GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strukovne udruge reagirale na neobjavljivanje potpora za književna djela i prijevode

Strukovne udruge reagirale na neobjavljivanje potpora za književna djela i prijevode
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 14:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Četiri strukovne udruge pisaca i književnih prevoditelja reagirale su na neobjavljivanje javnog poziva za poticanje književnih djela i prijevoda, ističući kako se time diskriminiraju autori koji su svoja djela objavili u 2019. godini te apeliraju da se natječaj hitno raspiše.

Hrvatsko društvo pisaca (HDP), Društvo hrvatskih književnika (DHK), Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) neobjašnjivim i nedopustivim smatraju odluku Ministarstva kulture i medija da u ovoj godini preskoči objavljivanje tog natječaja jer se time, kako ističu, diskriminiraju pisci i prevoditelji koji su objavili svoja djela u 2019. godini.

"Neugodno smo iznenađeni odlukom Ministarstva kulture i medija da se ove godine ne raspiše Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog i prevodilačkog stvaralaštva u protekloj godini, i to u godini u kojoj su umjetnici posebno pogođeni i egzistencijalno ugroženi zbog situacije s pandemijom uzrokovanom koronavirusom i potresom u Zagrebu", ističu u pismu upućenom ministrici Nini Obuljen Koržinek.

Ovim su natječajem, napominju, potencijalno obuhvaćeni i autori vrijednih ostvarenja koji ne mogu aplicirati ni na koji drugi natječaj jer su izvan kategorija koje su na natječajima obuhvaćene, poput nagrađivanih pisaca u statusu studenata ili uglednih pisaca u mirovini.

Piscima i književnim prevoditeljima program je značajan i zbog financijskoga dijela i zbog vrijednosnog isticanja vrhunske književnosti i vrhunskih prijevoda, što pridonosi njihovoj boljoj vidljivosti i utječe na širenje i senzibilizaciju publike.

Predstavnici četiriju strukovnih udruga apeliraju stoga da se javni poziv hitno raspiše te "ispravi nepravda koja bi, njegovim izostavljanjem, bila počinjena piscima i prevoditeljima i izvrsnim djelima koja su obilježila 2019. godinu".

Apel objavljen na internetskoj stranici HDP-a potpisuju predsjednik HDP-a Zoran Ferić, predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, predsjednica DHKP-a Ana Badurina i predsjednica HDKDM-a Snježana Babić Višnjić.

Tagovi: javni poziv za poticanje književnih djela i prijevoda, Hrvatsko društvo pisaca, Društvo hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade
PROČITAJ I OVO
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE