GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skoro šest mjeseci od potresa Protreseni MUO najavljuje nove izložbe

Skoro šest mjeseci od potresa Protreseni MUO najavljuje nove izložbe
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 11:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Skoro šest mjeseci nakon zagrebačkog potresa Muzej za umjetnost i obrt (MUO) najavio je jesensku sezonu u kojoj će središnja izložba, nazvana "Protreseni MUO" biti posvećena 140. obljetnici te ustanove koja će predstaviti svoju povijest "od potresa do potresa".

Jesenska izložbena sezona započet će 8. rujna otvorenjem atraktivne izložbe skulptura i crteža „Breaking news“ akademskog kipara te jednog od međunarodno najpoznatijih hrvatskih ilustratora Svjetlana Junakovića.

Za sada MUO svoja vrata otvara samo u prizemlju, dok će prvi, drugi i treći kat Stalnog postava ostati zatvoreni do daljnjeg. U povodu ponovnog otvorenja za javnost, Muzej daruje svim posjetiteljima slobodan ulaz na izložbu "Breaking news" od 9. rujna do 18. listopada.

Izložba donosi autorove radove nastale od 2016. do 2019. godine, serije zidnih skulptura, monumentalne slobodnostojeće skulpture, statuete te crteže većih formata.

Kao središnja izložba jesenskog programa najavljena je "Protreseni MUO" posvećena 140. obljetnici Muzeja za umjetnost i obrt, a koja će predstaviti povijest muzeja "od potresa do potresa", odnosno ispričati priču o Muzeju 1880. godine i potresa koji je razorio tadašnji Zagreb sve do 2020. kada se povijest ponovila.

Otvorenje se planira za sredinu listopada, a pratit će je slogan „Baština – to smo mi“ kojom MUO kao najstariji i najveći hrvatski muzej lijepih i primijenjenih umjetnosti te dizajna želi istaknuti važnost njegove misije i postojanja u kontekstu neprocjenjive baštine koja pripada svima nama i koja je dio našeg identiteta.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović rekao je kako je potres promijenio sve njihove planove, kako u obljetničkoj godini tako i one za neposrednu budućnost, no nikada nisu stali ni odustali.

"I u tim teškim trenucima prepoznajemo nove izazove. Tako nam se sama po sebi nametnula ideja da kroz izložbu Potreseni MUO ljudima pokažemo što nam se zaista dogodilo, stanje stvari upravo onakvo kakvo je, izvorno, napuklo, popucalo - jednom riječju potreseno, te da ispričamo „našu“ priču - tko smo, što smo i zašto smo važni“, ustvrdio je.

Do kraja godine u Muzeju se planiraju otvoriti još dvije izložbe, u studenome tradicionalna bijenalna Izložba hrvatskog dizajna u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom te u prosincu izložba akademske slikarice Koraljke Kovač.

Tagovi: Muzej za umjetnost i obrt, Protreseni MUO, potres u Zagrebu, Miroslav Gašparović, Koraljka Kovač
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE