GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uoči 100. obljetnice rođenja Ive Robića

Uoči 100. obljetnice rođenja Ive Robića
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2022 / 09:37
Autor: Dean Silić, Hina
OPATIJA - Izložbom "Zauvijek Mr. Morgen - Ivo Robić" otvorenom u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji počinje obilježavanje 100. godišnjice rođenja ovog legendarnog pjevača, rođenog 28. siječnja 2023. godine u Garešnici.

"Ivo Robić zaslužuje posebno poštovanje jer je 50 godina vladao tadašnjom glazbenom scenom, ne samo na ovdašnjem prostoru, nego i u inozemstvu", ocjenjuje autorica opatijske izložbe Vesna Leiner.

Na izložbi u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma i Muzeja grada Zagreba je putem dokumenata, novinskih članaka, plakata i drugih izložaka ispripovijedana priča o Robićevoj iznimno bogatoj karijeri i značenju za zabavnu glazbu.

Snimao za Polydor

Kako je za Hinu istaknula Leiner, Robić je bio i ostao najuspješniji ovdašnji pjevač na međunarodnoj sceni.

Već 1956. godine počinje snimati za čehoslovačku diskografsku kuću Supraphon, a 1959. za uglednog njemačkog Polydora.

Nakon potpisivanja ugovora s njemačkom kućom objavljuje singl s pjesmom "Morgen" švicarskog skladatelja Petera Moessera. U manje od godine dana taj singl je prodan u milijun primjeraka.

Na Billboardovoj listi

Pjesma "Morgen" objavljena je i u SAD-u 1960. godine, i to na njemačkom jeziku, što je bio veliki iskorak tada, 15 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. "Morgen" je postao veliki hit na američkom tržištu, te stigao do 13. mjesta Billboardove liste

Top 40 najprodavanijih singlova. Zahvaljujući tome, u Americi je Ivo Robić dobio nadimak Mr. Morgen. Gostovao je i u tada čuvenom televizijskom Perry Como Showu, gdje su nastupale najveće američke glazbene zvijezde.

Uspjeh na europskoj sceni potvrđuje dobivanje Brončanog lava tada utjecajnog radija Luxembourg za za pjesmu "Morgen", te Srebrnog lava 1961. za pjesmu "Sedamnaestogodišnjoj" poznatijoj po refrenu "sedamnaest ti je godina tek".

Stopedeset festivalskih nastupa

Leiner ističe da je još 1997. godine u jednoj anketi proglašen najpopularnijim među 50 pjevača u Njemačkoj.

No, kako navodi. unatoč velikom međunarodnom uspjehu Robić nije zapostavljao domaću estradu te je redovito nastupao na glazbenim festivalima. To je počelo 1953. godine na prvom Zagrebačkom festivalu, s uspješnicom "Ta tvoja ruka mala" Ljube Kuntarića.


Na prvom opatijskom festivalu 1958. godine nastupio je i pobijedio s pjesmom "Moja mala djevojčica", zajedno s tada malom Zdenkom Vučković.

Redovito je nastupao na Festivalu kajkavskih popijevki u Krapini, uglavnom s vlastitim skladbama. Robić je ostvario više od 150 nastupa na glazbenim festivalima a pjesme koje je izvodio dobile su četrdesetak festivalskih nagrada.

Alfa i omega zabavne glazbe

"Ivo Robić je bio i ostao alfa i omega hrvatske zabavne, odnosno evergreen glazbe, bio je strahovito elegantan, s fascinantnom kontrolom glasa i s pravom ga se može zvati našim Sinatrom", ustvrdio je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

Ostvario je zavidnu inozemnu karijeru, što su mnogi poslije njega pokušavali, ali nisu uspijevali, rekao je.

Ostvarivao je izuzetno velike diskografske tiraže, a to sve dokazuje njegovu neupitnu kvalitetu, ocijenio je.

"Robić je utjecao na mnoge koji su se na glazbenoj sceni pojavljivali nakon njega, od Đimija Stanića i Darka Diklića nadalje", istaknuo je Dragaš.

Prvi domaći album

Album Pjeva vam Ivo Robić iz 1956. prvi je domaći album na 10-inčnom vinilu jednog pjevača zabavne galzbe,

Zorno je svjedočio o vokalnoj inspirativnosti najpoznatijeg domaćeg croonera, čija je inozemna karijera imala posljedicu u činjinenici da su se Robićeve ploče mogle kupitiu svakoj boljoj njemačkoj trgovini ploča, stoji u knjizi "70 priča o albumima" izdanom povodom 70. obljetnice od pojave prvog glazbenom lp albuma.

Ivo Robić je umro u Rijeci 2000. godine.

Tagovi: Ivo Robić, Opatija, Aleksandar Dragaš, Jugoton, Polydor, Zagrebački festival
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE