GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Upoznajte Wuhan, kinesku prijestolnicu punka

Upoznajte Wuhan, kinesku prijestolnicu punka
GLAZBENI BACKGROUND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 08:28
Autor: SEEbiz / H
WUHAN - Wuhan je nedvojbeno kineska prijestolnica punka, koja je takav ugled stekla višedesetljetnom živopisnom i žestokom koncertnom scenom.

Ili je barem tako bilo prije koronavirusa, koji je gradu s 11 milijuna stanovnika priskrbio sasvim drugačiju reputaciju i istovremeno ugasio njegovu visokodecibelnu supkulturu.

Grad koji je svijetu 'podario' covid-19 strahuje od drugog vala pandemije pa su svi koncerti zabranjeni.

"Najvažnije je održati glazbenu scenu na životu", kaže jedan od najpoznatijih vuhanskih pankera Zhu Ning, osnivač kluba VOX.

"Bez koncerata nema posjetitelja, a to znači da nema prihoda", rekao je Zhu u svom praznom klubu, nekoliko sati pošto mu policija zabranila najavljeni nastup.

Vox je planirao prenositi na internetu svirku pekinškog benda Queen Sea Big Shark, ali mu čak ni to nije bilo dopušteno.

"Sve je bilo spremno i onda su nam iznenada zabranili", uzdahnuo je.

Smješten u središtu Kine, Wuhan je drevno sjecište puteva, a bio je i poprište ustanka 1911. koji je doveo do pada tisućljetne carske vlasti.

Grad je dom nekoliko sveučilišta i njihovih tisuća studenata, a ondje je i osoblje brojnih stranih kompanija pa je poznat po otvorenosti novim idejama.

Ljutnja nije punk

Zhu je bivši bubnjar pionirskog punk benda SMZB, koji se pojavio u drugom dijelu 90-ih godina i zajedno s drugim lokalnim grupama Wuhanu donio punk reputaciju kakvu danas ima.

SMZB-ov frontmen Wu Wei smatra se kumom kineskog punka koji je pisao provokativne stihove kojima se ponekad 'drznuo' kritizirati komunističke vlasti. Kasnije je osnovao još jedan znameniti punk klub Wuhan Prison.

"Ovo je mjesto gdje se mnogi okupljaju kako bi prenosili energiju", kaže Ingmar Liu, 21-godišnja pjevačica lokalnog benda i zaposlenica Wuhan Prisona. Liu, kose obojane zeleno i s brojim nadrealnim tetovažama, dodaje da se klub muči s plaćanjem najamnine pošto nema gostiju.

Pokušaj otvaranja sredinom svibnja policija je srezala u startu. "Epidemija je utjecala na cijelu koncertnu industriju, ne samo na nas", rekla je.

Pošto ne mogu svirati uživo, privatno se okupljaju i vježbaju, čekajući povratak na pozornicu. Tek će se vidjeti hoće li se poznata vuhanska iskrenost odraziti na buduće pjesme o pandemiji.

"Bila sam vrlo ljutita na vladu zbog početne reakcije na koronavirus, ali probavila sam to", kaže Ingmar Liu. "Samo gnjev nije punk".

Tagovi: Wuhan, kineska prijestolnica punka, Queen Sea Big Shark, grupa SMZB, Wu Wei, punk music, punk glazba,
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE