GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja Ekaterine Velike

Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja Ekaterine Velike
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 22:44
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom merom dalju prodaju i oglašavanje "Mascomovih" LP i CD izdanja grupe Ekatarina Velika (EKV): "Dum dum", "Neko nas posmatra", "Samo par godina za nas", "Iznad grada" i "Krug", saopšteno je iz Zadužbine Milana Mladenovića.

Kompanija „Mascom“ dužna je da u roku od osam dana povuče ta izdanja iz prodaje pod pretnjom novčane kazne od 500.000 dinara. Sud je odredio ove mere radi obezbeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je „Mascom“ izdao i prodavao ove nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu, navedeno je u saopštenju iz Zadužbine, prenosi Nova.rs.

U Zadužbini Milana Mladenovića kažu da se „još od 2015. godine vlasnik kompanije ‘Mascom’ bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva živa albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke)“.

„‘Mascom’ od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija ‘Mascom’ i ‘Tin Drum’ vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS“, navodi se u saopštenju Zadužbine.

U Zadužbini napominju da je rešenje Privrednog suda o privremenoj meri samo deo dugog pravnog procesa koji vode oni i nekadašnji članovi benda EKV protiv kompanije „Mascom“, ocenjuju da ono „predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde“ i izražavaju nadu “da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava“.

Borba oko korišćenja žiga EKV i imena frontmena, tekstopisca i kompozitora ove grupe, kao i sudski sporovi između Zadužbine Milana Mladenovića i kompanije „Maskom“ dospeli su u javnost još prošle jeseni.

Tada je „Maskom“ raspisao konkurs „EKV: tvoja pesma“, nakon čega je Zadužbina Milana Mladenovića saopštila da je zatražila sudsku zaštitu od svih koji „neovlašćeno koriste i ime grupe i Milanovo ime“. Privredni sud tada je privremenom merom tada zabranio kompaniji „Mascom“ da koristi znak EKV u nazivu konkursa, ali je u januaru ove godine Privredni apelacioni sud ukinuo tu meru.

Ukidanje mere u „Mascomu“ su ocenili kao „prvi korak ka ispravnom okončanu spora koji je pokrenula Zadužbina Milana Mladenovića protiv njihovih kompanija, a sve u cilju sticanja monopola na korišćenje naziva grupe Ekatarina Velika i skraćenice EKV“.

Iz ove kompanije jesenas su ustvrdili i da Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava umetnika čije ime nosi, „što je činjenica potvrđena u sudskom postupku“, što je očigledno dovelo i do novog odlaska pred sud sa predstavnicima Zadužbine i nove privremene mere, prema kojom je „Mascom“ dužan da iz prodaje povuče pet izdanja EKV na pločama i diskovima.

Tagovi: Milan Mladenović, Ekaterina velika, Mascom, Ivan Fece Firči, Bojan Pečar, Ivan Ranković, Zadužbina Milana Mladenovića, autorska prava
PROČITAJ I OVO
ZagrebDox: Nagradu publike osvojila Ljubav oko svijeta
NAGRADE
ZagrebDox: Nagradu publike osvojila Ljubav oko svijeta
ZAGREB - Nagradu publike ovogodišnjeg ZagrebDoxa osvojio je hrvatski dokumentarac "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara koji nakon premijernog predstavljanja na festivalu kreće na turneju po Hrvatskoj.
Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni
IMPRESIVNA ZBIRKA
Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni
BOLOGNA - Pokojni talijanski književnik i filozof Umberto Eco posjedovao je impresivnu zbirku od oko 44 000 knjiga.
Otvoren 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku
FESTIVALI
Otvoren 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku
ŠIBENIK - Djeca iz zbora Zdravo maleni i sve popularnija maskota dječaka Paška otvorili su u subotu navečer 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku na kojem će se do 3. srpnja održati osamdesetak kazališnih izvedbi, brojne radionice te niz događanja na ulicama i trgovima.
ZagrebDox: Pobijedili filmovi Nizvodno prema Kinshashi i Moj ujak Tudor
NAGRADE
ZagrebDox: Pobijedili filmovi Nizvodno prema Kinshashi i Moj ujak Tudor
ZAGREB - Film "Nizvodno prema Kinshashi" Dieuda Hamadija osvojio je Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, a "Moj ujak Tudor" Olge Lucovnicove najbolji je u regionalnoj konkurenciji ovogodišnjega ZagrebDoxa, čiji natjecateljski dio završava u subotu navečer dodjelom nagrada.
Billie Jean ima više od milijardu pregleda na YouTubeu
VIDEO
Billie Jean ima više od milijardu pregleda na YouTubeu
NEW YORK - Pjesma „Billie Jean“ Michaela Jacksona skupila je više od milijardu pregleda na YouTubeu, postavši treća pjesma iz osamdesetih kojoj je to uspjelo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE