GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruge: Zakon o autorskom pravu usuglasiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a

Udruge: Zakon o autorskom pravu usuglasiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 15:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pojedine odredbe prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima treba uskladiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a, upozoravaju uoči rasprave u Saboru Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF).

Udruge HDU i ZAPRAF se u priopćenju uoči saborske rasprave o Vladinom konačnom prijedlogu zakona pozivaju na analizu prijedloga zakona ustavne stručnjakinje Sandre Marković, koja pokazuje da neke odredbe nisu suglasne s Ustavom niti s pravnom stečevinom EU-a.

"Sporno je što se predviđa retroaktivna revizija ugovora zaključenih između izvođača i diskografa prije stupanja na snagu novog zakona, koja je Ustavom dozvoljena samo u iznimnim slučajevima, kada za to postoje posebno opravdani razlozi", ističe se u priopćenju.

Prema mišljenju Marković, u konkretnom slučaju, analizirajući tekst i obrazloženje Konačnog prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, ni Vlada ni zakonodavac povratno djelovanje odredbe članka 306. stavka 5. Zakona nisu opravdali posebno opravdanim razlozima.

"Sporan je i nastavak te odredbe koji određuje da će se u protivnom smatrati da diskograf nije stekao prava iskorištavanja glazbenih snimaka na internetu, u kojem slučaju će se ona ostvarivati kolektivno tj. obavezno preko organizacije koja zastupa izvođače, a ne prema slobodnom izboru izvođača, što im je zajamčeno trenutno važećim zakonom", ističu udruge.

Stavak 5, članka 306. prijedloga zakona glasi da se "ugovori o iskorištavanju glazbenih izvedaba umjetnika izvođača koji su između umjetnika izvođača i proizvođača fonograma sklopljeni prije stupanja na snagu ovoga Zakona moraju uskladiti s odredbama ovoga Zakona u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, u protivnom će se smatrati da proizvođač fonograma nije stekao prava iskorištavanja glazbenih umjetničkih izvedaba na internetu te da se prava umjetnika izvođača u vezi iskorištavanja glazbenih umjetničkih izvedaba na internetu ostvaruju kolektivno".

Nužna ozbiljna stručna rasprava u Hrvatskom saboru

Sandra Marković, kao dugogodišnji ustavni praktičar, apelira na nužnu ozbiljnu stručnu raspravu u Hrvatskom saboru, naglašavaju udruge pozivajući saborske zastupnike da uoči rasprave dobro razmotre predložene izmjene koje bi, ako se usvoje u predloženom obliku, mogle imati "dugoročno nesagledive posljedice za domaću glazbenu industriju".

Direktiva koja se implementira u zakon ima za cilj ujednačavanje digitalnog glazbenog tržišta u svim zemljama članicama, a pojedine odredbe ne samo da ne idu u smjeru ujednačavanja tržišta, već stvaraju europski presedan.

"Smatramo da Hrvatska ne bi trebala biti prva zemlja protiv koje će Europska komisija pokrenuti postupak pred Sudom EU radi usklađenja zakonodavstva s Direktivom“, izjavila je direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić.

Međunarodne udruge i asocijacije glazbenih izdavača i neovisnih izdavačkih tvrtki saborskim zastupnicima već su uputile dopis u kojem stoji kakozZakon ne poštuje načelo ugovorne slobode.

„Iz IMPALE (Europske asocijacije nezavisnih glazbenih izdavača) i IFPI-a (Međunarodne federacije fonogramske industrije), upozorili su da bi uvođenje bilo kojeg oblika obveznog kolektivnog ostvarivanja prava izvođača izravno kršilo Direktivu i međunarodne zakone jer bi se time onemogućilo izvođače u izboru načina korištenja i licenciranja njihovih prava", naglašava Vidmar Klarić.

Tagovi: autorsko pravo, Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, ZAPRAF
PROČITAJ I OVO
Dubravko Ivaniš Ripper: Ne smatram se piscem
GLAZBA I PISANJE
Dubravko Ivaniš Ripper: Ne smatram se piscem
RIJEKA - Na književnom festivalu Vrisak u Rijeci u četvrtak Dubravko Ivaniš - Ripper predstavio je svoju knjigu "45", u kojoj u formi pitanja i odgovora govori o svom životu, glazbenoj karijeri te iznosi razmišljanja o glazbi i stvaranju.
Objavljen crveni prozirni vinil neprežaljenog Dina Dvornika
VINIL
Objavljen crveni prozirni vinil neprežaljenog Dina Dvornika
ZAGREB - Dino Dvornik, hrvatski kralj funka i glazbeni vizionar, bio je uvijek ispred svog vremena te je ostavio nezaboravan trag u povijesti hrvatske glazbe.
 Umro skladatelj, pjevač i tv-voditelj Minja Subota
IN MEMORIAM
 Umro skladatelj, pjevač i tv-voditelj Minja Subota
BEOGRAD - Poznati skladatelj, pjevač, televizijski voditelj i zabavljač Minja Subota preminuo je u 84. godini, objavila je u petak Radio-televizija Srbije.
Macron inaugurirao umotani Slavoluk pobjede, Christov ludi san
SA STILOM
Macron inaugurirao umotani Slavoluk pobjede, Christov ludi san
PARIZ - Nakon Reichstaga i Pont-Neufa, vrijeme je za omatanje Slavoluka pobjede: Emmanuel Macron je u četvrtak inaugurirao jedan od najvažnijih pariških spomenika, posthumnu viziju umjetnika Christa koji je umro 2020. godine.
Crvena voda Jurice Pavičića najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021.
KNJIŽEVNOST
Crvena voda Jurice Pavičića najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021.
ZAGREB - Francuski prijevod romana "Crvena voda" književnika i novinara Jurice Pavičića osvojio je prestižnu nagradu Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE