GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski glumci na udaru vlasti zbog podrške prosvjedima

Srpski glumci na udaru vlasti zbog podrške prosvjedima
NA UDARU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2023 / 13:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Glumci koji su podržali građanski bunt i pridružili se masovnim prosvjedima "Srbija protiv nasilja", potaknutim masovnim ubojstvima u dvije pucnjave s početka svibnja, postali su metom napada vlasti i provladinih medija - od uvreda u parlamentu do prijetnji na društvenim mrežama.

Prosvjedi protiv nasilja u politici, javnom prostoru i medijima započeli su nekoliko dana poslije ubojstva zaštitata i devetero učenika u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. svibnja, te masovnog ubojstva osam mladih osoba dan kasnije u dva sela nadomak Beograda.

Glumci su podržali bunt građana koji, uz proeuropsku oporbu, vlast vide odgovornom za promicanje i toleriranje nasilja, nemorala i mržnje u prorežimskim medijima i javnom prostoru, a mnogi od njih su se i izravno uključili govoreći na prosvjednim skupovima i sudjelujući u već šest dosadašnjih povorki u kojima deseci tisuća ljudi jednom tjedno blokiraju središte Beograda i okružuju državne institucije.

Vlast prosvjede vidi kao političke, a oporbu i sudionike optužuje da "lešinare" tragedijama.

Na temelju tih stajališta, glumci su se našli na udaru zastupnika vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom - od objave navodnih milijunskih honorara koji su im isplaćeni za filmove i tv serije do toga da ih se za skupštinskom govornicom i u izravnom tv-prijenosu naziva "šljamom".

Uslijedile su potom prijetnje na društvenim mrežama u kojima se upozorava da paze na djecu, do incidenta s oštećenim automobilima i pogromaškim tekstovima u prorežimskim medijima.

Glumce se optužuje, među ostalim, za protudemokratsko rušenje države i ustavnog poretka i anticivilizacijske akte protiv televizija s nacionalnom frekvencijom u čijim se programima promovira nasilje, mržnja i nemoral.

Nakon tih napada glumci su objavili proglas i čitaju ga pred publikom nakon kazališnih predstava, zbog laži, kleveta i uvreda na njihov račun izrečenih u parlamentu najavili su kaznene tužbe, ali i poručili da neće odustati u iskazivanju svoje volje i mišljenja o dubokim podjelama u društvu koje toleriraju i potiču vladajući.

„Taj rječnik mržnje, pogrdnih naziva, prozivki i ostalo više ne prolazi. Jedino ‘oružje’ protiv toga jest - ne plašiti se. Ovo ne može biti utrka na sto metara. Šetnja naša ne može biti trka na sto metara“, poručila je glumica Milena Pavlović.

Napadi na glumce su bruka i sramota, demonstriranje bahate sile vlasti i ostalih koji ih u tome slijede, istaknuo je Dušan Kovačević, akademik, dramski pisac, redatelj i ravnatelj Zvezdara teatra, u povodu skandala koji prate prosvjede i potresaju društvo i kulturu.

„Oružje’ glumca su samo riječ i govor, a kao za najveći civilizacijski domet demokracije borili smo se za slobodu govora na sceni i u životu. Kome ta sloboda smeta ima ozbiljnih problema sa vlastitim životom", poručio je Kovačević.


On je napade ocijenio "nedopustvima", istaknuvši da su "napadi na glumce i ljude koji se bave umjetnošću, zbog slobode govora, poražavajući za svako društvo“.

"Oni koji su to napravili nisu išli u kazalište, a ako su i išli, nisu ništa naučili", rekao je Kovačević.

Tagovi: Dragan Bjelogrlić, nikola kojo, Milena Pavlović, Vladimir Kovačević, Srbija protiv nasilja
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE