GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tea Jurišić i Slaven Kosanović Lunar oslikali dva murala za humanitarnu udrugu Mali zmaj

Tea Jurišić i Slaven Kosanović Lunar oslikali dva murala za humanitarnu udrugu Mali zmaj
MURALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 07:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sljedeći put kada prolazite Prilazom baruna Filipovića ili kroz park u kvartu Srednjaci, podignite pogled i uočit ćete impresivne umjetničke radove na pročeljima zgrada koji služe kao podsjetnik da svatko od nas može pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Dokazuju to dva nova murala koja su oslikali Slaven Lunar Kosanović, svjetski poznati street art umjetnik čija su djela izlagana od New Yorka preko Amsterdama do Tokija te Tea Jurišić - ilustratorica, muralistica i osnivačica ilustracijskog studija KVAR.

Humanitarni projekt Wiener Zmajstori, koji je okupio ovo dvoje umjetnika, nastao je u suradnji Wiener osiguranja VIG te udruge „Mali zmaj“, čija misija je poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece. Preko 400 djece štićenika udruge na prvi pogled se ne razlikuje mnogo od svojih vršnjaka, no njihov je životni put puno teži – dolaze iz vrlo siromašnih obitelji ili odrastaju u domovima za nezbrinutu djecu.
Hvalevrijedne aktivnosti udruge inspirirale su umjetnike da u svom prepoznatljivom stilu ilustriraju snagu djece koja su već u najranijoj dobi primorana nositi se sa surovom realnošću svijeta odraslih, ali i da nas sve podsjete koliko je djeci važna naša potpora i podrška.

„Iznimno mi je drago što će moja umjetnost služiti za podizanje svijesti o najranjivijoj skupini našeg društva – djeci, i to djeci koja nemaju odgovarajuću skrb ili dolaze iz siromašnih obitelji“, izjavio je Lunar koji smatra da biti umjetnikom znači imati nešto za reći.

„Drago mi je što mogu sudjelovati u važnom projektu koji naglašava pomoć djeci poput onih u „Malome zmaju“ – iako su najmlađi članovi našeg društva, često se nalaze u životnim situacijama koje bi trebale brinuti samo odrasle. Umjetnost je odličan način da se djeca iz udruge kreativno izraze, ispune svoje slobodno vrijeme i podsjete kako je njihova jedina trenutna briga – biti bezbrižni“, kazala je Tea Jurišić.

Suradnja Malog zmaja i Wiener osiguranja započela je u travnju 2021. godine pokretanjem projekta Wiener Zmajstori u sklopu kojeg je udruzi ustupljen poslovni prostor na lokaciji Ulica grada Mainza u Zagrebu, gdje se već više od godine dana pruža individualna pomoć djeci štićenicima kao što su logopedske vježbe, razgovori s psihologom ili instrukcije. Prostor je dodatno uređen na način da djeca koja dolaze zaista uživaju u vremenu koje tamo provode, te ga je uz pomoć vrijednih štićenika udruge oslikala umjetnica Melinda Šefčić, koja je već sudjelovala na nizu velikih projekata s terapijskim učinkom umjetnosti. Melinda je nakon oslikavanja ustupljenog prostora održala još osam terapijskih oslikavanja za štićenike udruge.

Visok odaziv zaposlenika za sudjelovanjem u spomenutim aktivnostima potaknuo je osnivanje volonterskog programa zaposlenika – Wolonterskog kluba, koji svim Wienerovim zaposlenicima diljem Hrvatske omogućava da samostalno ili u timovima volontiraju u svrhu po vlastitom izboru. Tijekom protekle godine više od 220 zaposlenika, što čini više od 33% svih Wienerovaca, svoje je vrijeme odlučilo pokloniti ranjivim društvenim skupinama, kao i inicijativama kojima je cilj jačanje dobrobiti životinja i okoliša.

Društveni angažman Wiener osiguranja potvrđuje i brončana Günter Geyer nagrada VIG Grupe za društvenu osviještenost i doprinos društveno odgovornom poslovanju za aktivnosti u 2021., koja se u konkurenciji od 50 društava u 30 zemalja dodjeljuje od 2012. godine.

„Wienerovi zaposlenici će nastaviti s aktivnim angažmanom i pružanjem pomoći onima kojima je najpotrebnija. Želimo li vidjeti pozitivne promjene u našem društvu, važno je da krenemo od samih sebe, te ćemo i dalje kroz Wiener Wolonterski klub i aktivan angažman zaposlenika težiti pokretati pozitivne promjene u zajednicama u kojima živimo i djelujemo“, rekla je Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG.

Kada mislite da promjena nabolje nije moguća te da doprinos pojedinca nije dovoljan, sjetite se riječi Oscara Wildea: „Najmanji čin dobrote vrijedi više od najgrandioznije namjere“.

Tagovi: Tea Jurišić, Slaven Kosanović Lunar, udruga Mali zmaj, Wiener osiguranje, Jasminka Horvat Martinović
PROČITAJ I OVO
Serija Područje bez signala Dalibora Matanića nagrađena u Brnu
NAGRADE
Serija Područje bez signala Dalibora Matanića nagrađena u Brnu
ZAGREB - HRT-ova serija "Područje bez signala" Dalibora Matanića osvojila je posebno priznanje na nedavno završenom festivalu Serial Killer u češkom Brnu, gdje je prikazana u glavnom natjecateljskom programu uz još pet serija iz središnje i istočne Europe.
DOKUart u Bjelovaru od 1. do 7. listopada
FESTIVALI
DOKUart u Bjelovaru od 1. do 7. listopada
ZAGREB - Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DOKUart koji se u Bjelovaru održava od 1. do 7. listopada publika će imati priliku vidjeti devet filmova iz Hrvatske, Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, pri čemu će tri filma biti premijerno prikazana u Hrvatskoj.
Redateljski debi Ksenije Marinković premijerno na Sceni Vidra
TEATAR
Redateljski debi Ksenije Marinković premijerno na Sceni Vidra
ZAGREB - Kazalište Moruzgva u novu kazališnu sezonu ulazi s predstavom "Tvorničke postavke", redateljskim kazališnim prvijencem glumice Ksenije Marinković prema tekstu Marine Vujčić i Ivice Ivaniševića, čija će premijera biti u nedjelju 2. listopada na Sceni Vidra.
Velika retrospektiva hrvatske umjetnice Sanje Iveković u bečkoj Kunsthalle
IZLOŽBE
Velika retrospektiva hrvatske umjetnice Sanje Iveković u bečkoj Kunsthalle
BEČ - Bečka kulturna ustanova Kunsthalle priprema izložbu pod nazivom „Sanja Iveković. Works of Heart” koja objedinjuje radove iz svih faza njezina stvaralaštva, a moći će se pogledati od 4. listopada do 12. ožujka 2023.
Poljska: Otkazani koncerti Rogera Watersa zbog njegovih komentara o Ukrajini
POSLJEDICE
Poljska: Otkazani koncerti Rogera Watersa zbog njegovih komentara o Ukrajini
VARŠAVA - Koncerti suosnivača Pink Floyda Rogera Watersa u poljskom gradu Krakovu otkazani su, priopćili su organizatori u nedjelju nakon što su umjetnikovi komentari o ratu u Ukrajini izazvali buru kritika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE