GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donosi Festival Ljetne večeri koji će se održati od 29. svibnja do 3. srpnja ispred HNK

Što donosi Festival Ljetne večeri koji će se održati od 29. svibnja do 3. srpnja ispred HNK
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 13:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nacionalna kazališna kuća, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu (HNK), predstavila je program Festivala Ljetne večeri koji se u Zagrebu održava od 29. svibnja do 3. srpnja. Lani nastao gotovo spontano, od publike odlično prihvaćen, intencija im je pretvoriti taj festival u redovno događanje koje će se pred zgradom HNK zbivati u ovo doba godine.

Neke stvari nastaju tako da se osmišljavaju, neke tako da se naprosto dogode, jer teatar je sam po sebi na određeni način i ogledalo stvarnosti. Ovaj Festival ljetne večeri se dogodio. U ovom strašnom vremenu, pandemiji i vremenu potresa ima i nešto pozitivno - a to je naš Festival Ljetne večeri. Iskreno, ne bi nam palo na pamet da izađemo ispred kazališta, da napravimo pozornicu i tu izvodimo predstave cijelo ljeto i jesen prošle godine, rekla je u uvodu Dubravka Vrgoč, intendantica HNK.

Za lockdowna koji je potrajao gotovo dva i pol mjeseca, nakon što smo od Stožera civilne zašite dobili mogućnost da možemo izvedbama izaći izvan zgrade, HNK je prvo izašao van i pjevalo se po kvartovima, od Zrinjevca, gdje smo počeli s dvadesetak ljudi koji su nas pratili do zadnjih događanja na kojima se okupljalo više stotina ljudi. Uspjeli smo obići zagrebačke kvartove od Vrbana, Mamutice, Ribnjaka, Trešnjevke i napraviti ono što nam se tada činilo najvažnije - a to je zadržati vezu s našom publikom, rekla je Vrgoč te podsjetila kako su, kad su mjere popustile, pozvali publiku u kvart HNK te su tako nastale ljetne večeri HNK.

Brojni gledatelji koji su bili s nama su učinili teatar važnim u tom traumatičnom vremenu, kasnije su dolazili i punili HNK, zato i ove godine organiziramo Festival ljetne večeri, želimo da on postane dio redovitog programa HNK, istaknula je intendantica.

Festival nastaje u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, uz pomoć Turističke zajednice Grada Zagreba te medijskog pokrovitelja Jutarnjeg lista.

Bit će otvoren 29. svibnja svečanim koncertom u povodu Dana državnosti i Dana Grada Zagreba. Još se ne zna hoće li koncert biti na pozornici izvan zgrade ili unutar HNK, o tome će odlučiti kad budu znali vremensku prognozu.

Giorgio Surian, novi ravnatelj Opere HNK, ocijenio je da ansambl Opere treba obnoviti mlađim pjevačima te su odlučili na Festivalu s mladima izvesti četiri koncerta, tj. kratke izvedbe opera "Seviljskog brijača", "Figarovog pira", "Ljubavnog napitka" i večer operete.

Tako da možemo čuti mlade izvođače u tim kratkim operama koje su izrežirane vrlo jednostavno, to su naše mlade operne snage i budući da trebamo popuniti našu kuću s pjevačima mlađeg naraštaja, bit će to prilika da prepoznamo nove talente. To će biti i neka vrsta audicije za te mlade pjevače, vidjet ćemo na koga možemo računati dalje, u nekim jačim projektima, u nekim važnijim ulogama, kazao je Surian te najavio i dvije izvedbe opernih solista koji će izvoditi arije i duete.

Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK, za Festival je odabrao izvedbe klasičnog baleta, ulomke iz nekih od najpoznatijih bijelih baleta kao što je "Labuđe jezero", a publika će imati priliku vidjeti i ulomke iz premijere koja ih tek očekuje sljedeću sezonu, "Giselle" u koreografiji José Carlos Martíneza, jedne od najpoznatijih zvijezda pariškog baleta. Martínez je trenutno u Zagrebu, s plesačima HNK priprema sljedeću sezonu. Baletni serijal započinje koprodukcijom Balleta Preljocaj i HNK potpomognutom Francuskim institutom. 4. lipnja u 18.00. u programu kojega su nazvali "Francuska veza" gostuje urbana grupa baleta G.U.I.D. - Groupe Urbain d’Intervention Dansée.

S njima će plesati i Atina Tanović i Drew Benjamin Jackson, plesači iz HNK, koji su upravo proveli mjesec i pol dana u Francuskoj, sudjelovali u pripremama. Pije par dana, kaže Jakovina, počeli su izvoditi njihove prve izvedbe G.U.I.D. rupom po Francuskoj. Sama večer se temelji na ulomcima najpoznatijih predstava Angelina Preljocaja.

G.U.I.D. - Groupe Urbain d’Intervention Dansée nastala je 1998., putuje gradovima regije te prikazuje ulomke iz repertoara Angelina Preljocaja, uprizorene na neočekivanim mjestima.

U sklopu Festivala publika će gledati i kratke svakodnevne vježbe kojima započinju dan plesači HNK u trajanju od dvadesetak minuta.

Jedan od partnera Festivala je i Francuski institut u Hrvatskoj koji ove godine slavi puno stoljeće djelovanja u Zagrebu i rada na promociji francuske kulture u Hrvatskoj. O tome je i suradnji na Festivalu govorio ravnatelj Instituta Thomas Schnabel koji raznolikim programima promiče i predstavlja francusku kulturno-umjetničku scenu koja je moderna, odvažna i otvorena prema svijetu.

U suradnji sa Sajmom knjiga u Puli, Sa(n)jam knjige HNK prvi put radi dva performansa koja će uskoro biti izvedena u Puli, a potom i na Festivalu Ljetne večeri u Zagrebu, ispred HNK. Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK, istaknuo je da su to programi u kojima glumci HNK interpretiraju stihove odabranih pjesnika, od klasičnih do suvremenih autora. Jedna je večer posvećena radu suvremenih hrvatskih pjesnikinja, druga novijim prijevodima slavenskih pjesnika.

Nije riječ samo o čitanju pjesama, već je to i neka vrsta performansa, opisuje Buljan te dodaje da je večer slavenskih pjesnika dijelom potaknuta i time što su se nakon dugo vremena pojavili novi zanimljivi prijevodi Vladimira Visockog, Wisławe Szymborske, Czesława Miłosza, Srečka Kosovela..., pjesnika iz nama bliskih zemalja koje ćemo čuti u interpretaciji umjetnika Drame HNK.

Jedna večer će biti posvećena radu Božice Jelušić i nedavno preminule Irene Vrkljan.

Nije riječ tek o izdvojenom odabiru za čitanja poezije, već o projektu kojom se Drama HNK bavila intenzivno cijelu sezonu, počevši od premijere predstava "Gdje se kupuju nježnosti" autorice Monike Herceg, poezija je postala i zaštitni znak Drame, ustvrdio je Buljan.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista koji je medijski pokrovitelj Festivala i začetnik ideje da se napravi večer u čast Arsena Dedića, istaknuo je da je želja obilježiti izvrstan život i veliku karijeru Arsena Dedića. Angažirali su Antu Gelu da pomogne osmisliti program. 3. srpnja bit će izvrsna prilika da vidimo glumce u malo drugačijem okruženju, da pjevaju i recitiraju, a pridružit će se i Gabi Novak, kao vječita inspiracija i supruga, istaknuo je Ogurlić te najavio kako se nada da će se, bilo ispred HNK ili u zgradi teatra, uoči večeri posvećene Arsenu održati i panel na temu života i značaja Arsena Dedića na kojemu će, uz Antu Tomića, kolumnista Jutarnjeg lista i književnika, te Antu Gelu, sudjelovati i druga važna imena koja će govoriti o Arsenu.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, istaknula je da je njihova obaveza da podržavaju kulturu, posebno vrhunsku kulturu koju radi HNK. Imamo dugogodišnju sjajnu suradnju koja je rezultirala time da je Zagreb postao najznačajnija kulturna destinacija, ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. To možemo vidjeti po brojnim gostima koji dolaze u Zagreb potaknuti kulturnim sadržajima. Prošle godine je ta forma izlaska van, ispred HNK, a prije toga u sve zagrebačke kvartove, bila neopisivo važna, ne samo za Zagrepčane, za sve nas koji smo lani nakon potresa imali stres, nego je slika iz Zagreba, iz naših kvarova i ispred naše nacionalne kazališne kuće obišla svijet putem naših kanala promocije. Čula sam od kolega iz primjerice Beča, Nizozemske i Slovenije kako te sjajne forme oni ne mogu vidjeti u svojim gadovima i svojim sredinama, kazala je Bienenfeld.

Tagovi: Festival Ljetne večeri, Dubravka Vrgoč, Giorgio Surian, Arsen Dedić, Turistička zajednica Grada Zagreba, Martina Bienenfeld
PROČITAJ I OVO
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE