GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Iranu uhićena glumica Oskarom nagrađenog filma Trgovački putnik

U Iranu uhićena glumica Oskarom nagrađenog filma Trgovački putnik
UHIĆENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 20:18
Autor: SEEbiz / H
TEHERAN - Iranska glumica Taraneh Alidoosti, zvijezda Oskarom nagrađenog filma "Trgovački putnik", uhićena je u subotu u Iranu gdje se već četvrti mjesec održavaju prosvjedi početi za prava žena koji su postupno izrazli u bunt protiv režima.

Poznata po ulogama u filmovima iranskog redatelja Asghara Farhadija, Alidoosti je i aktivistica za prava žena te je višekratno na Instagramu podržala prosvjede kojima je okidač bila smrt mlade Kurdinje Mahse Amini ubijene u pritvoru ćudoredne policije 16. rujna kamo je privedena zbog neispravnog nošenja hidžaba.

"Taraneh Alidoosti uhićena je zbog nedavnih akcija i objava lažnih informacija i sadržaja, zbog poticanja na kaos", objavila je agencija Tasnim ne navodeći u koji je zatvor odvedena.

Tridesetosmogodišnja glumica osudila je 8. prosinca vlasti zbog vješanja Mohsena Shekarija, koji je osuđen na smrtnu kaznu jer je "poveo rat protiv Boga".

"Cjelokupna međunarodna organizacija koja promatra ovo krvoproliće i ne reagira sramoti čovječanstvo", napisala je Alidoostina Instagramu.

U studenome je obećala da neće napustiti svoju domovinu i "platiti cijenu" koju bude trebalo kako bi branila svoja prava te je najavila da će prestati raditi kako bi pomagala obiteljima ubijenih ili uhićenih u prosvjedima.

Alidoosti je najjpoznatija po ulozi glumice u filmu Asghara Farhadija "Trgovački putnik", koji je dobio Oskara za najbolji strani film 2017.

I njihov prethodni film "O Elly" bio je nominiran za Oskara, a ove je godine sudjelovala u filmskom natjecanju u Cannesu filmom "Leila i njezina braća" u režiji Saeeda Roustayija.

Više istaknutih imena iranskog filma, kao što su redatelji Mohamad Rasoulof i Jafar Panahi, izrazili su zabrinutost zbog njezina uhićenja.

Od polovice rujna, vlasti su uhitile tisuće Iranca i četrdesetak stranaca, a optuženo je više od 2000 ljudi zbog povezanosti s prosvjedima.

Do danas su smrtne kazne izvršene nad dvojicom muškaraca od njih 23 osuđenih na smrt u vezi sudjelovanja u pobuni protiv vlasti.

Tagovi: Taraneh Alidoosti, Asghar Farhadi
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE