GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog akademik Davorin Kempf

Umro skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog akademik Davorin Kempf
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2022 / 13:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog, akademik Davorin Kempf, umro je u petak u Zagrebu u 75. godini, izvijestila je u subotu Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Kempf je rođen 1947. u Virju. Maturirao je na gimnaziji u Požegi i završio srednju Muzičku školu Franjo Kuhač u Osijeku 1966. Na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji diplomirao je glasovir 1971. u klasi profesora Stjepana Radića, dirigiranje 1972. u klasi profesora Igora Gjadrova te kompoziciju 1973. u klasi profesora Stjepana Šuleka.

Usavršavao se u kompoziciji na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Stuttgartu od 1975. do 1976., gdje mu je profesor bio i hrvatski skladatelj Milko Kelemen.

Kao dobitnik stipendije Fulbright završio je 1990. magistarski studij iz kompozicije na University of Iowa. Doktorirao je muzikologiju na Freie Universität Berlin 2006.

Kao redoviti profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji na Odsjeku za kompoziciju i teoriju glazbe, Davorin Kempf djelovao je od 1995. do umirovljenja 2017.

Za redovitog člana HAZU izabran je 2018., a od 2016. bio je član suradnik.

Od 1996. do 2004. bio je umjetnički je ravnatelj Požeških orguljaških večeri. Od 2012. do 2014. imao je status rezidencijalnog skladatelja Zagrebačke filharmonije.

Davorin Kempf se kao skladatelj javio 1970-ih godina kada se u glazbi zbiva konačni pomak od iskustava s racionalnim ustrojstvom serijalne glazbe i njezinih izdanaka prema tzv. novoj jednostavnosti ili „novoj emocionalnosti“, navodi HAZU.

Naslovi niza Kempfovih skladbi upućuju na njegovu težnju prema oslanjanju na tradiciju u kojoj se traži prostor i za suvremena izražajna sredstva, posebno u smislu suvremenog odnosa spram instrumenta i glasa te uporabe elektroakustičke tehnologije: Muzika za klavir i elektroniku (1978.), Spectrum za orkestar i elektroniku (1985.) te elektroakustičke skladbe Pyramids (1984.) i Fiat lux (1994.).

Skladbe su mu izvođene na koncertima i glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu te emitirane u različitim radijskim i televizijskim programima.

Objavljivao je članke u glazbenim i muzikološkim časopisima (International Review of the Aesthetics and Sociology of Music, Arti musices) te u časopisu Vijenac.

Dobitnik je niza nagrada, među kojima - godišnje Nagrade Josip Štolcer Slavenski 1986, dviju godišnjih Nagrada Vladimir Nazor, 1986. i 2012, diskografske nagrade Porin 2011, za najbolju skladbu klasične glazbe, a 2016. za životno djelo, te Nagrade Boris Papandopulo 2014.

Akademik Kempf dobio je i Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u području glazbene umjetnosti za 2015. te Nagradu za životno djelo Grada Požege 2017.

Inicirao je osnivanje požeškog ogranka Hrvatske paneuropske unije i bio njegov prvi predsjednik (1998.–2001.) .

Tagovi: Davorin Kempf, Muzička akademija, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko društvo skladatelja
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski filmski redatelj: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno
OCJENE
Ukrajinski filmski redatelj: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno
CANNES - Proslavljeni ukrajinski redatelj u utorak je na Filmskom festivalu u Cannesu rekao da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa unatoč razornoj invaziji na njegovu zemlju.
Svjetska premijera filma Dani suše u Cannesu popraćena dugim ovacijama
OVACIJE
Svjetska premijera filma Dani suše u Cannesu popraćena dugim ovacijama
CANNES - Hrvatska manjinska koprodukcija kuće 4Film i koproducentice Anite Juke, Dani suše (Burning Days) turskog redatelja Emina Alpera imala je u ponedjeljak, 23. svibnja, svjetsku premijeru u sklopu sekcije Izvjestan pogled 75. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Publika je pri završetku filma autore i ekipu pozdravila oduševljenim dugim pljeskom.
Animafest: Za 50. rođendan bogati program i niz svjetskih premijera
JUBILEJ
Animafest: Za 50. rođendan bogati program i niz svjetskih premijera
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, pripremio je za slavljeničko izdanje uz 50. rođendan, koje će se održati od 6. do 11. lipnja, bogati program s jakom konkurencijom i nizom svjetskih premijera.
Dubrovačka knjižnica vratila knjigu engleskoj nakon više od 60 godina
ZANIMLJIVO
Dubrovačka knjižnica vratila knjigu engleskoj nakon više od 60 godina
IPSWICH - Britanska knjižnica objavila je da joj je knjiga posuđena prije više od 60 godina konačno vraćena nakon što je pronađena u knjižnici u Hrvatskoj.
Predstava po motivima Krleže i Štivičića raspametila publiku u Ateljeu 212
TEATAR
Predstava po motivima Krleže i Štivičića raspametila publiku u Ateljeu 212
BEOGRAD - Predstava "Na rubu pameti - jedne pijane novembarske noći 1918", rađena po djelima Miroslava Krleže, Iva Štivičića i Tene Štivičić, u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Hrvatskog kulturnog centra iz Beograda, igrana je u ponedjeljak navečer u beogradskom Ateljeu 212, a publika je burnim pljeskom pet puta zazvala glumce na scenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE