GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević se negativno očitovao na prijedlog imenovanja intendantice HNK Zagreb

Tomašević se negativno očitovao na prijedlog imenovanja intendantice HNK Zagreb
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2021 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Grada Zagreba u srijedu je priopćeno da se gradonačelnik Tomislav Tomašević 8. studenoga negativno očitovao na prijedlog ministrice Nine Obuljen Koržinek da se za intendanticu HNK predloži Iva Hraste Sočo, te je predložio ponavljanje natječaja.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ranije danas je izvijestila da je novom intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, na prijedlog Ministarstva kulture i medija imenovana Iva Hraste Sočo u 'uskoj utrci u kojoj je prevagnula potreba za zaokretom u upravljanju i svježim početkom'.

"Gradonačelnik Grada Zagreba se na sastanku u Ministarstvu kulture 8. studenoga ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek negativno očitovao na njen prijedlog da se za intendanticu predloži dr.sc. Iva Hraste Sočo te iznio stav da je najbolje ponoviti natječaj, kako bi se javilo još kandidata i kandidatkinja", navodi se u večerašnjem priopćenju Službe za informiranje Grada Zagreb.

"Ministrica se s time nije složila i ponovila je sljedeći dan prijedlog u pisanom obliku, sukladno Zakonu o kazalištima. Prema navedenom Zakonu, u slučaju da se ministrica kulture i gradonačelnik Zagreba ne usuglase oko prijedloga za intendanta HNK, ministrica kulture može sama donijeti tu odluku i predložiti intendanta Vladi RH te je to zakonsko pravo ministrica kulture i iskoristila, a Vlada RH je tu odluku danas i donijela", dodaju iz Službe za informiranje Grada Zagreb na upite medija o izboru intendantice HNK.

Ministrica Obuljen Koržinek izjavila je danas kako je odluka o imenovanju Hraste Sočo intendanticom zagrebačkog HNK "u prvome redu vođena potrebom da se kazalištu da jedna nova energija kada govorimo o upravljanju, i da ponovno kazališne teme budu u fokusu javnosti, a ne one koje su se zadnjih godina nametale".

Hraste Sočo odabrana je natječajem na koji se javilo troje kandidata, od čega su dva programa, Ive Hraste Sočo i Dubravke Vrgoč, u cijelosti zadovoljila i opsegom i sadržajem, ponudivši sveobuhvatan program s vrlo dobrim prijedlogom, kako naslova tako i međunarodne suradnje te razvoja publike, dodala je.

No, nakon krize upravljanja koja je pogađala HNK Zagreb tijekom proteklih godinu dana, vođena potrebom da se donesu neke promjene u načinu upravljanja kazalištem, ministrica je odlučila na mjesto intendanta u idućem razdoblju predložiti Hraste Sočo "kao osobu koja ima iskustva i u upravljanju, a bila je i članica kazališnog vijeća".

"Ja se nadam da će joj to iskustvo pomoći da u tom mandatu donese neke potrebne promjene u upravljanju", kazala je Obuljen Koržinek.

Svoj je prijedlog najprije uputila gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Kako se on nije u zakonom propisanom roku očitovao, stekli su se uvjeti da ministarstvo predloži Vladi svoju kandidatkinju.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Dubravka Vrgoč, Hrvatsko narodno kazalište
PROČITAJ I OVO
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE