GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski lingvisti rade na koronarječniku

Slovenski lingvisti rade na koronarječniku
JEZIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 08:09
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski lingvisti rade na izradi malog "koronaječnika" kako bi ispravili anglizme ili nespretne posuđenice koje su se uvriježile u vrijeme pandemije Covida-19 u domaćem tisku i kod običnoga puka, poput socijalne distance ili samoizolacije.

"Ne sjedimo skrštenih ruku ovih dana i imamo mnogo posla s novim riječima koje prodiru u slovenski jezik zajedno sa smrtonosnim virusom", kazao je u razgovoru za "Slovenske novice" Kozma Ahačič, ravnatelj Instituta za slovenski jezik.

Njegova ustanova prikuplja i sortira neologizme koje je naplavila pandemija u poseban korpus izraza, kako bi u novom izdanju standardnog rječnika slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU) odijelili žito od kukolja, te standardizirali jezičnu praksu, prema pravopisnim, stilističkim i gramatičkim pravilima.

Pri tome jezikoslovci traže i pomoć građana koji im mogu slati svoje prijedloge preko akademske platforme Fran, a mnogo zanimljivih prijedloga već su i dobili preko Facebooka.

"Za epidemiju koronavirusa predlažu izraz "koronavrijeme", oni koje krše ograničenja zovu "koronabedaki" (što je dobar prijevod iz engleskog izraza coronaidiot), a one koji se propisa o socijalnoj distanci ne drže nazivaju "konorajunacima"", prenosi Ahačič neke od ponuđenih izraza.

Osim spomenutih tu su i neke druge riječi povezane s epidemijom i složenice s koronom: koronazakon, koronapanika, koronapaket, protukoronske mjere i slični izrazi, kaže dr. Kozma Ahačič.

"Pitanje je hoće li ti izrazi odoljeti iskušenju vremena i opstati u jeziku ili trajati samo onoliko koliko i sama epidemija", dodao je u razgovoru za medije.

Na stranicama njegova Instituta već je objavljeno nekoliko studija i znanstvenih radova o tome kako se pravilno koriste i pišu riječi vezane za koronakrizu, a i neke upute o tome kako ih treba deklinirati ili naglašavati.

Tako je stručna preporuka da se Covid-19 ne deklinira, te da se koronavirus piše odvojeno (korona virus), s tumačenjem da se korona u toj složenici po smislu tretira kao pridjev (po analogiji iz prijevoda Wienersnitzela u "dunajski zrezek" (bečki odrezak), a ponuđene su i alternacije po kojoj bi se koristio naziv koronski virus.
Ljubitelji pravopisa i pravilnog naglašavanja upozoravaju se također da za samoizolaciju postoji lijep domaći izraz "samoosamitev", a postoji i još neprihvaćeni prijedlog da se nespretna posuđenica iz engleskog socijalno distanciranje (social distancing) udomaći kao "razstikanje". U osnovi etimologije je izraz "stik", što znači kontakt ili dodir.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, slovenski jezik, Kozma Ahačič, koronarječnik, Institut za slovenski jezik
PROČITAJ I OVO
Dvije književne poslastice iz Znanja za nadolazeće ljeto
KNJIGE
Dvije književne poslastice iz Znanja za nadolazeće ljeto
ZAGREB - Nakladnička kuća Znanje pripremila je dva odlična naslova za nadolazeće ljeto – Moja Aljaska iz pera nagrađivane američke spisateljice romana ljubavno-obiteljske tematike Kristin Hannah i triler Skrovište britanske spisateljice C. J. Tudor.
Beč dobiva novi muzej suvremene umjetnosti
MUZEJI
Beč dobiva novi muzej suvremene umjetnosti
BEČ - Danas, 27. svibnja poznata bečka Albertina otvara svoju drugu lokaciju – muzej posvećen modernoj i suvremenoj umjetnosti.
Rad Mihaela Kolarića pobijedio na Frakturinu natječaju za vizualni identitet 8. FSK-a
POBJEDA
Rad Mihaela Kolarića pobijedio na Frakturinu natječaju za vizualni identitet 8. FSK-a
ZAGREB - Rad Mihaela Kolarića, studenta četvrte godine Slikarskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, pobijedio je na natječaju nakladničke kuće Fraktura za vizualno rješenje Festivala svjetske književnosti 2020, koji će se održati od 6. do 12. rujna.
Sanjam(o) predstavu: Novi projekt kazališta Gavella
PROJEKTI
Sanjam(o) predstavu: Novi projekt kazališta Gavella
ZAGREB - Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella u petak, 29. svibnja, na 67. godišnjicu svojega osnutka, inaugurirat će novi projekt "Sanjam(o) predstavu", kojim poziva gledatelje da zajedno s glumcima sudjeluju u kokreaciji predstava dok čekaju nove izvedbe 'u živo'.
Placebo otkazao koncert u Zagrebu
KONCERTI
Placebo otkazao koncert u Zagrebu
LONDON - Engleski alt-rock sastav Placebo otkazao je sve nastupe u 2020. godini, pa tako i onaj zagrebački 15. srpnja na Šalati, izvijestili su u utorak organizatori istaknuvši da se radi na pronalasku novog datuma koncerta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE