GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valter Dešpalj dobitnik Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić

Valter Dešpalj dobitnik Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 08:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj dobitnik je Nagrade za životno djelo "Lovro pl. Matačić", koja će mu biti uručena na koncertu Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslava Lisinskog 18. veljače, priopćilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU).

Nagrada je, kako ističe HDGU, dodijeljena "vrsnom violončelistu i pedagogu, autoru brojnih sjajnih obrada za gitaru i duo gitare i violončela, umjetniku koji je svojim solističkim nastupima obogatio publiku diljem svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama".

Valter Dešpalj (Zadar, 5. studenoga 1947.) diplomirao je violončelo na Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju kod Galine Kozolupove, ističe HDGU.

Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji.

Postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji.

Uz standardni violončelistički repertoar, promicao je izvođenje djela hrvatskih skladatelja Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskoga, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka.

Dobitnik je Nagrade Ivo Maček 2017. godine i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2019. godine te Nagrade Porin za životno djelo.

Nagradu "Lovro pl. Matačić" utemeljilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika 1990. godine u spomen na jednoga od najvećih hrvatskih dirigenata, a dodjeljuje se glazbenom umjetniku koji se posebno isticao svojim vrhunskim umjetničkim kreacijama te svojim djelovanjem ostavio trajan trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Nagrada se dodjeljuje svake druge godine na koncertu Zagrebačke filharmonije posvećenom maestru Matačiću.

Nagrada se sastoji od medalje s likom Lovre pl. Matačića koja je autorski rad akademskog kipara Ozrena Fellera, Diplome autorice Ane Baće Nikolić i novčanog iznosa.

Dosadašnji dobitnici nagrade su Boris Papandopulo, Ivo Maček, Milan Horvat, Jurica Murai, Tomislav Neralić, Ruža Pospiš Baldani, Srebrenka Jurinac, Berislav Klobučar, Mladen Bašić, Stjepan Radić, Anđelko Klobučar, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Tonko Ninić, Vladimir Kranjčević, Vladimir Krpan i Pavica Gvozdić.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je stručni žiri u kojemu su bili predsjednik Pavle Zajcev te članovi Krešimir Bedek, Filip Fak, Helena Lucić Šego i Ljubomir Puškarić.

Tagovi: Valter Dešpalj, Nagrada za životno djelo Lovro pl. Matačić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE