GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika retrospektiva hrvatske umjetnice Sanje Iveković u bečkoj Kunsthalle

Velika retrospektiva hrvatske umjetnice Sanje Iveković u bečkoj Kunsthalle
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2022 / 18:29
Autor: SEEbiz
BEČ - Bečka kulturna ustanova Kunsthalle priprema izložbu pod nazivom „Sanja Iveković. Works of Heart” koja objedinjuje radove iz svih faza njezina stvaralaštva, a moći će se pogledati od 4. listopada do 12. ožujka 2023.

Jedna od najistaknutijih hrvatskih umjetnica Sanja Iveković još od sedamdesetih godina u svom umjetničkom djelovanju teži feminizmu i aktivizmu baveći se kontinuirano rodnim i političkim pitanjima. Na beskompromisan način spaja pitanja estetike i politike, čime je utjecala na brojne generacije umjetnika i kustosa.

Njezini radovi često polaze od osobnih situacija i životnih okolnosti koje se suprotstavljaju prikazima u javnosti i medijima. Reprezentacija ženskog identiteta, ženska povijest, nasilje nad ženama, državna opresija i manifestacija različitih ideologija u masovnim medijima neke su od osnovnih okosnica njezina rada.

Bečka kulturna ustanova Kunsthalle od 4. listopada do 12. ožujka 2023. posvećuje veliku retrospektivu ovoj istaknutoj umjetnici pod nazivom „Sanja Iveković. Works of Heart” koja objedinjuje radove iz svih faza njezina stvaralaštva.

Izložba se, između ostaloga, bavi povijesti antifašizma i socijalizma kroz prizmu njezine biografije, a fokus je i na jednoj od središnjih tema njezina stvaralaštva – odnosu prošlosti i suvremenosti. Okuplja njezine ranije feminističke radove o odnosu masovnih medija i ideologije, nastale u sklopu pokreta Nova umjetnička praksa. Moći će se vidjeti i djela koja su nastala u kasnijim fazama, a tematiziraju transformaciju političkih sustava u balkanskim zemljama. Bit će predstavljen i aktualni projekt Ženska kuća koji se fokusira na širok spektar pitanja vezanih uz temu nasilja nad ženama u različitim dijelovima svijeta, od Bangkoka preko Turske do nekadašnje Jugoslavije.

Bečka Kunsthalle, koje je osnovana 1992. godine s namjerom da postane mjesto produkcije i izlaganja suvremene međunarodne umjetnosti, trenutačno djeluje na dvije lokacije u samom centru grada, u bečkom muzejskom kompleksu MuseumsQuartier i na trgu Karlsplatz. U lipnju 2019. vođenje ove kulturne ustanove preuzeo je kustoski kolektiv iz Zagreba, odnosno tri njegove članice Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović.

Ilustracija: Sanja Iveković, Novi Zagreb (Ljudi iza prozora), 1979. © Sanja Iveković

Tagovi: Sanja Iveković, Kunsthalle
PROČITAJ I OVO
Emina Višnić: Kino Europa vratit će se građanima, ključni projekt Paromlin
KULTURA U ZAGREBU
Emina Višnić: Kino Europa vratit će se građanima, ključni projekt Paromlin
INTERVJU - Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju Emina Višnić na polovici prve godine od preuzimanja funkcije govori za Hinu o planovima za kulturu Grada Zagreba, suzbijanju klijentelizma, unaprjeđenju transparentnosti i ključnim projektima.
Oskarovka Irene Cara, poznata po pjesmama Flashdance i Fame umrla u 63. godini
IN MEMORIAM
Oskarovka Irene Cara, poznata po pjesmama Flashdance i Fame umrla u 63. godini
LOS ANGELES - Oscarom i Grammyjem nagrađena glazbenica Irene Cara umrla je u dobi od 63. godine.
Dokument s potpisom Charlesa Darwina mogao bi postići rekordnu cijenu
REKORDI
Dokument s potpisom Charlesa Darwina mogao bi postići rekordnu cijenu
NEW YORK - Komad papira s potpisom Charlesa Darwina, koji brani svoju teoriju evolucije, ide u petak na dražbu u Sotheby'su u New Yorku, javlja BBC.
Preminuo Puriša Đorđević
IN MEMORIAM
Preminuo Puriša Đorđević
BEOGRAD - Autor je dvadesetak igranih filmova ratne i sAvremene tematike te popularnih komedija, no čuven je postao trilogijom Devojka (1965), San (1966), Jutro (1967) .
32. Muzički biennale Zagreb izdvaja dio programa
DOGAĐAJI
32. Muzički biennale Zagreb izdvaja dio programa
ZAGREB - Skladateljski masterclass, radionice za djecu, opera za najmlađe i donatorski projekt dio su programa 32. Muzičkog biennala Zagreb, najvećega hrvatskog festivala posvećenog suvremenoj glazbi koji će se održati od 13. do 22. travnja 2023. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE