GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Krapini počeo Tjedan kajkavske kulture - Krapina 2021.

U Krapini počeo Tjedan kajkavske kulture - Krapina 2021.
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2021 / 20:46
Autor: SEEbiz / H
KRAPINA - Svečanim otvorenjem na središnjem gradskom trgu u Krapini te mimohodom postrojba u nedjelju je počeo Tjedan kajkavske kulture - Krapina 2021., a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, otvarajući manifestaciju, istaknula je vrijednost ovog festivala.

I ove godine ova kulturna i tradicijska manifestacija donosi veliki broj kvalitetnih priredbi kao što su koncerti, znanstveni skupovi, recitali, izložbe, gospodarska okupljanja i sportski susreti. Vrhunac je 56. „Festival kajkavskih popevki“, koncert novoskladanih popevki u izvedbi eminentnih hrvatskih glazbenika koji će se održati idućeg petka i subote.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je i otvorila manifestaciju, čestitala je na organizaciji ovog velikog, važnog i vrijednog festivala ističući da posjetitelje očekuje bogati Tjedan kajkavske kulture.

"Manifestacija objedinjuje sve ono što ovaj kraj može pokazati. Od stvaralaštva najmlađih, koje i kroz ovaj festival i sve druge programe tijekom godine učite voljeti kajkavski jezik, kajkavsko narječje i kulturu, do onih nešto starijih koji su uvijek vesele novim izdanjima Festivala kajkavske popevke, rekla je ministrica Obuljen-Koržinek.

Naglasila je kako je važno njegovati ovu vrijednu tradiciju očuvanja kajkavske riječi.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je da manifestacija predstavlja najvažniji tjedan u životu Krapine kroz cijelu godinu.

"Svugdje se vrijeme mjeri od nove do stare godine, jedino u Krapini od festivala do festivala. Nakon što nas je prošle godine zadesila epidemija morali smo puno skromnije to organizirati. I ove godine bili smo u jednom procjepu između onog što nam nalažu epidemiološke mjere i naših želja za organizacijom. No, vjerujem da smo našli jednu sredinu. Osjetite i ovih dana Krapinu, osjetite dušu KAJ-a, dobrodošli !", poručio je gradonačelnik Gregurović.

Župan Željko Kolar istaknuo je da prenoseći na djecu kulturu i baštinu, ovaj kraj čuva svoj identitet.

"Krapinski festival nije samo festival koji je od važnosti samo za Krapinsko-zagorsku županiju već i za čitavu Hrvatsku", zaključio je Kolar

U sklopu programa tijekom Tjedna kajkavske kulture održat će se jubilarni 20. znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”, Recital kajkavske poezije Krapina 2021., kao i Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva te 36. Dječji kajkavski festival – Mali kaj 2021.

Središnji dio manifestacije bit će 56. festival kajkavskih popevki. U petak, 10. rujna održat će se retrospektivni koncert „Popevke zanavek”, a dan kasnije Večer novih popevki.

I na ovogodišnjoj će manifestaciji biti organiziran bogat glazbeni program uz nastup zvijezda domaće estrade. Osim već spomenutih Kumova, u Krapinu dolaze Vigor, Crvena jabuka i Klapa Rišpet, Nina Kraljić, a posjetitelje će zabavljati i Gordana Ivanjek, Podvinčani, Dećki z bregov, Kontra bend, Fiškali, Šarmeri i Trnje te Gradski puhački orkestar Krapina.

Svakako treba istaknuti i središnji gospodarski program u sklopu manifestacije a to je tradicionalni Zagorski gospodarski zbor koji će se održati od 9. do 11. rujna.

Tagovi: Tjedan kajkavske kulture, festival kajkavskih popevki, Nina Obuljen Koržinek, Željko Kolar
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE