeg festivala na svijetu posvećenog dokumentarnom filmu traje do 1. studenog, a održat će se na festivalskim lokacijama i online. Industrijski dio u cijelosti se održava online, putem Zoom aplikacije.

Projekte za taj dio festivala, pet dokumentarnih filmova u razvoju su izabrali festivalski selektori. "Otkrijte pet novih, nadolazećih dokumentarnih filmova našeg partnera, Hrvatskog audiovizualnog centra. Ovi svježi dokumentarci traže partnere za kofinanciranje i distribuciju željnoj publici diljem svijeta", ističe se u najavi programa na webu DOK Leipzigia.

Sudjeluju "Borac" Damira Markovine (produkcija: Wolfgang&Dolly, Osoba D), "Budi realan, traži nemoguće" Vanje Juranić (produkcija Restart, koprodukcija: Kompot), "Otkrivajući Geu" redatelja Ivana Perića (produkcija Dream Visions, Handful Films, Doc Service LAB, "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića (produkcija Fade In), "Ljudi u mojoj kući" Tatjane Božić (Lewa Productions, Spacedust Productions, Conjin Films).

Autorski timovi projekte će predstaviti unaprijed snimljenom prezentacijom, nakon čega slijedi okrugli stol s autorima i vodećim stručnjacima iz filmske industrije, koji je zatvoren za javnost te dostupan jedino osobama s pozivnicom.

Osim toga, na 16. izdanju koprodukcijskog sajma (DOK Co-Pro Market) sudjeluje hrvatski dokumentarni film u razvoju, "Cordon" redatelja i scenarista Antona Mezulića te producenta Olivera Sertića i izvršne producentice Suzane Erbežnik. Film se bazira na pokušaju suživota u malenoj kordunskoj općini Vojnić.

Projektu, koji nastaje u produkciji Restarta, sudjelovanje na sajmu osigurala je nagrada na drugoj sesiji programa za razvoj projekata BDC (Balkan Documentary Center) Discoveries 2020.

Na pitching forumu Short n' Sweet bit će predstavljen kratkometražni eksperimentalni film u razvoju "Valeria" redateljice Sare Jurinčić, zamišljen kao intimni susret autorice i njezinih pretkinja. Nastaje u koprodukciji kuća Nomad Studio i Restarta, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Osim festivalskih nagrada, na DOK Leipzigu se dodjeljuje i Nagrada žirija filmskih kritičara FIPRESCI, a u tročlanom žiriju koji će nagradu dodijeliti filmu iz međunarodne konkurencije dokumentarnih i animiranih filmova je i hrvatski kritičar Hrvoje Pukšec. Druga dva člana žirija su: Yun-hua Chen (Tajvan) i Glenn Dunks (Australija).

Tagovi: DOK Leipzig, dokumentarni film, Oliver Sertić, Damir Markovina, Vanja Juranić, Tatjana Božić, Ivan Perić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE