GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stižu još tri nastavka Avatara

Stižu još tri nastavka Avatara
FRANŠIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2023 / 08:29
Autor: SEEbiz / Dnevnik
NEW YORK - Nastavak Avatara stigao je na velika platna sredinom prosinca i prešao granicu od milijardu dolara na kino blagajnama u samo dva tjedna od prikazivanja.

Prethodno je to postiglo šest filmova. ZF-spektakl redatelja Jamesa Camerona nakon manje od mjesec dana još se čvršće usidrio među najprofitabilnije filmove svih vremena jer će svaki put premašiti dvije milijarde dolara zarade. To je također prekretnica za koju je kanadski redatelj više puta rekao da će odlučiti o sudbini franšize, koja ima planirana još tri igrana filma. Očekuje se da će treći dio izaći 2024. godine, četvrti 2026., a peti 2028. godine.

Cameron, sada kada je već jasno da će Avatar: The Path of Water lako postati drugi Avatar koji će premašiti dvije milijarde, vragolasto priznaje da će očito morati snimiti preostale nastavke.

“Neću moći izbjeći snimanje nastavaka što se tiče zarade. Sad već znam što ću raditi idućih šest, sedam godina", komentirao je financijski uspjeh filma.

Naravno, riječi treba uzeti s rezervom, budući da je plavoputa Na'vi franšiza očito Cameronov životni projekt. "Prava domorodaca, održiva politika i odnos s oceanima tri su stvari koje me pokreću u mom neholivudskom životu i o kojima sam želio govoriti u ovom većem filmskom pejzažu", priznaje 68-godišnjak.

Redatelj Titanica, Terminatora i ostalih hitova prve poteze franšize zacrtao je još 1994. godine, kada je napisao nacrt priče na 80 stranica, a prema prvim planovima, prvi dio trebao je biti snimljen nakon Titanica, koji je objavljen tri godine kasnije. Prepreka koja se tada nije mogla premostiti bila je tehnologija koja još nije opravdala Cameronovu viziju, zbog čega je debitantski film izašao tek 2009. Najveći izazov bilo je snimanje pod vodom, jer Cameron nije pristajao snimati podvodne sekvence "na kopnu" i potom ih čarolijom postprodukcije prebaciti ispod površine oceana.

Na temelju opisanog više je nego očito da troškovi snimanja nisu nimalo zanemarivi, zbog čega je ideja bila snimati dva filma u isto vrijeme, što značajno smanjuje troškove pojedinih dijelova. Iako 20th Century Studios nije otkrio točne brojke završnog računa, prema nekim procjenama svaki bi igrani film trebao biti težak najmanje četvrt milijarde dolara. Drugi i treći dio tako su snimljeni u isto vrijeme, a potonji je trenutno na postprodukcijskom stolu. Nastavak bi između ostalog trebao predstaviti i vatreni, agresivniji klan Na'vi, a snimljene su i neke scene četvrtog dijela kako mlađi glumci ne bi vidljivo starili između pojedinih dijelova. U posljednja dva dijela - produkcija četvrtog dijela je već počela - trebali bismo vidjeti, između ostalog, kakvo je stanje na Zemlji, odakle dolaze kolonizatori franšize.

Tako Cameron, koji će uskoro biti redatelj tri od šest filmova koji se mogu pohvaliti s dvije milijarde kino blagajni, vjeruje da financijski uspjeh njegovog posljednjeg filma i drugih blockbustera kao što su Top Gun: Maverick i Black Panther: Wakanda Forever ukazuje na to da je interes za gledanje filmova u kinima ponovno u porastu nakon pandemije covida-19.

Tagovi: Avatar, James Cameron, Titanic
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE