GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetske premijere niza domaćih dokumentaraca nove generacije filmaša na ZagrebDoxu

Svjetske premijere niza domaćih dokumentaraca nove generacije filmaša na ZagrebDoxu
DOKUMENTARCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2021 / 20:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od jedanaest hrvatskih naslova u ovogodišnjoj regionalnoj konkurenciji čak će ih deset svjetsku premi-jeru imati na ZagrebDoxu.

 Svoje će filmove na prvi put prikazati nova generacija domaćih filmaša: Bela Bračko – Milešević, Jozo Schmuch, Sara Alavanić, Marko Bičanić, Petar Vukičević, Renata Lučić, Jasmina Beširević, Anja Koprivšek, Damir Markovina, Davor i Anđela Rostuhar. Novi film afirmirane Tihe Gudac na ZagrebDox stiže nakon svjetske premijere na DOK.fest Münchenu. U ostalim se programima premi-jerno prikazuju filmovi Andrijane Mirne Marin (program Teen Dox) i Davida Bakarića (program Ljubav), kao i Factumentarac Marine Aničić Spremo.

Zagreb, 2. lipnja – Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čije se ovogodišnje izdanje odr-žava od 13. do 20. lipnja u zagrebačkom Studentskom centru i na Ljetnoj pozornici Tuškanac, oduvijek je posebnu pažnju posvećivao novoj domaćoj dokumentarnoj produkciji. Tako će se ove godine čak jedanaest hrvatskih naslova natjecati za Veliki i Mali pečat unutar regionalne konkurencije. Čak trinaest domaćih filmova svoje svjetske premijere očekuju upravo na ZagrebDoxu: jedanaest u regionalnoj konkurenciji i tri ostvarenja iz službenih ili posebnih programa – One su tu Andrijane Mirne Marin (Teen Dox), Od tebe sam sretan Davida Bakarića (Ljubav) i novi dokumentarac nastao u produkciji Factuma, Dubica Marine Aničić Spremo (Factumentarac).

Tematski raspon domaćih filmova u konkurenciji proteže se od ljubavnih preokupacija, partnerskih odnosa i obiteljskih turbulencija pa do raznih socijalnih dinamika i tema od šireg društvenog značaja. Portretirajući odnos između svoje majke i bake, redatelj Damir Markovina u filmu Čekaj me daje mikroanalizu dviju ge-neracija – one koja je izgradila državu u kojoj je rođen i one koja je izvršila njezinu dezintegraciju u segmen-tiranu regiju. Ovaj film o starosti i obiteljskim odnosima autor opisuje kao crnu komediju o tankoj granici između ljubavi, dužnosti i žrtve. Teritorijalna granica, odnosno obale rijeke Kupe, koja razdvaja hrvatsku i slovensku državu, poprište je novog filma Tihe Gudac, redateljice zapaženog debitantskog ostvarenja Goli (2014). Snimljen u koprodukciji s Belgijom, film Žica na ZagrebDox stiže neposredno nakon premijere na najvećem njemačkom festivalu dokumentarnog filma DOK.fest München, a bilježi dinamiku jednog pogra-ničnog područja koje posljednjih godina za mnoge postaje vrlo opipljiva barijera na izbjegličkom putovanju prema sigurnijem životu. đ

S druge strane, granice – kako stvarne, tako i metaforičke – prevladane su u pri-čama okupljenima u dokumentarcu Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara. Putujući svijetom, au-torski tandem zabilježio je 33 ljubavne priče iz raznih kutaka planeta koje svjedoče o ljubavnim izazovima i borbama, usponima i padovima, a tijekom razvoja filma autori su lani u ožujku sudjelovali na pitching fo-rumu, radionici usavršavanja koja se svake godine održava u sklopu programa ZagrebDox Pro. Posve dru-gačiju sliku partnerskih odnosa ocrtava film Sad sam ja Irena Jasmine Beširević, čija protagonistica psiho-dramskim postupkom nastoji prevladati vlastite zatomljene emocije i posljedice emotivnog zlostavljanja.

Slojeve obiteljskih međuodnosa tematizira još nekoliko ostvarenja: tako junaka filma Povratak Petra Vuki-čevića, koji se na nekoliko dana vraća u rodni Osijek, čeka suočavanje s obiteljskim problemima, dok u fil-mu Hotel Mama redatelja Joze Schmucha majka danas odrasle djece otkriva svoju životnu priču, prisjeća-jući se odrastanja svoje djece, njihova osamostaljivanja, ali i jednog tragičnog gubitka. Izazovi koje odras-tanje postavlja pred sestrinsku ljubav tema su dokumentarca Volim o dvije djevojke iz romske obitelji, a redateljica Anja Koprivšek pritom postavlja i važno pitanje: imaju li svi pravo na bezbrižno odrastanje ili je ono ipak privilegija samo nekih? Promjene koje je u obiteljski ambijent donijela "prva samoizolacija koja nije samoinicijativna" sažima film Jel ti frka kad ti priđem, svojevrsni filmski dnevnik autorice Sare Alava-nić, dok Još malo do nove godine Marka Bičanića dokumentira posljednje dane prošle godine, obilježene potresom katastrofalnih razmjera, i to iz perspektive dvojice dječaka.

Strukture raznih socijalnih zajednica još su jedna tematska cjelina. Društveni i kulturni procvat koji je 1980-ih potaknulo osnivanje prvog registriranog malonogometnog kluba u Jugoslaviji, Dudovo bure, u fokusu je ostvarenja Samo je nebo iznad nas. Film koji govori podjednako o sportskim uspjesima kluba i o snažnom osjećaju zajedništva i socijalnoj sinergiji dugometražni je prvijenac autorice Renate Lučić. Redateljica Bela Bračko-Milešević u filmu Bog na kotačima prati kako je svoje pandemijsko izdanje dobio čak i obred svete mise. Jednom neuobičajenom zajednicom – onom zatvorenika koji služe kazne – bavi se mađarsko-hrvatski film Priče iz zatvorske ćelije (Tales From The Prison Cell) mađarskog redatelja Ábela Viskija. Nastojeći odr-žati kontakt sa svojom djecom, zatvorenici im pišu bajke, koje potom postaju predlošci za filmove u kojima njihova djeca tumače glavne uloge.

Premijeru na ovogodišnjem festivalu imat će i novi dokumentarac iz Factumove produkcije, film Dubica Marine Aničić Spremo koji bilježi svakodnevicu u Hrvatskoj Dubici, selu kraj Une, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Kroz razgovore sa sve malobrojnijim stanovnicima, redateljica portretira mjesto koje se nikada nije oporavilo od ratnih stradanja, no koje usprkos brojnim problemima i sudbini koju dijeli s brojnim hrvatskim selima i malim gradovima, pruža nadu u kvalitetniji suživot. U programu Teen Dox premijerno će biti prikazan film One su tu, diplomski rad Andrijane Mirne Marin koji o iskustvima i položaju žena u glaz-benoj industriji progovara na temelju priča o četiri kantautorice i dva benda: Sari Renar, Nini Romić, Billie Joan, Mary May, Punčkama i Seven Mouldy Figs. Poseban program Ljubav uključuje premijeru filma Od te-be sam sretan autora Davida Bakarića koji prati odnos dvoje pojedinaca koji su se upoznali u Skoplju i po-novno se susreću u Hrvatskoj.

Autorska večer posvećena je našem redatelju Rajku Grliću, predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žiri-ja ZagrebDoxa, a uključuje dva Grlićeva naslova po izboru Diane Nenadić: kratkometražni Pitka voda i slo-boda (1999) te dugometražni Svaka dobra priča je ljubavna priča (2017), koji je korežirao uz Matjaža Iva-nišina. Diana Nenadić selektorica je i retrospektivnog programa Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpi-som koji okuplja dokumentarne naslove domaćih redateljica nastale tijekom posljednjih pet desetljeća: AB Ljubice Janković (1977), Dvoboj Katarine Zrinke Matijević (1998), Iskrivljene odraze Tatjane Božić (2001), Dečka kojem se žurilo Biljane Čakić (2001), Anine pjesme Vlatke Vorkapić (2003), Sve 5! Dane Budisavlje-vić (2004), Polusestru Ljiljane Šišmanović (2005), Što sa sobom preko dana Ivone Juka (2006), Goli Tihe Gudac (2014) te film Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (2019).

Tagovi: ZagrebDox, Tiha Gudac, Bela Bračko – Milešević, Jozo Schmuch, Sara Alavanić, Marko Bičanić, Petar Vukičević, Renata Lučić, Jasmina Beširević, Anja Koprivšek, Damir Markovina, Davor Rostuhar, Anđela Rostuhar
PROČITAJ I OVO
Svjetska premijera: Stric oduševio publiku u Karlovym Varyma
USPJESI
Svjetska premijera: Stric oduševio publiku u Karlovym Varyma
ZAGREB - Triler Stric, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca premijerno je prikazan u subotu, 2. srpnja na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma uz sjajne reakcije publike i struke.
Preminuo britanski kazališni redatelj, legendarni Peter Brook
IN MEMORIAM
Preminuo britanski kazališni redatelj, legendarni Peter Brook
LONDON - Peter Brook, jedan od najinovativniji kazališnih redatelja u svijetu, koji je moćne drame postavljao na najčudnijim mjestima, preminuo je u 97. godini života, objavio je u nedjelju njegov izdavač.
Slavko Kozina izabran za predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK
IZBOR
Slavko Kozina izabran za predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK
ZAGREB - Slavko Kozina iz izdavačke kuće Naša djeca, izabran je za predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) na mandat od četiri godine, izvijestio je HGK.
Umro glazbeni urednik i radijska legenda Miljenko Jelača
IN MEMORIAM
Umro glazbeni urednik i radijska legenda Miljenko Jelača
DUBROVNIK - Dugogodišnji glazbeni urednik Radio Zagreba i Radio Dubrovnika, glazbeni kritičar i pravnik Miljenko Jelača umro je u Dubrovniku u 77. godini života, objavio je u subotu Hrvatski radio - Radio Dubrovnik.
Marić: Ništa od INmusica iduće godine ne bude li Grad strateški partner
JASNA PORUKA
Marić: Ništa od INmusica iduće godine ne bude li Grad strateški partner
ZAGREB - Organizator INmusica Zoran Marić najavio je moguće gašenje najvećeg festivala u Hrvatskoj ustvrdivši da se 16. izdanje sigurno neće moći održati bez strateškog partnerstva s Gradom Zagrebom i povećanog sufinanciranja sukladno praksama drugih europskih gradova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE