GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri izložbe u Laubi

Tri izložbe u Laubi
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 14:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Lauba – Kuća za ljude i umjetnost nastavlja s izložbenim programom.

Čini to u velikom stilu, sa čak tri izložbe u galerijskom prostoru: 

fotografskom izložbom dvaju autora koji su svoj umjetnički fokus usmjerili na akt – Stanka Abadžića (ciklus Miris žene) i Lorne Kijurko (ciklus Živost);

izložbom „Kakve veze imaju Kožul i Kožarić“ s probranim radovima Kristiana Kožula i Ivana Kožarića iz Laubine kolekcije;

te izložbom „Iz spremišta“ s brojnim radovima iz kolekcije od kojih neki godinama nisu postavljeni u izložbeni prostor stoga je ovo jedinstvena prilika za ljubitelje hrvatske suvremene umjetnosti.

Izložba će za građanstvo biti otvorena od četvrtka, 14. svibnja u 20 sati, a može se pogledati sve do 12. lipnja 2020. godine.

Stanko Abadžić: ciklus aktova MIRIS ŽENE

Stanko Abadžić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od 1991. godine boravio je uglavnom u inozemstvu: nakon četiri godine u Njemačkoj, proveo je sedam godina u Pragu, koji je imao golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe te najveću retrospektivnu izložbu u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka kada je tiskana i njegova prva monografija U ogledalu života. Hrvatskoj fotografskoj sceni vratio se 2002. Godine velikom izložbom u Muzeju Mimara gdje je izlagao svoj najpoznatiji praški ciklus In absentia. Samostalno je izlagao u brojnim europskim zemljama, Argentini, Japanu i Americi.

Abadžićev interes za akt primarno je estetski i svojim retro štihom srodan načinu na koji je promatrao intimističke vedute Jadrana, Praga ili Pariza. Karakterizira ga formalizam, optička preciznost, u komponiranju kadra vješto se služi arhitekturom, namještajem i pokućstvom, pridajući marginalijama poetsku vrijednost. Tako shvaćen detalj, ponekad izdvaja iz cjeline i pretvara ga u motiv po sebi. U krupnom planu, unutar samog tijela umije stvoriti puno prostora, a fokusiranjem segmenta u odnosu na zamućenu cjelinu osim što komponira hijerarhiju pažnje, stvara i poetski obrat, čineći lice, stopalo ili haljinu, a ne akt, primarnim motivom.

(Preuzeto iz predgovora Anite Zlomislić)


Lorna Kijurko: ciklus aktova ŽIVOST
Lorna Kijurko samostalno djeluje kao fotografkinja od 2014. godine, članica je Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, a radi i kao modna fotografkinja. Primarni fokus u svom radu daje portretima i umjetničkoj akt fotografiji, s naglaskom na crno-bijeli izričaj. Njezini radovi izloženi su na više skupnih i samostalnih izložbi. U listopadu 2016. godine predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu "Živost" u galeriji Sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Samoinicirana serija umjetničkih aktova "Živost" i dalje je u nastanku, a zagrebačku premijeru doživjet će upravo u Laubi.

Živost, živahan, živ. Živost je melodija srca. Trenutak otvaranja unutrašnjeg svijeta. Skidanje slojeva. Razdvajanje i spajanje nevidiljivih niti. Susret u tišini. Krug bivanja. Živost je kada ti se duša obraća. Tu si i sada, i to imaš. Udahneš i bosim nogama nastaviš put.

(Autorica o ciklusu)

Tagovi: Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, Lauba, Stanko Abadžić, Kristian Kožul, Ivan Kožarić, Lorna Kijurko
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE