GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjetnici i kulturni djelatnici: Zaustavimo urušavanje HNK u Zagrebu

Umjetnici i kulturni djelatnici: Zaustavimo urušavanje HNK u Zagrebu
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 15:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Istaknuti umjetnici i kulturni djelatnici uputili su u srijedu otvoreno pismo u kojemu izražavaju prosvjed zbog aktualne situacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, te apeliraju da se brzom reakcijom zaustavi "urušavanje" te nacionalne kulturne ustanove.

Izražavamo najoštriji prosvjed protiv stanja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i metoda kojima se služi aktualna uprava na čelu s Dubravkom Vrgoč, te osobito protiv neprihvatljiva odnosa prema umjetnicima i zaposlenicima", stoji u pismu koje potpisuju umjetnici i kulturni djelatnici, među kojima su i članovi ansambala Opere i Baleta HNK-a Zagreb.

"Zidove HNK-a nije uništio potres, ali sve ono unutar njih, građeno tijekom više od 150 godina, već šest godina doživljava nezapamćeno urušavanje, možda i gore od elementarne nepogode", dodaje se u apelu, koji potpisuju prvakinje opere HNK Blaženka Milić i Branka Beretovac, nacionalni prvak opere Vitomir Marof, akademici Zoran Juranić i Pavle Dešpalj, književnici Slobodan Šnajder, Vjeran Zuppa i Nenad Popović, dirigenti Loris Voltolini i Miroslav Homen, te prvaci baleta HNK-a u Zagrebu Dinko Bogdanić i Ostoja Janjanin.

Ističu kako čak 70 posto zaposlenika nema povjerenja u intendanticu te ne vidi načina za daljnji nastavak rada ostane li na čelu kazališta. Tvrde kako Vrgoč ne poznaje osnovna pravila repertoarnoga kazališta, čime je najviše ugrozila repertoar Opere HNK-a.

Argument o uspješnosti aktualne uprave temeljem posjećenosti smatraju neosnovanim, tvrdeći kako se "dijeljenjem šakom i kapom" neprodanih ulaznica prikrivala organizacijska nemoć.

"Samovolja i pritisak na zaposlenike, uz grubo korištenje prijetnji i ucjena, uzrok su njihova nezadovoljstva i straha koji svakodnevno koče kreativne procese i zdrave inicijative nužne za svaki kolektivni posao, kazališni osobito", upozoravaju potpisnici pisma.

Upozoravaju kako broj opernih i baletnih izvedbi iz sezone u sezonu pada, operni je repertoar "na sramotno lažan način popunjen igrokazima u foajeu", a i Drama HNK-a "sve više gubi svoj repertoarni profil".

Uvjereni da će nastavak toleriranja dosadašnje prakse aktualne uprave imati nesagledive posljedice ne samo po kazalište već i po cijelu hrvatsku kulturu, okupljeni umjetnici smatraju kako je hitna smjena aktualne uprave HNK-a neophodan korak u zaustavljanju katastrofalnoga postojećeg stanja.

Stoga pozivaju sve nadležne institucije, odgovorne pojedince i cjelokupnu hrvatsku kulturnu javnost da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje HNK-a u Zagrebu.

Tagovi: Hrvatsko narodno koazalište, Dubravka Vrgoč, Blaženka Milić, Branka Beretovac, Vitomir Marof, Zoran Juranić, Pavle Dešpalj, Slobodan Šnajder, Vjeran Zuppa, Nenad Popović
PROČITAJ I OVO
Još mjesec dana do jubilarnog izdanja Zagreb Doxa
FESTIVALI
Još mjesec dana do jubilarnog izdanja Zagreb Doxa
ZAGREB - ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. godine filmom Bijeli dijamant velikog Wernera Herzoga.
Preminuo skladatelj Igor Savin
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Igor Savin
ZAGREB - U 78. godini života preminuo je klavirist, klavijaturist, vibrafonist, skladatelj, aranžer i producent Igor Savin.
Berlinska techno scena uvrštena na UNESCO-ov popis kulturne baštine
PRIZNANJA
Berlinska techno scena uvrštena na UNESCO-ov popis kulturne baštine
BERLIN - Njemačko ministarstvo kulture i vijeće UNESCO-a dodali su berlinsku techno scenu na popis nematerijalne kulturne baštine zemlje i to kao priznanje za doprinos te scene kulturnom identitetu grada.
Nick Cave & The Bad Seeds stižu u Arenu Zagreb
KONCERTI
Nick Cave & The Bad Seeds stižu u Arenu Zagreb
ZAGREB - Nick Cave & The Bad Seeds najavljuju svoju prvu turneju po Velikoj Britaniji i Europi od 2017. s 27. nastupa u 17 zemalja ove jeseni.
Hanna Schygulla primit će nagradu na životno djelo Njemačke filmske akademije
PRIZNANJA
Hanna Schygulla primit će nagradu na životno djelo Njemačke filmske akademije
BERLIN - Njemačka glumica Hanna Schygulla, najpoznatija po svojoj opsežnoj suradnji s pokojnim njemačkim redateljem Rainerom Wernerom Fassbinderom, dobit će nagradu za životno djelo Njemačke filmske akademije na dodjeli Njemačkih filmskih nagrada u svibnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE