GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Split dobiva Muzej obrane

Split dobiva Muzej obrane
MUZEJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 08:45
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Najkasnije do početka 2022. Split bi u Mletačkoj kuli na Voćnom trgu trebao dobiti Muzej obrane, kao izdvojen postav Muzeja grada Splita. U toj je kuli prošlog tjedna otvorena izložba "Mletački kaštel".

Izložba o Mletačkoj kuli postavljena u prostoru budućeg muzeja uvod je u širi projekt o kojem je za Hinu govorila Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita koji je organizator izložbe.

Prema njezinim riječima, na izložbi su predstavljeni rezultati arheoloških i ostalih istraživanja koji su provedeni 2012. u Mletačkoj kuli u kojoj su, uz ostalo, otkriveni bunar s pitkom vodom i drvena vrata koja su po riječima stručnjaka izvorna i iz vremena gradnje Mletačke kule.

Žele pokazati kako su Splićani napadali osvajače
Nakon iscrpnog istraživanja koje je provela arheologinja i kustosica Elvira Šarić Kostić, Mletački kaštel obnovljen je, restauriran i saniran pa je građevina spremna prihvatiti nove sadržaje.

"Na arhitektonskom projektu radi inženjer Ivo Vojnović, a muzej je u postupku rješavanja idejnog projekta za koji smo već dobili konzervatorsku dozvolu da bismo unutra razradili sadržaj principa obrane grada Splita kroz stoljeća. Ne treba pritom očekivati silne ratove i imena jer će to biti nemoguće zbog skromne površine od 170 metara četvornih korisnog prostora. Drugi je razlog nemogućnost da igdje napravimo tako velik i iscrpan muzej kolika je zapravo povijest našega naroda i grada, kada je riječ o obrambenim bitkama kroz stoljeća", kazala je Brekalo.

Zato su se usredotočili na one bitke koje su definirale društveni, politički i ukupni smjer kroz povijest grada od srednjeg vijeka do danas. Sa stručnjacima su se usuglasili da su se najveće bitke za Split vodile izvan grada, odnosno na moru i u zaleđu, poput bitaka za Vis i Klis.

Brekalo je dodala kako se grad uvijek branio izvan svojih bedema koji su doduše poslužili svrsi, naročito u vrijeme turskih napada, pa čak i kada je u 15. stoljeću u vrijeme mletačke uprave podignuta kula na Voćnom trgu. Razlog za njezinu izgradnju je to što su se Mlečani htjeli obraniti od Splićana.

"U Muzeju obrane želimo pokazati kako su Splićani napadali osvajače, a oni su se skrivali unutar bedema Mletačke kule. Obrana će se pokazati ne samo kroz bitke već i kroz život, kulturu, trgovinu, u pričama o ljubavi, rađanjima, ženama. Projekt muzeja počeo je ove godine, oformljeni su timovi, radi se sa stručnjacima povijesti, arheologije, arhitekture i djelatnicima muzeja. Projekt namjeravamo privesti kraju do kraja 2021., a otvorenje bi moglo biti početkom 2022. godine", istaknula je Brekalo.

Građevina je restaurirana, na njoj se izvode arhitektonski projekti za prostorije i uređenje terase nakon čega će se nastaviti provedba idejnog projekta. Uz to moraju dobiti i građevinsku dozvolu s obzirom na to da taj prostor do sada nije bio u funkciji, dok usporedno s tim rade na likovnom postavu s Damirom Gamulinom i Anitom Sevšek, zagrebačkim arhitektima i dizajnerima. Ana Šverko radit će mapiranje prostora, Josip Vrandečić angažiran je na povijesnim temama, dok su stručnjaci na doradi svih potrebnih tema Katja Marasović, Arsen Duplančić, Goran Borčić, Elvira Šarić Kostić te ravnateljica Muzeja.

Brekalo je istaknula i projekte uređenja jugoistočne kule i prizemlja Muzeja grada Splita, koji su strateški projekti grada Splita. Osim jugoistočne kule uredit će se i pripadajući prostori u Lukačićevoj ulici, u samom središtu Dioklecijanove palače, gdje su sada muzejski depoi. Tu će biti postav izložbe s temom prelaska antike u srednji vijek, odnosno prelaska iz palače u grad, a ista tema bit će razrađena i u prizemlju Muzeja grada Splita koji kroz taj projekt definira kako će izgledati postav prizemlja. Uređuju se recepcija i dvorište, a u budućnosti se namjerava urediti stalni postav Muzeja grada Splita iz 1992. godine, koji traži reviziju i suvremeniji postav.

Muzej je prošle godine imao najbolji izdavački projekt
"Otvara se i suradnja s konzervatorima na zidu istočnog dijela Palače pa će se projektom povezati jugoistočna kula s Galerijom Vidović, što će otvoriti komunikaciju i prema sjevernom zidu, kako bi se dio ophoda kojim muzej upravlja proširio na dužinu cijeloga zida", kazala je ravnateljica i dodala da grad na tome radi u suglasnosti s konzervatorima.

Splitski muzej u listopadu je dobio i nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji izdavački projekt u 2019. godini za katalog izložbe "Splitski gradonačelnici (1882. - 1918.): život i uspomene" autora Marijana Čipčića.

Tagovi: Split, Muzej obrane, Mletačka kula, Elvira Šarić Kostić, Voćni trg, Marijan Čipčić
PROČITAJ I OVO
New York Times: Mira Furlan je bila balkanska Meryl Streep
MEDIJI
New York Times: Mira Furlan je bila balkanska Meryl Streep
NEW YORK - Pred smrt, Mira Furlan radila je na svojoj autobiografiji. U odlomku koji je glumičin menadžer objavio na njenoj web stranici ona spominje svemir da bi opisala svoj osjećaj mira, dok se borila s oboljenjem.
Preminula hrvatska književnica i prevoditeljica Truda Stamać
IN MEMORIAM
Preminula hrvatska književnica i prevoditeljica Truda Stamać
ZAGREB - Književnica i prevoditeljica s njemačkoga Truda Stamać, koja je hrvatskoj čitateljskoj publici približila djela Rilkea, Brechta, Grassa, Hessea, Bernharda i Schillera, preminula je u petak u 79. godini.
Buljan: Kao ravnatelj Drame HNK sram me zbog događaja nakon kojih je Mira Furlan napustila kazalište i Zagreb
PRAVA PORUKA
Buljan: Kao ravnatelj Drame HNK sram me zbog događaja nakon kojih je Mira Furlan napustila kazalište i Zagreb
ZAGREB - "Miro, molim te da nam oprostiš. Oprosti i vranama koje su bile u prilici i na mjestu da to kažu, a nisu. A danas grakću i nas optužuju za svoju nečistu savjest."
Od danas u prodaji vinili Šarla akrobate, Električnog orgazma i Paket aranžmana
REIZDANJA
Od danas u prodaji vinili Šarla akrobate, Električnog orgazma i Paket aranžmana
ZAGREB - U godini 2021. kriju se brojevi 2 i 1, stoga je 22.1. najbolji datum za početak priče zvane proslava 40 godina novog vala.
Pismo Mire Furlan iz 1991. koje bi trebalo posramiti mnoge
DOKUMENTI
Pismo Mire Furlan iz 1991. koje bi trebalo posramiti mnoge
ZAGREB - "Strahovito je tužno biti prisiljen na opravdavanje, a nedjelo ne postoji. Postoji samo očaj, muka i užas. Preda mnom više ne stoje nikakve odluke koje moram donijeti. Sve su odlučili drugi."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE