GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

 Umro skladatelj, pjevač i tv-voditelj Minja Subota

 Umro skladatelj, pjevač i tv-voditelj Minja Subota
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2021 / 10:10
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Poznati skladatelj, pjevač, televizijski voditelj i zabavljač Minja Subota preminuo je u 84. godini, objavila je u petak Radio-televizija Srbije.

Minja Subota rođen je u Sarajevu 8. studenog 1938. godine. Bio je član Udruge kompozitora Srbije, Udruge muzičara džeza, zabavne, pop i rok glazbe Srbije i Udruge samostalnih umjetnika fotografije (USUF) Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, gdje je pohađao nižu i srednju glazbenu školu, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao je diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao skladatelj potpisao je brojne hitove popularne zabavne glazbe i šansone, a kao vokalni solist snimio desetke ploča u bivšoj Jugoslaviji i nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Njegove su kompozicije izvođene i nagrađene na mnogim festivalima od Beogradskog proljeća, Melodija Jadrana do zagrebačkog festivala zabavne glazbe.

Neke među poznatijim Subotinim skladbama su Homo, homini, Čuvar parka, Budi dobar prema njoj, Čekaj me, Dok te ljubim, U jednom danu, Plava muzika, dok je u opusu za djecu skladao na na stihove najistaknutijih domaćih pjesnika, a te su pjesme postajale hitovi uz koje su odrastale generacije u bivšoj Jugoslaviji.

Mnoge od tih pjesama, poput Djeca su ukras svijeta, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Telefonijada, Povrćijada, Kolo, Razbolje se lisica, Sviću opet rumena svanuća, Drugarska, Svako dijete ima krila...i danas se pjevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su dio dječje glazbene literature.

Kao televizijski autor i voditelj realizirao je mnoge serije koje su ostale zapamćene poput Od glave do pete.

Autor je i voditelj serije Muzički tobogan koja je emitirana 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na televizijskom programu.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pjesama za djecu Beogradsko proljeće i jedan je od utemeljitelja tog festivala, koji je potaknuo osnivanje brojnih festivala pjesama za djecu u bivšoj Jugoslaviji.

Tagovi: Minja Subota, Muzički tobogan, RTV Beograd
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE