GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Venecija: Filmski festival otkriva čari ljetnog kina

Venecija: Filmski festival otkriva čari ljetnog kina
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 12:50
Autor: SEEbiz / DE
VENECIJA - Dugo se nije znalo hoće li se uopće održati ili će biti otkazan kao i onaj u Cannesu. Ali Filmski festival u Veneciji ostao je kod svojih planova unatoč pandemiji. 77. Mostra održava se od 2. do 12. 9. 2020.

Brojni drugi festivali proteklih mjeseci su otkazani ili su svoje filmove prikazivali samo online. Festival u Veneciji je prvi veliki festival koji se održava unatoč pandemiji koronavirusa. Bit će, istina, manje američkih zvijezda, ali glamura neće manjkati.

Festival će otvoriti talijanska obiteljska drama „Lacci“ s Albom Rohrwacher. Nakon višemjesečne neizvjesnosti, zatvorenih kina i otkazanih filmskih produkcija, sad se pojavljuje nada u povratak normalnosti.

Ipak, mjere sigurnosti zbog pandemije će važnu ulogu igrati i na Festivalu u Veneciji. Direktor Festivala Alberto Barbera najavio je brojne mjere. Manje filmova, više kina, jedno i na otvorenom. Osim toga će na ulazu posjetiteljima biti mjerena temperatura, obvezno je nošenje maske (i za vrijeme prikazivanja filma) i držanje rastojanja i u kino-dvoranama. A kako će se održavati konferencije za novinare? Kako će stvari izgledati s crvenim tepihom prilikom prolaska zvijezda? To će se pokazati idućih dana.

Ove je godine u službenom programu zastupljeno manje američkih filmova. Možda su veliki filmski studiji bili nesigurni je li zbog pandemije bolje sad objaviti film ili radije pričekati 2021. godinu. Ali, holivudskih zvijezda će biti. Dobitnica Oskara Cate Blanchett je predsjednica međunarodnog žirija u kojem je i američki glumac Matt Dillon. On je upao umjesto prvotno najavljivanog rumunjskog redatelja Cristija Puiua. Ta promjena nije službeno obrazložena. Moguće je da je Puiu otpao zbog videa u kojem se protivio nošenju maske, a koji se prije nekoliko tjedana širio društvenim mrežama.

Za Zlatnog lava se natječu, među ostalim, „Nomadland“ američke redateljice kineskog podrijetla Chloé Zhao u kojem glavnu ulogu igra Frances McDormand. Tu je i „The World to Come“ američke redateljice švedskog podrijetla Mone Fastvold, u kojem glume Casey Affleck, Vanessa Kirby i Christopher Abbott. Od poznatih redateljskih imena tu su još Francuskinja Nicole Garcia (Amants), Mađar Kornel Mundruczo (Pieces of a Woman), Izraelac Amos Gitai (Laila in Haifa), Iranac Majid Majidi (Sun Children) i bosansko-hercegovačka redateljica Jasmila Žbanić (Quo vadis, Aida?).

Zanimljivo je da su od 18 filmova koji se natječu za Zlatnog lava gotovo polovicu napravile žene. Jedna od njih je i Njemica Julia von Heinz koja u filmu „Und morgen die ganze Welt“ pripovijeda priču o jednoj ljevičarskoj skupini koja se, nakon političkog skretanja zemlje udesno, želi boriti protiv neonacista.

Još se neki filmovi bave vrlo aktualnim temama. U jednom dokumentarnom je u središtu pozornosti aktivistica za zaštitu klime Greta Thunberg, dok Talijan Luca Guadagnino u kratkom filmu „Fiori, Fiori, Fiori!", prati kako njegovi prijatelji na Siciliji izlaze na kraj s pandemijom.

Tagovi: Filmski festival u Veneciji, Mostra, Mona Fastvold, Casey Affleck, Vanessa Kirby, Cate Blanchett, Cristi Puiu, Matt Dillon
PROČITAJ I OVO
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE