GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sounded Bodies Festival sljedećeg tjedna u Zagrebačkom plesnom centru

Sounded Bodies Festival sljedećeg tjedna u Zagrebačkom plesnom centru
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 08:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Festival izvedbenih umjetnosti Sounded Bodies održat će se od 2. do 7. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru a donosi plesne predstave, koncert i radionicu, s fokusom na propitivanje odnosa između tijela i zvuka.

Festival je dio 18. Queer Zagreb Sezone u organizaciji udruge Domino, a bogat kulturni program obilježen estetikom koja se poigrava tijelom, zvukom i identitetima otvorit će 2. i 3. studenoga na sceni ZPC-a izvedba plesne predstave "Kill B" autora Brune Isakovića i Mie Zalukar.

Pošavši od izvedbeno-vizualnih referenci na kultni Tarantinov film "Kill Bill" iz 2003., odnosno na njegovu glavnu protagonistkinju Mladenku, krvožednu osvetnicu nadljudskih sposobnosti ponešto simplificirana psihološkog profila ali zato čvrstih moralnih stavova i vrlo privlačna izgleda, Mia Zalukar i Bruno Isaković kreiraju izvedbenu analizu vlastita dugogodišnjeg profesionalnog odnosa, propitivanja hijerarhijskih struktura unutar kazališnog stvaralačkog procesa i odnosa moći između dvoje barem u ideji ravnopravnih partnera.

"'Kill Bill' je film o ženskoj protagonistkinji lišenoj bilo kakvih obilježja, osim vizualnih, koji bi je činilo ženom. Štoviše, 'Mladenka' ima više zajedničkog s žanrovskim westernima ili borilačkim filmovima, kroz viziju muškog režijskog oka", stoji u najavi.

Zalukar i Isaković ne kritiziraju nužno taj princip, ali ga analiziraju, puneći jasne i prepoznatljive vizualne reference svojim vlastitim pitanjima i problemima u stvaranju, pogotovo se fokusirajući na specifičan odnos plesačice i koreografa, kao poligon vječnog pregovaranja, nesvjesnog patroniziranja, i borbe za vlastiti glas unutar kompleksnog intimnog-poslovnog stvaralačkog procesa.

Dramaturginja je Vedrana Klepica, zvuk je oblikovao Hrvoje Nikšić, a svjetlo Saša Fistrić. Kostimografiju i scenografiju osmislila je Zdravka Ivandija Kirigin.

Trodnevna glasovno-plesna/fizička radionica "Tjeloglasja" održat će se od 3. do 5. studenoga, a polaznici će uz voditeljicu Maju Rivić kroz vježbe, igru i eksperimente pokušati "osvijestiti glas tijela i glas duše, u svojoj neverbalnoj slobodi".

Polaznici će razmišljati o glasu kao dijelu tijela, kao produžetku tijela, kao istovjetnoj kopiji tijela, kao najpreciznijem otisku našeg kolektivnog i individualnog duhovnog i emotivnog stanja, kao jamcu i dokazu sadašnjeg trenutka, u kojem su sublimirani svi dosadašnji, i pretpostavljeni svi budući trenuci.

Slijedi, 5. studenoga, "Oh", koreografska mašina Ane Jelušić koja se bavi istraživanjem fantomskog prostora između reference i radnje koja se na nju odnosi.

"Izvadivši kôd udarca iz popkulturnog video spota, ne toliko cjelovita osoba koliko stvar koja osjeća, koristi taj kôd da udara po referenci, dok ona nazad udara nju. U tom međudjelovanju razlaže se proces učenja o tehnologiji vlastitog tijela i o mehanici reference. Otvara se prostor u kojem dijelovi surađuju s referencom i istovremeno joj pružaju otpor", stoji u najavi.

U plesnoj predstavi "SOL", u programu 6. studenoga, pratimo svojevrsnu retrospektivu ili sintezu minulog rada Silvije Marchig, pri čemu je sama gesta ponovnog okupljanja i promišljanja kostimografskih, koliko i emocionalnih "ljuštura" njenih ranijih predstava ujedno i oblik izlaska autorice iz zatvora osobne povijesti.

Festival u subotu, 7. studenoga, zatvara koncert CRI Orchestra (Croatian Improvisers Orchestra), koji propituje odnos improvizacije i kompozicije kroz glazbeni teatar i performans.

"Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Zato, posjetite programe udruge Domino", poručuju iz Domina.

U sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima ulaz za sve programe je slobodan. Ulaznice se mogu rezervirati na e-mail adresi: udrugadomino.marketing@gmail.com.

Više informacija o programu dostupno je na mrežnim stranicama https://thisisadominoproject.org/.

Tagovi: Sounded Bodies Festival, Queer Zagreb Sezona, udruga Domino, Mia Zalukar, Bruno Isaković, Zagrebački plesni centar
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE