GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slavoj Žižek otvara u siječnju novu sezonu Filozofskoga teatra u HNK-u Zagreb

Slavoj Žižek otvara u siječnju novu sezonu Filozofskoga teatra u HNK-u Zagreb
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2021 / 14:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon dulje stanke uzrokovane pandemijom, Filozofski teatar vraća se na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a prvi gost nove sezone bit će, 17. siječnja 2022., filozof Slavoj Žižek.

Jedan od najpopularnijih programa zagrebačkog HNK-a koji je pokrenut za mandata intendantice Dubravke Vrgoč, a koji uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, posljednjih je godina u Zagreb doveo najpoznatije ekonomiste, filozofe, književnike, glumce, glazbene zvijezde i nobelovce. Gosti Filozofskoga teatra bili su Herta Müller, Yanis Varoufakis, M.I.A., Vanessa Redgrave, Ece Temelkuran, Tariq Ali i mnogi drugi.

Slavoj Žižek nekoliko je puta gostovao u zagrebačkome HNK-u, a zahvaljujući Filozofskom teatru uprizorena je i predstava "Antigona" po njegovu dramskom tekstu u režiji Angele Richter.

Za nastupe svjetski poznatog filozofa obično bi se u nekoliko dana razgrabile ulaznice, a u kazalištu bi publika koju je činilo 1000 ljudi sjedila i na pozornici. Organizatori ističu kako ni ovaj put ne očekuju ništa manje.

Žižek je nazivan 'Elvisom filozofije' i najopasnijim filozofom Zapada, objavio je više od 30 knjiga iz područja filozofije i teorije psihoanalize, među kojima su mnoge prevedene i na hrvatski jezik.

Srećko Horvat sa Žižekom će razgovarati o aktualnoj i intrigantnoj temi - "Poslije kapitalizma: feudalizam ili komunizam?".

"Cilj nam je novu sezonu Filozofskoga teatra otvoriti s našim starim znancem, i to s temom koja je svima na usnama, ali još nije dovoljno analizirana i kritički promišljena: naime, činjenica je da se trenutni globalni kapitalizam sve više pretvara u neku vrstu novoga feudalizma u kojem nestaje klasično tržište, a moćne big tech korporacije postaju novim feudima dok radnička klasa gubi sva prava stečena stoljećima borbe", rekao je Horvat najavljujući novu sezonu Filozofskoga teatra.

Osim Žižeka, Filozofski teatar u novoj sezoni ugostit će goste različita profila, koji još nisu bili ni u HNK-u Zagreb, a neki niti u Hrvatskoj. "O kojim je imenima riječ, objavit ćemo u siječnju, ali mogu obećati da će ovo biti možda i najuzbudljivija sezona Filozofskog teatra dosad", poručio je Horvat.

Tagovi: Slavoj Žižek, Filozofski teatar, Dubravka Vrgoč, Srećko Horvat, Hrvatsko narodno koazalište Zagreb
PROČITAJ I OVO
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE