GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja Ekaterine Velike

Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja Ekaterine Velike
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 22:44
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom merom dalju prodaju i oglašavanje "Mascomovih" LP i CD izdanja grupe Ekatarina Velika (EKV): "Dum dum", "Neko nas posmatra", "Samo par godina za nas", "Iznad grada" i "Krug", saopšteno je iz Zadužbine Milana Mladenovića.

Kompanija „Mascom“ dužna je da u roku od osam dana povuče ta izdanja iz prodaje pod pretnjom novčane kazne od 500.000 dinara. Sud je odredio ove mere radi obezbeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je „Mascom“ izdao i prodavao ove nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu, navedeno je u saopštenju iz Zadužbine, prenosi Nova.rs.

U Zadužbini Milana Mladenovića kažu da se „još od 2015. godine vlasnik kompanije ‘Mascom’ bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva živa albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke)“.

„‘Mascom’ od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija ‘Mascom’ i ‘Tin Drum’ vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS“, navodi se u saopštenju Zadužbine.

U Zadužbini napominju da je rešenje Privrednog suda o privremenoj meri samo deo dugog pravnog procesa koji vode oni i nekadašnji članovi benda EKV protiv kompanije „Mascom“, ocenjuju da ono „predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde“ i izražavaju nadu “da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava“.

Borba oko korišćenja žiga EKV i imena frontmena, tekstopisca i kompozitora ove grupe, kao i sudski sporovi između Zadužbine Milana Mladenovića i kompanije „Maskom“ dospeli su u javnost još prošle jeseni.

Tada je „Maskom“ raspisao konkurs „EKV: tvoja pesma“, nakon čega je Zadužbina Milana Mladenovića saopštila da je zatražila sudsku zaštitu od svih koji „neovlašćeno koriste i ime grupe i Milanovo ime“. Privredni sud tada je privremenom merom tada zabranio kompaniji „Mascom“ da koristi znak EKV u nazivu konkursa, ali je u januaru ove godine Privredni apelacioni sud ukinuo tu meru.

Ukidanje mere u „Mascomu“ su ocenili kao „prvi korak ka ispravnom okončanu spora koji je pokrenula Zadužbina Milana Mladenovića protiv njihovih kompanija, a sve u cilju sticanja monopola na korišćenje naziva grupe Ekatarina Velika i skraćenice EKV“.

Iz ove kompanije jesenas su ustvrdili i da Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava umetnika čije ime nosi, „što je činjenica potvrđena u sudskom postupku“, što je očigledno dovelo i do novog odlaska pred sud sa predstavnicima Zadužbine i nove privremene mere, prema kojom je „Mascom“ dužan da iz prodaje povuče pet izdanja EKV na pločama i diskovima.

Tagovi: Milan Mladenović, Ekaterina velika, Mascom, Ivan Fece Firči, Bojan Pečar, Ivan Ranković, Zadužbina Milana Mladenovića, autorska prava
PROČITAJ I OVO
Animafest objavio konkurenciju VR Animacije
FESTIVALI
Animafest objavio konkurenciju VR Animacije
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb predstavlja službenu selekciju odabranih projekata u kategoriji Natjecanje VR Animacije, koje će publika moći pogledati od 7. do 12. lipnja 2021.
Predstavljen hrvatski nastup na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu
BIJENALE
Predstavljen hrvatski nastup na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu
ZAGREB - Projekt "Togetherness / Togetherless" povjerenika Idisa Turata predstavljat će Hrvatsku na 17. Venecijanskom bijenalu - međunarodnoj izložbi arhitekture, koji će se održati od 22. svibnja do 21. studenog, nakon što je prošle godine odgođen zbog pandemije.
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
DOKUMENTARNI SERIJAL
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
ZAGREB - HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. Riječ je o jednom od najgledanijih dokumentarnih serijala posvećenih kulturi, načinu života, tradiciji i urbanom ritmu jedne od najvibrantnijih svjetskih metropola, u kojoj živi više od 20 milijuna stanovnika.
Zagreb: Odgađa se Floraart
ODGODA
Zagreb: Odgađa se Floraart
ZAGREB - Odgađa se međunarodna vrtna izložba "Floraart", koja se na zagrebačkom Bundeku trebala održavati od 10. do 16. svibnja, priopćeno je u četvrtak iz Ureda uprave Zagrebačkog holdinga.
Hvarsko kazalište od danas se otvara za posjetitelje
OTVARANJE
Hvarsko kazalište od danas se otvara za posjetitelje
HVAR - Hvarsko kazalište otvara se u četvrtak za posjetitelje, svakog će ga dana moći razgledati od 11 do 17 sati, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE