GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stotinu godina od rođenja Ive Robića

Stotinu godina od rođenja Ive Robića
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 11:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas se obilježava stotunu godina od rođenja velikana hrvatske glazbe Ive Robića.

U povodu 100. obljetnice rođenja Ive Robića, Hrvatska diskografska udruga (HDU) u subotu ističe da je popularni "Mister Morgen" bio otac hrvatske zabavne glazbe koji je u gotovo 50 godina dugoj karijeri ostavio velik trag na hrvatsku i svjetsku diskografiju.

Samo u svojih prvih deset diskografskih godina, ističe HDU, snimio je 62 singla i 3 LP ploče, među kojima je i prva pjevana LP ploča na našem području "Pjeva vam Ivo Robić" u izdanju diskografske kuće Jugoton (1956.).

Uz Jugoton, Robić je objavljivao za češkog diskografa Supraphon (čak pedesetak singlova) i Polydor iz Njemačke, a u dugoj karijeri bio je višestruki dobitnik nagrada za milijunske naklade - od Jugotonove Zlatne ptice za više od milijun prodanih primjeraka, do Zlatnog i srebrnog lava Radio Luksemburga i Polydorove Zlatne ploče.

"Samo jednom se ljubi", "Ta tvoja ruka mala", "Mala djevojčica", "Serenada Opatiji", "Stranci u noći", "Sedamaestogodišnjoj", "Autobus Calypso"…, samo su neki od brojnih singlova koje je ostavio u trajno naslijeđe hrvatskoj glazbenoj kulturi, naglašavaju iz HDU.

Najveći uspjeh ostvario je singlom Morgen, u izdanju njemačkog izdavača Polydor, koji je postao svjetski hit, a prodan je u više od 1,8 milijuna primjeraka.

Značaju pjesme Morgen, naglašava HDU, daje i činjenica kako je to bila prva pjesma s njemačkog govornog područja koja je dospjela na listu Top 40 magazina Billboard (broj 13), današnjem ekvivalentu liste Hot 100.

HDU ističe i povezanost Robića sa Zagrebom, kojem je posvetio desetke pjesama, te Opatijom u kojoj je od 1950. godine pa sve do kraja 80-ih godina 20. stoljeća nastupao na terasi hotela Kvarner.

U gotovo 50 godina nastupio je na 87 festivala s oko 150 izvedbi, a u povijesti Zagrebačkog i Opatijskog festivala zapisan je kao prvi pobjednik. Nastupao je i na Splitskom festivalu, Melodijama Istre i Kvarnera, Festivalu kajkavskih popevki Krapina, Zlatnim žicama Slavonije i Pjesama Podravine i Podravlja.

Na Zagrebačkom festivalu osnovanom samo dvije godine nakon puno poznatijeg Sanrema, ističe HDU, pobijedio je sa singlom "Ta tvoja ruka mala", dok je s tada malenom Zdenkom Vučković ostvario pobjedu s do danas nezaboravnom pjesmom "Tata kupi mi auto".

Tagovi: Ivo robić, Hrvatska diskografska udruga, Zdenka Vučković
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE