GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Muzeju grada Zagreba otvara se izložba Stadion Maksimir

U Muzeju grada Zagreba otvara se izložba Stadion Maksimir
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2020 / 11:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U četvrtak, 24. prosinca, Muzej grada Zagreba otvara izložbu Hele Vukadin Doronjga “Stadion Maksimir”, posvećenu sportskoj arhitekturi Vladimira Turine.

Uklapanjem u situaciju razmjerno skučene parcele uz Maksimirsku cestu, otvaranjem izvanredne vizure na maksimirsku šumu i Medvednicu u daljini te visokom razinom oblikovanja cjeline i detalja - Stadion Maksimir iznimno je djelo sportske arhitekture, kaže se u priopćenju Gradskog muzeja.

Izložba je rezultat dugogodišnjega znanstvenog istraživanja autorice i predstavlja Stadion Maksimir kroz povijest i danas, s naglaskom na projekte arhitekta Vladimira Turine (1913-1968) i posebno njegove projekte sportske arhitekture.

Izložbu čine izvorni nacrti, fotografije i publikacije etapa projektiranja i izgradnje Stadiona Maksimir (1945-1969) i drugih građevina sportske arhitekture Vladimira Turine, te raznorodni predmeti koji pojašnjavaju navedenu građu.

To su uporabni predmeti koji su pripadali Turini, trofeji GNK Dinamo, plastične stolice s tribina, trava, „lutke“ za slobodne udarce, projekcije mitskih utakmica, plakati i katalozi dvaju velikih koncerata Davida Bowiea i U2 održanih na stadionu...

Za izložbu su izrađene makete presjeka zapadne i istočne tribine te je posuđena maketa cjeline stadiona s Arhitektonskog fakulteta.

Kipić Malog Isusa podsjeća na samostan Antunovac u kojem je od 1947. bio smješten Zavod za mentalno zaostalu djecu, prvotno sirotište za nezbrinutu djecu o kojima je brinula Družba sestara služavki Malog Isusa, tik uz temelje zapadne tribine, dok nije srušen, a Družba sestara preseljena na Novu Ves.

Arhitektonska ostavština jednog od najutjecajnijih hrvatskih arhitekata Vladimira Turine, i danas je inspiracija jer je njegov jezik arhitekture razumljiv, istinit, jednostavan, emocionalan i snažan.

Profesor Turina arhitekturu je gledao desetljećima unaprijed. Neposredno nakon Drugoga svjetskog rata intenzivno se posvećuje temi sportske arhitekture, posebice projektiranju stadiona i plivališta.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao profesor arhitektonskog projektiranja podigao je generacije studenata zagrebačkog, tada jedinog hrvatskoga Arhitektonskog fakulteta.

Tridesetak godina nakon izgradnje južne tribine, krajem 1990-ih, svoje je prijedloge o mogućoj rekonstrukciji Stadiona Maksimir ponudilo nekoliko arhitekata. Prihvaćen je prijedlog arhitekata Branka Kincla i Nikole Filipovića koji su 1998. godine izradili idejni projekt cjelokupnog stadiona i projektnu dokumentaciju za sjevernu tribinu s poslovno-trgovačkim sadržajima.

Započinje rekonstrukcija Stadiona Maksimir u nogometni stadion pod vodstvom arhitekta Branka Kincla kao glavnog projektanta. Stadion je zamišljen kao višefunkcionalna građevina sportsko-poslovno-trgovačke namjene koja će kroz svoju polivaletnost biti neprekidno u funkciji. Rekonstrukcija stadiona podijeljena je u šest faza iz financijskih, građevinskih i organizacijskih razloga. Predviđeno je natkrivanje stadiona sustavom krovnih ploha iznad tribina i dvodijelnim pomičnim krovom iznad igrališta.

Tagovi: Muzej grada Zagreba, Stadion Maksimir, Vladimir Turina
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE