GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umrla muzikologinja Zdenka Kapko-Foretić

Umrla muzikologinja Zdenka Kapko-Foretić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 13:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Dubrovniku je u utorak nakon kratke bolesti u 82. godini života iznenada umrla muzikologinja Zdenka Kapko-Foretić, istaknuta dugogodišnja članica Hrvatskog društva skladatelja, priopćio je HDS.

Zdenka Kapko-Foretić rođena je u Ohridu 15. listopada 1939. godine. U Zagrebu je maturirala i završila Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog (klavir), a potom je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala na Odsjeku za povijest glazbe. Na sveučilištu u Kölnu nastavila je studij muzikologije, povijesti umjetnosti i fonetike te je 1973. doktorirala.

Svojim je doprinosima sudjelovala u brojnim časopisima i izdanjima, među ostalim u enciklopediji Rheinische Musiker, časopisima Zvuk, Arti musices, International Review of the Aesthetics and Sociology of Music, Musikgeschichte in Mittel– und Osteuropa, Technische Universität Chemnitz, 15 dana, Vijenac te u muzikološkim zbornicima Hrvatskog muzikološkog društva te Slovenskih glazbenih dneva u Ljubljani.

Bila je suradnica 3. programa Hrvatskoga radija, kao i radija Westdeutscher Rundfunk 3, Deutschlandfunk, Hessischer Rundfunk te Deutsche Welle. Prevodila je s hrvatskog na njemački. Zdenka Kapko-Foretić godinama je aktivno pratila i sudjelovala u manifestacijama i radu Hrvatskog društva skladatelja.

"Njezina će toplina, duhovitost te vedar i znatiželjan duh uistinu nedostajati u našemu društvu", poručuju iz HDS-a.

Obavijest o ispraćaju Zdenke Kapko-Foretić bit će objavljena naknadno.

Tagovi: Zdenka Kapko-Foretić, Rheinische Musiker, Hrvatsko društvo skladatelja
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE