GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro hrvatski književnik Anđelko Vuletić

Umro hrvatski književnik Anđelko Vuletić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 13:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski književnik, pripovjedač, pjesnik i prevoditelj Anđelko Vuletić preminuo je u četvrtak navečer u Zagrebu, izvijestilo je u petak Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Vuletić je rođen 1933. Trebimlji kraj Trebinja. Studirao je jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zbog "antisocijalističke djelatnosti" izbačen je s fakulteta pa je studij dovršio u Skoplju i Beogradu. Radio je kao nastavnik u Modriči, u Sarajevu na Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković".

U romanu "Gorko sunce" bavi se tragičnom sudbinom malih ljudi i njihovom zarobljenošću strogim patrijarhalno-plemenskim uređenjem. Provokativan sadržaj obradio je u romanu "Drvo s paklenih vrata", tematizirajući izopačenost ljudske naravi sposobne okrutno zlostavljati najbliže članove obitelji.

Poetičku promjenu donosi autobiografski roman "Deveto čudo na istoku", koji je osuvremenjena inačica antičkog mita o Edipu. Romani "Dan hapšenja Vile Vukas" i "Jadi mladog karijeriste" bave se simbolikom i mitskim ozračjem.

Tematski je po strani u Vuletićevu opusu roman "Čudotvorna biljka doktora Engela" čija se radnja zbiva prvih dana Kraljevine SHS, a zamišljen je kao fiktivna autobiografija liječnika opsjednutog izumom lijeka protiv mržnje i zla u ljudima.

Alegorijski roman "Dva hrama, dvije razvaline" priređen za tisak još 1969., bavi se kritikom komunističkog sustava, roman "Nadglednica djevojaka iz Moskve" smješten je u Sarajevo u vrijeme jugoslavenske komunističke represije, "Plamen i slamka" prati intimnu dramu glavnog lika, evocirajući doba velikih ideologija i revolucija, a "Poraz osvetnika", čija se zbiva u doba opsade Sarajeva 1990-ih, problematizira odnos žrtve i mučitelja.

Vuletićevo pjesništvo često psalmički intonirano, istodobno nadrealistički sklono kalamburima i jezičnim igrama, a teme i motivi kojima je zaokupljen slični su onima iz proznog izričaja - rodni zavičaj, politička i mentalna slika Balkana, rat i ideologija.

Objavio je zbirke "Gramatika ili progonstvo", "Jedina nada", "Sedam vječnih pitanja", "Zmije odlaze s onu stranu svijeta", "Kraljica puteva", "Kad budem velik kao mrav", "Čempresi u zavičaju", "Križaljka za čitanje sudbine", "Pčela i metak", "Tajna večera", "Čitači vremena", "Svemirsko ogledalo", "Vražja igračka" i druge. Pisao je i pripovjetke, glasovita mu je "Strijeljanje ustaše Broza" te drame "Andrija Hebrang" i "Miljenik partije Buharin".

Prevodio je s francuskoga, mađarskoga, engleskoga, češkog i slovenskog jezika.

Tagovi: Anđelko Vuletić, Gorko sunce, Deveto čudo na istoku
PROČITAJ I OVO
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
IZLOŽBE
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
ZAGREB - Izložba "Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine" koja je već bila postavljena u Zagrebu u Klovićevim dvorima, otvara se 9. prosinca i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, čime se zaokružuje višegodišnja suradnje i rada na tom velikom projektu.
EU: Ministri kulture o kulturnoj baštini kao jednom od temeljnih ljudskih prava
BAŠTINA
EU: Ministri kulture o kulturnoj baštini kao jednom od temeljnih ljudskih prava
BRUXELLES - Vrijednost kulturne baštine neprocjenjiva je za društvo u cjelini i pravo na baštinu i uživanje u njoj jedno je od temeljnih ljudskih prava, izjavila je u utorak u Bruxellesu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
Danijel Pek novi predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata
KARIJERE
Danijel Pek novi predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata
ZAGREB - Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) izabralo je za svog novog predsjednika Danijela Peka na dvogodišnji mandat, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.
Autobiografija Tarkovskog među novim izdanjima Edicija Božičević
IZDANJA
Autobiografija Tarkovskog među novim izdanjima Edicija Božičević
ZAGREB - Edicije Božičević za kraj godine objavile su tri nova naslova, roman "Amadoca" ukrajinske spisateljice Sofije Andruhovič, kriminalistički triler "Neprocjenjiv" poljskog pisca Zygmunta Miloszewskog i filmsku autobiografiju Andreja Tarkovskog "Zapečaćeno vrijeme".
Barbados proglasio Rihannu nacionalnom junakinjom
PRIZNANJA
Barbados proglasio Rihannu nacionalnom junakinjom
BRIDGETOWN - Svjetska glazbena superzvijezda Rihanna proglašena je u ponedjeljak u svojem rodnom gradu Bridgetownu u sklopu proslave proglašenja republike Barbados nacionalnom junakinjom te karipske otočne države.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE