GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja Ekaterine Velike

Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja Ekaterine Velike
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 22:44
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom merom dalju prodaju i oglašavanje "Mascomovih" LP i CD izdanja grupe Ekatarina Velika (EKV): "Dum dum", "Neko nas posmatra", "Samo par godina za nas", "Iznad grada" i "Krug", saopšteno je iz Zadužbine Milana Mladenovića.

Kompanija „Mascom“ dužna je da u roku od osam dana povuče ta izdanja iz prodaje pod pretnjom novčane kazne od 500.000 dinara. Sud je odredio ove mere radi obezbeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je „Mascom“ izdao i prodavao ove nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu, navedeno je u saopštenju iz Zadužbine, prenosi Nova.rs.

U Zadužbini Milana Mladenovića kažu da se „još od 2015. godine vlasnik kompanije ‘Mascom’ bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva živa albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke)“.

„‘Mascom’ od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija ‘Mascom’ i ‘Tin Drum’ vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS“, navodi se u saopštenju Zadužbine.

U Zadužbini napominju da je rešenje Privrednog suda o privremenoj meri samo deo dugog pravnog procesa koji vode oni i nekadašnji članovi benda EKV protiv kompanije „Mascom“, ocenjuju da ono „predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde“ i izražavaju nadu “da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava“.

Borba oko korišćenja žiga EKV i imena frontmena, tekstopisca i kompozitora ove grupe, kao i sudski sporovi između Zadužbine Milana Mladenovića i kompanije „Maskom“ dospeli su u javnost još prošle jeseni.

Tada je „Maskom“ raspisao konkurs „EKV: tvoja pesma“, nakon čega je Zadužbina Milana Mladenovića saopštila da je zatražila sudsku zaštitu od svih koji „neovlašćeno koriste i ime grupe i Milanovo ime“. Privredni sud tada je privremenom merom tada zabranio kompaniji „Mascom“ da koristi znak EKV u nazivu konkursa, ali je u januaru ove godine Privredni apelacioni sud ukinuo tu meru.

Ukidanje mere u „Mascomu“ su ocenili kao „prvi korak ka ispravnom okončanu spora koji je pokrenula Zadužbina Milana Mladenovića protiv njihovih kompanija, a sve u cilju sticanja monopola na korišćenje naziva grupe Ekatarina Velika i skraćenice EKV“.

Iz ove kompanije jesenas su ustvrdili i da Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava umetnika čije ime nosi, „što je činjenica potvrđena u sudskom postupku“, što je očigledno dovelo i do novog odlaska pred sud sa predstavnicima Zadužbine i nove privremene mere, prema kojom je „Mascom“ dužan da iz prodaje povuče pet izdanja EKV na pločama i diskovima.

Tagovi: Milan Mladenović, Ekaterina velika, Mascom, Ivan Fece Firči, Bojan Pečar, Ivan Ranković, Zadužbina Milana Mladenovića, autorska prava
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE