GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomislav Ribić dobitnik Nagrade Kamov

Tomislav Ribić dobitnik Nagrade Kamov
KNJIŽEVNE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 17:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Književniku Tomislavu Ribiću za knjigu pjesama 'Dve rali zmeržnjenoga jognja', koju je objavila naklada Tonimir iz Varaždinskih Toplica, uručena je u četvrtak književna nagrada Janko Polić Kamov u Hrvatskom društvu pisaca (HDP).

Ribićeva knjiga, kako je ocijenilo prosudbeno povjerenstvo, trasira jedan drugi put iz "jazika ditinjstva u jazik knige".

Knjiga je pisana kao neprekinuta narativna cjelina gdje pjesma pretječe prozu i argumentirano u pitanje dovodi rodnu i vrsnu podjelu literature, napominje povjerenstvo i dodaje kako je knjiga "Dve rali zmeržnjenoga jognja" nasušno potrebna virtuozna autorska artikulacija jednakopravnog pisma na jednome od triju jezika koji imaju sreću posjedovati naša književnost, kultura i svakodnevlje.

Povjerenstvo u sastavu Andrea Zlatar Violić, Velid Đekić i Nikola Petković odabralo je pet finalista nagrade koju HDP dodjeljuje za najbolje književno djelo pisano na hrvatskom jeziku.

U završnicu natjecanja za nagradu Janko Polić kamov ušli su, uz dobitnika nagrade i Sandra Antolić s knjigom "Svojevrsna", Denis Ćosić s knjigom "Košute su plakale bez rogova", Tatjana Gromača i knjiga "Berlin, Pula, Varšava" te Denis Peričić i njegova knjiga "105 godina samoće".

Tomislav Ribić rođen je 1959. u Varaždinu. Objavio je više zbirki pjesama, među kojima i zbirku "Zapisci anđela". Dobitnik je više književnih nagrada za pjesme i prozu od čega čak tri puta je nagrađivan za cjeloviti pjesnički opus na Recitalu Dragutin Domjanić.

Foto: Hina / EPA

Tagovi: Tomislav Ribić, Nagrada Kamov
PROČITAJ I OVO
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE