GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umrla hrvatska književnica i slikarica Neda Miranda Blažević Krietzman

Umrla hrvatska književnica i slikarica Neda Miranda Blažević Krietzman
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2021 / 15:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska književnica kuparica i slikarica Neda Miranda Blažević Krietzman umrla je u utorak u 71. godini, izvijestilo je u srijedu Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Neda Miranda Blažević-Krietzman rođena je 1951. u Gračacu, a odrasla u Zagrebu. Studij komparativne književnosti i sociologije završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radila je kao urednica u Obrazovnom programu na Radio Zagrebu od 1981. do 1989. Od 1993. do 2007. bila je profesorica komparativne književnosti i interdisciplinarnih studija na Sveučilištu sv. Katarine u u američkome gradu St. Paulu u SAD-u. Od 2007. živi i radi u San Diegu u Kaliforniji i u Zagrebu.

Prvu zbirku pjesama Zebra preko St. Ruka objavila je 1976. u izdanju Matice Hrvatske. Do 2015. objavila je dvanaest knjiga pjesama na hrvatskom, njemačkom, engleskom i francuskom, četiri romana, (na hrvatskom i engleskom), tri knjige pripovijedaka, dvije knjige eseja na engleskom, dvije radio drame, dva filmska scenarija i tri kazališne drame (na hrvatskom i engleskom).

Za knjigu pjesama Vezuvska vrata primila je 2012. nagradu "Tin Ujević", a za dvojezični ep Dioklecijanova Palača-Diocletian’s Palace je nagradu Društva pisaca San Diega za najbolju knjigu poezije 2009.

Za knjigu eseja na engleskom On Both Sides of the Language (Na obje strane jezika), primila je 2005. Američku agradu "Denny" za izvrsnost u pisanju.

Slikarstvom se počela baviti 1976. Likovno se usavršila u Zapadnom Berlinu. Održala je petnaest samostalnih izložaba slika na platnu crteža, skulptura, instalacija, fotografija i foto-kolaža u muzejima, kulturnim centrima i galerijama u Zagrebu, Hvaru, Osijeku, Splitu, Rovinju, Berlinu, Minneapolisu, St. Paulu, Winoni, Elk Riveru, New Yorku, La Jolli i San Diegu.

Tagovi: Neda Miranda Blažević Krietzman, Društvo hrvatskih književnika, TV Zagreb
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE